Moe- ja disainiuudised: juuli

Uus teksabränd W:EST Jeans lubab pühenduda inimestele, kes väärtustavad mugavust ja kodumaist toodangut.

Suvesoojuses on koorunud uued Eesti brändid ja kollektsioonid ning sel aastal kodumaal puhkamist eelistavatele eestlastele tuleb Läti disain koju kätte. Pikk vaikus moemaailmas on nüüd täitnud moega ka näitusesaalid ning juuli toob üle pika aja meieni esimesed disainiturud.

Mood

Eesti sai uue omaenda teksabrändi W:EST


Sel varasuvel nägi ilmavalgust uus teksabränd, mille nimi “west” sümboliseerib ühelt poolt austusavaldust metsikus läänes sündinud riide-esemele, aga teisalt on brändi nimes W-täht ülejäänud sõnast eraldatud, vihjates Eesti esimese Wabariigi kirjapildile ja kus EST on kui Eesti rahvusvaheline lühend.

Ka kollektsioonide loomisel ammutavad W:EST-i loojad inspiratsiooni teksa läänelikust kuvandist, mida kohandatakse meie kodumaisesse kultuuri ja tänavapilti. Iga teksapaar on loodud siinsamas Eestis ja kõikide toodete puhul on idee, disaini ning teostuse juures lähtutud sellest, et oleme kõik inimestena erimoodi unikaalsed.

Läti disain Rotermanni kvartalis

Varan Latvija.

Tallinn Design House võõrustab septembrini hüpikpoe raames lõunanaabrite moebrände Karel’s, Varan Latvija ja Sweets and Knits.

Tallinna külla tulnud kolm Läti moemärki on väga erinevad. Õrnu siidirätikuid valmistav bränd Karel’s jääb silma kirkate värvide ja rahvuslikest mustritest inspireeritud sallidega. Lisaks esitleb Karel”s pop-up-poes alles hiljuti välja tulnud rannarõivaste kollektsiooni, mille disain on inspireeritud Läti rahvuslikest mustritest.

Rõivabränd Varan Latvija valmistab väikestes kogustes kollektsioone, mille läbivaks jooneks on kõrgekvaliteediline materjalikasutus. Suvisele hooajale kohaselt esitleb bränd Tallinnas oma linast kollektsiooni. Pop-up-poega on liitunud ka minimalistliku joonega kudumibränd Sweets and Knits, mille tootevalikusse kuuluvad õrnast meriinovillast valmistatud pluusid ja kaheosalised komplektid.

Kauaoodatud kodumaised rannariided

Eesti pesubrändi Kriss Sooniku bikiinikollektsiooni on siinne moepublik oodanud ammu, nüüd jõudis see müügile just esimeste troopiliselt kuumade päevade ajaks. Kaubamärgile omaselt on mugavatele disainidele lisatud ägedaid ja silmapaistvaid detaile ning bikiinidelt ei puudu ka juba tuttav kassilogo.

Lisaks leiab värskest suvekollektsioonist mõnusalt hingavast froteekangast rõivaid.

Disain

Urve Küttner veenab merevaigu ilus

Tallinna turistipoodide vaateaknad ning Leedu rannapuhkuselt kaasa toodud odav merevaigukee on sellele sajandeid ehtekunstnike silmis väärtuslikule materjalile oma pitseri vajutanud. Kas merevaigul on mingi võimalus olla eestlase silmis ilus? Ehtekunstnik Urve Küttneri videointervjuust saab vastuse.

Urve Küttner on ehtekunstnik ja disainer, kes oma loomingus on tegelenud mitmesuguste valdkondade, materjalide ja tehnikatega. Küttner on loonud merevaigust inspireeritud ehteid mitmetele kohalikele ja rahvusvahelistele näitustele. Merevaigu juurde tuleb Küttner aeg-ajalt tagasi, sest tunneb, et see on talle nagu “puhkus ja uute ideede saamine kusagilt, vist loodusest”, ning ERKI õppejõuna on ta teinud ka merevaigualast teadustööd.

