Tarvo Vaarmets: valik rahakasvatajaid ehk kuhu oma säästud paisuma panna

Suuremad ehk 6–8% kanti ja 10% ümbruskonda jäävad tootlusootused toovad kaasa kõrgema riskitaseme ja see tähendab ohtu ka suuremateks langusteks. Foto: Shutterstock.

Rahatargal on omajagu mõtteainet, kuhu oma säästud suunata nii, et nad ka suuremaks paisuksid. Ja mitte ainult, rahatark teab, et jõukuse suurenemiseks peaks säästude kasv ületama hindade kasvu. Kuidas siis raha kasvatada ja kuhu seda suunata?

Kui sa ei ole oma rahaasju veel teadlikult käsile võtnud, siis nüüd on aeg. Sinu rahatarkuse ja ilusama elu vundament on lihtne säästmine ehk kulude hoidmine sissetulekutest madalamal. Selle tõdemuse omaksvõtmine sillutab tee kõrgema elukvaliteedini. Teadmine, et on olemas rahatagavara ootamatuteks sündmusteks on tihti alahinnatud rahusti. Kui aga säästmisharjumus on olemas, siis tekib loodetavasti uus küsimus: “Kuidas oma sääste kasvatada?” Eelmises kirjutises selgitasin, et pangakontol raha hoidmine ei ole üldjuhul hea lahendus, kuna pangakontol olev raha sulab piltlikult öeldes väiksemaks ehk kaotab ostujõudu (võrdle alltoodud joonisel hoiusel oleva rahasumma kasvu hindade kasvu ehk inflatsiooniga).

Tarvo Vaarmets

Tarvo Vaarmets omab doktorikraadi rahandusalal, tema investorite käitumist uurivaid teadustöid on avaldatud maailma tippteadusajakirjades ja oma teadustööst on teda kutsutud rääkima ka erinevatesse riikidesse ja maailmajagudesse. Investorina alustas Tarvo aga 2002. aastal täiesti nullist, isegi miinusest, kasutades selleks tudengina saadud sotsiaaltoetuste ja õppelaenu vahendeid. Nii praktilised kogemused kui pühendunud investorite uurimine, aga ka teiste autorite teadustööde tulemustega arvestamine, ehk praktika ja teooria kombineerimine, on tema investeerimisportfelli tänaseks kasvatanud juba piisavalt mahukaks, et oma tegevusi saab ta nüüd meeldivuse alusel valida. Tarvo on Eesti esimese eraisiku rahanduse õpiku "Rahaedu põhimõtted" üks autoritest ja Edasi kolumnist, tema artiklite fookus on rahatarkuse kasvatamisel. Loe artikleid (13)