Linnaruum. 820 garaaži – meeste paradiis! Open House Tallinn

Garaažikompleks Lasnamäel. Foto: Open House Tallinn

Kaasaegse linnaruumi osaks on kontorihoonete ja kortermajade kõrval ka parkimismajad, mis on pigem “mittemidagiütlevad”. Õigemini, sellisena me neid eelistamegi – mugav sisse sõita, auto ära parkida ja hiljem järele minna. Teisi ootusi parkimismajale meil ei ole ja aega ei taha seal otseselt veeta keegi.

Kui täna peatuvad-ööbivad autod parkimismajades, siis veel mõnekümne aasta eest olid mõned autod kas öö- või talvekorteris tänava asemel hoopis kodu lähedal garaažis – ehk mäletate veel kortermajade kõrval paiknevaid garaažirivisid, kus meeshinged (sageli koos sõpradega) said rahus oma mosset või Ladat putitada. Kas majade vahel garaažide juures kokku saamise põhjuseks oli alati just töökorrast väljas auto? Seda teavad ilmselt vaid asjaosalised.

Kui nõukaaegne garaažirivi on meist paljudele tuttav, siis Lasnamäe lõpus Linnamäe teel asub ja toimib omamoodi teine kodu ligi 700 mehele ning selles grandioosses garaažikompleksis ei ole autode putitamine enam peaasi.

1980ndate keskel tegid ühistu Loo töötajad linnaosavalitsusele ettepaneku ehitada oma organisatsioonile eraldi ruumid, kuid linn ei soovinud anda selleks ei maad ega ehitusluba. Idee arenes siiski tasahilju edasi ning kujunes mõtteks ehitada garaažikompleks, millest võiks kasu olla lähedalasuvate korterite elanikele. See plaan aga linnosavalitsusele meeldis, peagi loodi Loo-nimeline garaažiühistu ning algas ehitus. Nii asub 80ndate lõpust suurejoonelise hoone viiel korrusel pea nelja jalgpalliväljaku jagu garaaže – 820 garaažiboksi üldpinnaga 28 000 ruutmeetrit.

Huvi loodavate garaažibokside vastu oli koheselt suur ning esimesele ühistu koosolekule tuli palju kohalikke inimesi – boksi sai igaüks, kes raatsis 5000 (!) rubla välja käia. 

Ühistu esimese esimehe Väino Enti mäletamist mööda osteti hoone ehitamiseks Aseri keraamikatehasest punast tellist, kuid see ei pidanud hästi vastu. Tellised hakkasid lagunema ning aja jooksul kaeti seinad metallplaatidega. Sellisena näeme hoonet tänagi.

Mis aga mehed garaaži ajas? Kas tegemist on Tallinna “mägedele” iseloomulike väikeste korterite kõrvalmõjuga? Kas on näägutavad naised ja pereprobleemid aja jooksul mehed lihtsalt korterist välja kihutanud, nii et ainukeseks pelgupaigaks on garaaž, mis on oma olemuselt, vaikuselt ja rahult palju enamat kui vaid koht auto hoidmiseks. Garaaž on kui mehe isiklik ruum, kus saab end vabalt tunda, tema koobas, püha ja puutumatu territoorium. Naistel siia ruumidesse asja ei ole.

Kui selliseid garaaže on ühes kohas väga palju, nagu enam kui 800 Linnamäe teel, moodustub omamoodi paralleeluniversum, mis on dokfilmide austajatele tuttav 2015. aastal valminud linateosest “Sipelgapesa”. Muuhulgas tasub mainida, et garaaži omamiseks ei olnud enne ega ole ka praegu vaja autot, mis tähendab, et ruumi saab kasutada ka muul moel – rajada puhketuba või sisustada see hobidega tegelemiseks vajaliku inventariga. Nii ongi valmimisest alates garaažide omanikud neid oma äranägemise järgi ümber kujundanud. Mõningatel on ruumis ka küttevõimalus, nii et võiks vajadusel kodust mõneks päevaks pakku kolida. 

Analoogset “meestemaailma” võib kohata ka Narva Veneetsias ehk Narva veehoidla kanalite juures, kus garaažide asemel on pelgupaigaks paadikuurid.

Ka nüüd, enam kui 30 aastat hiljem kulgeb Lasnamäe garaažikompleksis elu justkui mõnes paralleeluniversumis, omas taktis isemoodi. Nõukogude aja lõpus ehitatud suur ja kohmakas hoone on tänapäeval kõike muud kui koht, kus autosid hoitakse. Seal leidub kõikvõimalikke asutusi, sealhulgas baar Comandor, spordiklubi, saun, restoranid, remonditöökojad ja isegi loomakliinik. Kel on aga huvi nii mitmeski mõttes pöörast nõukogude aja lõpus valminud kompleksi oma silmaga näha, tasub oma sammud 10.–11. juulil Linnamäe teele seada – Open House Tallinna raames toimuvad neil kuupäevadel kompleksis tasuta ekskursioonid. Kindlasti saab giidituuridel teada rohkemat massiivse hoone ehitusest, kuid loodetavasti õnnestub ka mõnede garaažiomanike käest vahetuid kogemusi ja värvikaid lugusid kuulda.

Mida Open House Tallinnal ajal Lasnamäel ja Pirita piirkonnas veel vaadata?

  • Tondiraba Jäähall
  • Ateljeekorter Koorti 16
  • Oru Hub Hotell
  • Sisekaitseakadeemia (eelregistreerumine kuni 7. juulini)
  • Filmimuuseum

Vaata kogu programmi: openhousetallinn.ee