Peeter Koppel: pange tähele – asi on vaesuses

Peeter Koppel. Illustratsioon: Toon Vugts

Tõejärgsele ajastule on omane narratiivi muutmine faktidest ja faktide jadadest olulisemaks. Narratiiv on see, mis loeb ning seda piisavalt pingsalt uskudes näidakse lootvat, et see defineerib ühel hetkel ka reaalsuse. Mõnedest narratiividest on saanud müüdid, mida omakorda võetaksegi juba faktina ning korratakse suisa paar korda päevas. Halb on selle juures see, et lähtudes müütidest ja vildaka vundamendiga „käibetõdedest,“ ei jõuta probleemi juurtega tegelemiseni. Või vähemalt jõutakse selleni selgelt hiljem, kui oleks võinud.

Üks sellistest narratiividest on see, et sissetulekute (kasvav) erinevus on suurim võimalik probleem iseeneses. Tüviprobleem. Ebavõrdsus! Seda mõtet vürtsitatakse veel põhjendamatu arusaamaga, kuidas need, kelle sissetulekud on kõrge(ima)d on selle kindlasti saavutanud ühiskonna kõige nõrgemate või isegi keskklassi arvel. Kui küsida inimestelt tänavalt, siis suur osa neist kujutaks rikkust vägagi ekslikult nullsumma-mänguna.

Peeter Koppel

Peeter Koppel on on varahaldur, kes kommenteerib sageli Eesti meedias majandusteemasid, eriti finantsturgude käitumist ja seda mõjutavaid tegureid. Peeter on Redgate Wealth’i investeeringute valdkonna juht. Loe artikleid (79)