Vice Versa: ANETT & YASMYN

Soul ja selle hingestatud toonid kõlavad meil üha kvaliteetsemalt. Kaheks tugevaks, võimsaks vokalistiks ja laulukirjutajaks antud sfääris on imelised Anett ja Yasmyn, kes filtreerivad žanrit ja selle allhoovusi omas, originaalses võtmes.

Meie südasuvises muusikaanalüüsi rubriigis on lauljad-laulukirjutajad fokusseerinud oma mõtted Aneti debüütalbumi palasse “Sober Up” ning Yasmyni kevadel ilmunud omanimelise albumi loosse “Self Love”.

Yasmyn.

Yasmyn Anetist: “Alates sellest hetkest kui esimesi noote kuulsin mõtlesin, et lõpuks ometi on Eesti muusikamaastikul huvitav, värskendav ja imelise võimsusega naislaulja!”

Kuulsin esimest korda Anetti laulmas, kui ta osales Eesti Laulul aastal 2016 looga “Strong”. Alates sellest hetkest kui esimesi noote kuulsin mõtlesin, et lõpuks ometi on Eesti muusikamaastikul huvitav, värskendav ja imelise võimsusega naislaulja! “Strong” on siiani üks mu lemmikutest lugudest Eesti artisti poolt. Kui meil tekkis võimalus lõpuks koostööd teha, oli mu süda täis heameelt ja elevust. Mäletan, et esimesest hetkest kui kohtusime, klappisime automaatselt ja koostöö tegemine tundus kui vabaaja veetmisena. Inimesena on Anett nii palju rõõmu ja soojust täis, ja seda on tunda läbi tema lavalise oleku,” kirjeldab Yasmyn enda kohalikku soulmuusika kolleegi.

“Valisin Aneti albumilt just loo nimega “Sober Up”, kuna seda kuulates tekib tunne, et kuulaks Spotify playlisti “Alternative R’n’B”. Fakt, et see on Eesti artist ja inimene, kellega olen koostööd teinud, tekitab uhkuse tunnet. See, et Eestis hakatakse rohkem sellist stiili muusikat tegema ja hindama, on minu jaoks väga oluline nii, et mul on hea meel, et Anett on sellise loo kirjutanud ja valinud oma albumit kaunistama. Loo instrumentaali kuulates on aru saada, et tegemist on suhteliselt tüüpilise R’n’B biidiga, kuid Aneti sõnad, meloodiad ja bäkivokaalid teevad selle nii omanäoliseks ja seda ma hindan artisti puhul kõige rohkem – oskust võtta midagi olemasolevat või tüüpilist ning lisada sellele oma särtsu. Läbi selle oskuse sünnib siin maailmas kõige ilusam kunst, ja seda ongi Anett teinud. Ootan suure huviga, mida Anett edasi teeb ja millist muusikat ta ühiskonnale tulevikus kingib, sest pole kahtlust – ükskõik, mis see ka ei oleks, on see stiilipuhas, kvaliteetne ja ilus!” õhkab Yasmyn Aneti muusika kohta.

Anett.

Anett Yasmynist: ”Yasmynil on artisti ja persoonina alati olnud mingi selline cool-factor, mis tuleb välja läbi muusika, lava lookide, kehakeele…”

“Mäletan esimest korda kui Yasmyni lugu “I Like U a Lot” kuulsin, jäi see pikemaks ajaks repeat’i peale – nii mõnusalt kerge bossanovaliku, samas modernsema souli vaibiga lugu ja tema hääl oli esimesest sõnast nii ebamaiselt kõrvu püüdev. Yasmyn andis minu mäletamist mööda üsna väikese vahega singleid välja ja see kujundas temast kui alustavast artistist üha tugevamat arusaama ja selgemat pilti ning siis pani Yasmyn märgi maha sinna otsa debüütalbumiga – nauditavalt julge tulek! Julge on ka sõna, mida tema muusika õhkab – eksperimenteerimine räpi, hip-hopi ja neo-souli piirimail. Yasmynil on artisti ja persoonina alati olnud mingi selline cool-factor, mis tuleb välja läbi muusika, lava lookide, kehakeele – imetlen seda tema kui artisti juures.

Mõned aastad tagasi tegime ühiselt kontserdi Von Krahlis, kus võtsime meie mõlema loomingu nö “paljaks” akustilises trio võtmes ja esitasime koos teineteise lugusid, mis andis mulle põhjuse natuke rohkem süvitsi tema loomingut kuulata ja vaadata ja veenduda, et selle tüdruku ees on küll maailm valla – nii andekas laulja-laulukirjutaja. Koos loomingu esitamisest oli järgmine samm koos kirjutada. Mõte sai alguse sellest, et oleks äge ühine kontsert lõpetada uue ühise looga, mis pole ei ühe ega teise nägu vaid on ilus sümbioos meie kahe muusikamaailmadest – sündis lugu “Don’t Settle”, mis ilmus möödunud aasta lõpus ka minu debüütalbumil “Morning After”. Selle loo kirjutamine oli eriti sujuv ja mõnus protsess, oleme mõlemad üsna avatud inimesed ja saime kiirelt samale lainele ja leidsime teema, mis mõlemaga haakus ja sealt läks juba kõik väga ladusalt edasi. Eks kõik lauljad on väga erinevad, eriti loomise ja stuudiotöö juures ja Yasmyni puhul täheldasin kohe tema muretut suhtumist kogu protsessi – kõik peab olema eelkõige fun ja seda see ka oli. Yasmyn on vaieldamatult üks minu lemmikuid naisartite Eestis ja ma olen kindel, et ühel päeval lööb ta laineid ka välisturul!” jagub Anetil kiidusõnu Yasmynile.

“Olime “Self Love”i enne selle ilmumist laividel koos esitanud ja see lugu on mulle algusest peale väga meeldinud ja kuidagi õigetele nuppudele vajutanud. Nii hea flow’ga sõnad, mõte, mida sõnad endas kannavad ja see kuidas see kõik loo helimaailma sobitub on nii ilus. Jõuline aga habras lugu enesearmastusest. Sellel lool on minu jaoks kaks eraldiseisvat osa, esimene osa ehk esimene pool loost, mis on meloodiline ja nö õrnem/hapram pool. Sellele vastandub ennast-kehtestav teine salm. Kokku moodustab see ilusa terviku, mis poeb hinge ja samal ajal süstib sinusse enesekindlust ennast kokku koguda ning õppida end paremini armastama,” illustreerib Anett Yasmyni muusikat.

Anett estleb enda debüütalbumit “Morning After” karjääri seni suurima soolokontserdiga 1. augustil Keila-Joa lossihoovis välikontserdiga, kus astub üles ka Yasmyn. Lisainfo Piletilevist .

Liisi Voolaid

Liisi Voolaid toimetab igapäevaselt muusika- ja kommunikatsioonivaldkonnas, toetades kodumaiseid artiste, ettevõtmisi, üritusi ja teeb kaastööd meediaväljaannetele. Suure osa oma ajast veedab Liisi ka DJ rollis, mängides mõnusatele inimestele enda lemmikmuusikat, mille ühisnimetajateks on soul, funk, mahe värskus ja maailma tummiseima gruuvi aluseks olev pill – basskitarr. Liisi kirjutab Edasile muusikast ja sellega seotud inimestest, püüdes tuua nende olemust lugejatele lähemale. Ja inspireeruda. Loe artikleid (80)