Lilli Jahilo: Edasi ei ahvatle manipuleerivate pealkirjade ning tühja-tähjaga. Ta on sisukas ja maitsekas, algusest lõpuni. “Edasi on ka minu mõte”

Lilli Jahilo. Foto: Gunnar Laak

Juulist detsembrini ilmub Edasi veergudel meie kirjastuse 5. sünnipäeva puhul lühiintervjuude sari “Edasi on ka minu mõte”, kus uurime oma kaasautoritelt, lugejatelt, toetajatelt ja sõpradelt, mida nad Edasi juures väärtustavad. Moelooja Lilli Jahilo on Edasi lugeja.

Mis on sinu esimene mälestus Edasiga seoses ja kuidas vaatad meie toimetamiste peale täna? Mis on muutunud?

Olin oma puhkuse esimesel päeval, haarasin laualt esimese ettejuhtuva ajakirja ja suundusin seda võrkkiike lugema. Oli soe suvepäev, linnud laulsid, päike tegi ilusaid varjumustreid läbi õunapuuvõra ja kübar oli silmini. Lugesin, kuni päike metsa taha vajus ja õhtust märku andis. See on väga harv juhus, kui ühest ajakirjas võib leida nii palju huvitavat. Sellest esimesest Edasi väljaandest alates olen ajakirja pidevalt lugenud. Tänaseks on Edasist saanud kõigile tuttav ajakiri, ja mulle meeldib, et nad on seni hoidnud sisult intelligentset ja väliselt moodsalt minimalistlikku joont.

Kantar Emori uuringust “Meediabrändid 2020” selgub, et lugejate meelest on Edasi tugevuseks eristumine peavoolust ja teistest väljaannetest. Kas sa oled selle järeldusega päri ja kui, siis kuidas sina seda tõlgendad, milles see eristumine seisneb/väljendub ja mis rolli sa Edasil Eesti ajakirjandusmaastikul näed?

Edasi ei ahvatle manipuleerivate pealkirjade ning tühja-tähjaga. Ta on sisukas ja maitsekas, algusest lõpuni, seejuures lihtsalt loetav ja hästi vormistatud. Mulle meeldib, et ta põimib osavalt erinevaid teemasid ja eluvaldkondi, millega muidu ehk suurt kokkupuudet pole.

Edasi üks lubadusi lugejatele on teha ajakirja, mille artikleid on ka hiljem kasulik ja põnev lugeda. Soovita palun 3 lugu, mida võiks uuesti üle lugeda ja miks.

See on liiga raske ülesanne. Põhimõtteliselt kõiki Edaseid võiks otsast-lõpuni ikka ja jälle lugeda, häid lugusid ja autoreid on palju.

  • Esimese ajakirja rose veini lugu “Särav & võluv Provence’i rosé” – esimene artikkel, mida ma esimesest Edasist lugesin, sellepärast on eriti meeles. Lemmikjoogi sünnilugu on ikka vaja teada.
  • Peep Jahilo lugu Marju Lepajõest “Kui sõna ei löö, ei aita ka kaigas, ütles Sokrates” – mul polnud õrna aimugi, et mu isa nii hästi kirjutada oskab. Nautisin selle loo lugemist huvitavate mõttearenduste ja tsitaatide tõttu.
  • Katrin Saali-Sauli kolumnid on alati põnevad, ikka ja jälle nii palju, mida kõrva taha panna, või mis uut moodi mõtlema panevad. Kasvõi Ood-rõõmule.

Millest sina moeloojana lähtud, milliste kriteeriumite järgi rõivaid kavandad ning mida ajakirjandusel oleks moemaailmast kõrva taha panna, õppida. 

Disainimise esimene samm on mõtestada eesmärk, kellele ja milleks luua on vaja. Olgu tegu kollektsiooni või individuaaltellimusega, mina lähtun alati tundest – eraklienti katsun tunnetada, et luua just tema jaoks kõige sobivam lahendus, kollektsiooni üldmuljet samamoodi – see annab juba edasise suuna kangaste ja tegumoodide valikul. Pean ise olema ideest vaimustuses, siis sünnivad head asjad. Rõivad võiksid olla funktsionaalsed, mugavad, kestlikud ja peegeldama minu autorinägemust. Mulle ei meeldi kiired, hädised lahendused. Seetõttu olen katsunud ka kollektsioonide valmimist ajastada selliselt, et tooted oleksid võimalikult läbimõeldud ja luua midagi uut siis, kui seda tagasi hoida ei saa. Kuna LJ disain on hooaegadeülene, siis ei piiritle mind niiväga ka konkreetne ajaraam; seda on pigem vaja edasimüüjatel.

Ajakirjandusele sooviksin samuti lipu kõrgel hoidmist, kvaliteedi ja hea maitse hoidmist. Ja samuti on oluline jääda autentseks.

Mida ma ei küsinud, aga millele sa oleksid tahtnud vastata?

Kui sa oleks küsinud, mida põnevat ma sel suvel ette võtan, siis oleks vastanud, et ootan väga taas Saaremaale minekut. Saaremaa Ooperipäevad ja meie samaaegselt toimuv pop-up pood on kindlasti üks suviseid kõrghetki, kus töö ja lõbu põimuvad. Nautigem iga hetke sest imelisest suvest ja avastagem uusi ja põnevaid kohti, ning toetagem kodumaist ettevõtlust!

***

3 võimalust luua uut väärtust ja aidata saada Edasil tugevamaks

Hea lugeja! Kutsume Sind hakkama tellijaks. Püsitellijana aitad luua ajakirja, mis on Eestis puudu, ning teed palju head isegi siis, kui Sa ise ei jõua iga päev lugeda. Rahulik ja inspireeriv keskkond ei teki iseenesest ning see vajab püsivat hoolt. Võid mõelda ka nii, et Edasi on osa Sinu heategevuskäitumisest parema keskkonna ja ajakirjanduse nimel.

Hea asutaja, ettevõtte juht, turundusjuht! Turunduskoostöö suurtest meediamajadest sõltumatu, väikese, aga visa kirjastusega võib olla osa Sinu ettevõtte tööandja brändi arendamisest ning tugev sõnum ka tarbijatele, mille eest Sinu ettevõte seisab ja millele kaasa soovib aidata. Edasi hoiak on ettevõtlik ja eluterve, meie lugejatele läheb korda hooliv ja jätkusuutlik Eesti. Võta ühendust ning leiame sobiva koostöövormi. 

Hea filantroop! Edasi eesmärk on teha Eesti parimat kvaliteetajakirja. Pühendume ise 100%, aga vajame ajakirja elujõuliseks muutmisel veel natuke abi. Kui Sulle on oluline valikukriteerium see, et toetatav algatus looks uut väärtust kogu ühiskonnale ja oleks tore, kui saaksid selle mõju ka ise igapäevaselt hinnata, siis ajakiri Edasi on suurepärane võimalus. Anna meile hoogu ja aita saada tugevamaks (rekvisiidid leiab siit). Iga toetaja panus läheb sisuloome kvaliteedi parandamiseks. Kui vajad otsustamiseks lisainfot, siis võta palun ühendust: janeck.uibo@edasi.org.

Edasi kohta saab rohkem lugeda siit ja siit (PDF).

***

“Edasi on ka minu mõte” on ajakirja Edasi 5. sünnipäeva puhul ilmuv lühiintervjuude sari, kus uurime oma kaasautoritelt, lugejatelt, toetajatelt ja sõpradelt, mida nad Edasi juures väärtustavad. Edasi sünnipäev on 21. septembril.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (261)