Moe- ja disainiuudised: august

Ellen Richardi suvekollektsioon 2021. Foto:Liina Notta / Ellen Richard.

Üha uusi kuumarekordeid purustada püüdnud suvi pani disainerid veel juulikuuski uusi suvekollektsioone lansseerima, ehkki enamuse mõtted on juba sügise juures ning august toob esimesed moeetendused, mis eesootava hooaja värvidest ja lõigetest aimu annavad.

Mood

Suvi tõi Ellen Richardi monokroomsesse maailma värvid

Kuumalained ei taha sel suvel lõppeda ning seetõttu polegi nii kummaline linast tootevalikut suve keskel uuendada, sest kes mõtleb sügisest, kui ilmad nõuavad teist. Ellen Richardi uus kollektsioon on 100% linasest kangast ja värvilisem kui kunagi varem, mõeldud neile, kes naudivad täiel rinnal randa, loodust ja pulbitsevaid linnakohvikuid.

Minimalistliku ja stiilipuhta käekirjaga Ellen Richard jääb taaskord isemoodi kindlaks, pöörates tuttavatele lõigetele paar keerdu peale. Tootevalikust leiab rinnale kinnituvaid pükstükke ja kleite, lühikesi kimonoid ja pükse, mida erinevalt kanda ja oma tahtmist pidi sobitada. Täiesti uute toodetena on valikus suured rannakotid ja värskust lisavad uued toonid – karamellipruun, oliivroheline, kakao ja sinepikollane. “Värvide sissetoomine on oma aega oodanud, kuid nüüd tundus sobiv hetk” avab brändilooja Kristi Pärn mõtteid ja lisab, et “eriti hea meel on selle üle, kuidas kliendid on aina enam hakanud linast kangast hindama, mõistetakse materjali häid omadusi, kuna teadagi laseb linane kehal hingata ega aja higistama.”

Vahemerelikult kuum suvi kajastub kingamoes

Toku sandaalid Rome.

Kodumaise jalatsibrändi Toku suvekingade valik täienes üle pika aja Vahemere maade pikast ajaloost inspireeritud sandaalidega, mis on klassikalise ja minimalistliku väljanägemise, aga ikka TOKU-le omase tvistiga. Nagu varem, on ka sel korral disainimisel rõhku pandud mugavusele ja praktilisusele: ühendatud on ettevõtte mõlema brändi – Toku ja OmaKinga – parimad omadused. Nimelt on mudelite Rome ja Athens välistallana kasutusel OmaKinga sandaalide tallad, mida on aastakümneid katsetatud ja mille fännid on heaks kiitnud ning mis nüüdseks on läbinud kerge värskenduskuuri. Minimalistliku ja omapärase disainiga nahast pealis ning mugav ja ergonoomiline tald kokku moodustavad mõnusa ja stiilse igapäevasandaali.

Tanel Veenre ja Aldo Järvsoo toovad Eesti pikimal moelaval välja etenduse “Portaal”

Haapsalu raudtee lõppjaama perroon muutub 14. augustil üheks õhtuks Eesti pikimaks moelavaks. Ehte- ja moedisainer Tanel Veenre ning moelooja Aldo Järvsoo toovad seal publiku ette moeetenduse “Portaal”. Virtuaalreaalsusest astuvad perroonile Taneli pikslifiltriga kangamustrid ning Aldo marsitarid. Kostüümide loomisel on kasutatud uuele maailmale omaselt võimalikult palju zero-waste-põhimõtteid ja nii on näiteks näomaskide laserlõigatud jääkidest saanud mustrid Aldo pusadel.

Aldo Järvsoo ja Tanel Veenre moevaatemäng “Portaal” Haapsalu raudtee- ja sidemuuseumi perroonil.

Värske ja vaba KJA kapselkollektsioon

Tänavu Hõbenõelale nomineeritud noor moekunstnik Karl Joonas Alamaa tuli välja unisex-kapselkollektsiooniga, mis keskendub kandja ning kantava soolise vahekorra hägustamisele. Kollektsiooni vormidest võib leida meeste ja naiste moeklassika omavahel seotud elemente. Kogu kollektsioon on valminud Itaalia kangavabrikute ülejääkidest, mis oleksid muidu jõudnud prügimäele või seisaksid oma saatust oodates kusagil laehoone nurgas.

Disain

Vanalinna Päevade ajal tuleb 60–80ndate aastate eesti disaini turg

Eino Mäelti Tarbeklaasile loodud komplekt Akva.

Tallinna Vanalinna Päevade ajal avaneb 14. augustil kell 11 aadressil Lai 17 hooviturg, kus 60– 80ndate aastate kodumaise disaini kollektsionäärid mitmed oma kogude pärlitest müüki panevad. Kindlasti on laias valikus Tarbeklaasi toodangut, oodata on ka Estoplasti ikoonilisi valgusteid, nende aastate keraamikat, mänguasju, muid tarbeesemeid. Turg on avatud kell 11–14.

Tallinn võõrustab 2022. aasta European Design Awardsi disainifestivali

Tallinn valiti linnaks, mis võõrustab 2022. aasta juunis toimuvat Euroopa disainifestivali European Design Awards. Mainekas sündmus, kuhu kogunevad sajad disainerid tervest Euroopast (ja kaugemaltki), toimub taas pärast kaheaastast pausi. Festival koosneb konverentsist, näitustest, disainijuttudest, disainijalutuskäikudest, töötubadest ja loomulikult Euroopa disainiauhindade galast.

ED-festivali (EDAwards) on korraldatud alates 2007. aastast sellistes linnades nagu Stockholm, Zürich, Rotterdam, Helsingi, Istanbul, Viin, Porto ja Oslo. Festivali missiooniks on tähistada Euroopa disaini, hõlbustada erinevate riikide disainerite omavahelist suhtlemist, saada inspiratsiooni ja luua võrgustikke, aga ka aidata avada erinevaid disainidistsipliine laiemale publikule.

Näitus

Kuni 30. augustini näeb Hobusepea galeriis ehtekunstnik Darja Popolitova isikunäitust “Taktiliit on kivi, mis kõditab pilku”. Viis videoteost, ehted ja installatsioonid loovad fiktiivse maailma, milles nõid Seraphita aitab igapäevaelu pettumustega toime tulla.

“Serafita on fiktiivne tegelane, kes aitab mul laiendada ehte tavapäraseid funktsioone. Näiteks filmida ehteid nii, et vaatajal oleks palju huvitavam vaadata videoklippi kui autonoomset artefakti, mis on kinnitatud stendi külge,“ märgib autor.

Darja teoseid kajastatakse kohalikes ja rahvusvahelistes väljaannetes. Hollandi kunstiajakirjas Current Obsession kirjutab ehtekunstikriitik ja näitusekuraator Kellie Riggs Darja töödest nõnda: “Kuigi füüsilised ehted on Popolitova loodud olemus, on need samas üksnes osa tervikpildist või kollektiivsest “personast”, mida ta vaatajale tutvustab, kui neid ehteid internetis jagab.”

Ekraanitõmmis Darja Popolitova videost.

Eesti disainiparemikku näeb Narvas

Eesti Disainiauhinnad 2020 parimad tööd jõudsid esmakordselt Narva! EDA 2020 näitus Vaba Lava Narva hoones (Linda 2, Narva) on tasuta sissepääsuga ning avatud E–N kell 12.00–18.00 ja R-L kell 12.00–20.00.

Näitus jääb Vaba Laval avatuks 30. septembrini 2021.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (261)