Öökülm vanalinnas

Öökülma hommikumantel.

Muidu äridest järjest tühjemaks jäävas Tallinna vanalinnas avas oma esimese statsionaarse kaupluse Eesti ettevõte Öökülm, kes valmistab linaseid kodutekstiile. Kaubamärgi värvivalik on lihtne ning inspireeritud Eestimaa loodusest. Tootedisain on minimalistlik, ei midagi üleliigset.

Lisaks kvaliteetsele, kergesti hooldatavale linasele voodipesule, mis on kättesaadav olnud ka veebipoes, on nüüd kollektsioon täienenud uute käsitööna valmistatud sisustuspatjadega, mida müüakse vaid koos 100% suletäidisega sisupadjaga ja mis sobivad kasutamiseks diivanil või voodil kaunistusena.

Samuti on nüüd võimalik oma silmaga veenduda värvide toonides ning vahvelrätikute pehmuses, mis on valmistatud lina-puuvillasegusest kangast ja hästi vett imavad.

Disainitänav

Tänavu suvel toimub Tallinnas seni aegade suurim merepidu Sail Tallinn, mille raames avatakse ka koostöös Disainiööga 16. juulil suur Disainitänav. Sail Tallinn toimub 16.–18. juulini Vanasadama kruiisialal, Kalaranna kvartalis, Patarei merekindluses, Lennusadamas ja Noblessneri sadamalinnakus, Disainitänav hakkab aga kulgema Vanasadama kruiisialal. Lisaks kvaliteetsele kodumaisele disainile pakutakse mõnusat live-muusikat ning head ja paremat tänavatoitu.

Näitus

Kimononäitus Adamson-Ericu muuseumis

Seitsmeaastase tüdruku pidulik kimono, mida kantakse pühamus shichigosan’i tseremoonia ajal. Foto: Adamson-Ericu muuseum.

Enne oma lemmik-kimono järjekordset selga tõmbamist tasub läbi jalutada Adamson-Ericu muuseumis avatud näituselt “Kimono. Jaapani ilu puudutus”, mis tutvustab esimest korda Eestis üht Jaapani tuntumat ja kaunimat sümbolit. Näitus koosneb kolmest üksteist täiendavast osast ning on valminud koostöös Rahvusvahelise Sumi-e Assotsiatsiooni, kunstnik Tokitomo Hisako ja fotograaf Aihara Kyōkoga. Rahvusvaheline Sumi-e Assotsiatsioon on oma kollektsioonist näitusele saatnud traditsioonilist laadi kimonod, mis kõik on eri valmistajate loodud ja eelmisel sajandil reaalselt kantud.

Euroopa silmapaistvaim moekollektsioon sel suvel Pärnus

Pärnu supelrand. Foto: Pärnu muuseum.

Pärnu Muuseum koostöös Aleksandr Vassiljevi Fondiga avab uksed kuurordimaailma, kus üks ajastu järgneb teisele, krinoliin muutub turnüüriks ja turnüür vabaks korsetita riietuseks, pikast ja raskest kleidist saab revolutsiooniline minikleit. Näitus “Peegeldades päikest” vaatleb neid muutusi läbi erinevate ajastute ja sündmuste: tööstusrevolutsioon, filmikunsti tehnoloogiline areng, ülemaailmne majanduskriis, esimene ja teine maailmasõda ning 1960ndate seksuaalrevolutsioon. Lisaks on näitusel väljas mõned väga haruldased meeste ja laste kostüümid.

Näituse raames toimub kogu suve vältel põnevaid kuurordi ja rannamoega seotud õpitubasid, loenguid ja giidituure. Lisaks külastab juulis Pärnut ja kollektsionäär Aleksandr Vassiljev ise.

Näitus on avatud Pärnu Muuseumis kuni 19. septembrini.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)