Jazzkaare fookuses. Suvised jazzifestivalid!

Tõnu Naissoo triot näeb ja kuuleb festivalil Juu Jääb.

Saabuv suvi on erilisem kui kunagi varem. Oleme oodanud seda hetke, et saaksime käia külg külje kõrval kontsertidel, etendustel, festivalidel, ning hindame seda võimalust ilmselt rohkem kui kunagi varem. Õnneks see suvi ära ei jää ning kultuurikalender on sisukas, pakkudes igaühele midagi meelepärast. Erinev ei ole see ka jazzmuusika vallas, kus järgmise paari kuu jooksul saab kuulda väga palju eriilmelist jazzi.

Juu Jääb

Jazzifestivalid avab 1.–4. juulini Saare- ja Muhumaal toimuv Juu Jääb. Festival tähistab sel aastal oma 25. sünnipäeva ning selle puhul on kokku pandud juubelivääriline programm, kus on artiste nii kodu- kui ka välismaalt. Programmi avab erinevaid muusikastiile kokku sulandav Sketchbook Quartet Austriast, reedel saab kuulda meie oma funk-muusika lipulaeva JT Conceptionit, Ivi Rausit, Sharon Clark (US) meets Mattias Nilssonit (SE) ja Werkhat (UK). Festivalilt ei puudu ka FORQ (US), Tõnu Naissoo, Tafenau-Agan-Tafenau, Mari Jürjens, Sander Mölder ja sõbrad jpt. 

Minifestival Triigi Filharmoonias

Peedu Kass.

Kes juba Saaremaal on (või plaanib suvist saarepuhkust), siis 3. juulil toimub Triigi Filharmoonias Jazzliidu suurejooneline kontsert. Peedu Kassi teose kontrabassile ja keelpilliorkestrile “Hiiglase hällilaulud” maailma esiettekanne, esitajateks autor ja Tallinna Kammerorkester, dirigent Kaspar Mänd. Tegemist on ühepäevase minifestivaliga, kus astub üles ka Soome eksperimentaaljazzi viljelev ansambel Elifantree.

Jazzliidu suvised kontserdid on juba hoo sisse saanud ja soovitame nende programmil silma peal hoida!

Naissaare Jazz

11. juulil tasub aga võtta teekond ette Naissaarele, sest seal leiab aset üks eriline jazzikontsert. Nargenfestival koostöös Eesti Jazzliiduga toob publikuni Naissaare Jazzi, kus astub üles Maria Faust Jazz Catastrophe. Karismaatiline helilooja ja saksofonist Maria Faust astub lavale koos kitarrist Lars Pilgaardi ning trummar Anders Vestergaardiga Taanist.

Vihula jazz

Esmakordselt toimub sel aastal Vihula mõisas suvine Vihula jazz ’21. 13.–14. juulini ootavad teid looduskaunisse paika Kadri Voorand & Mihkel Mälgand, Kaire Vilgats ja Dagmar Oja Tafenau bändiga, Siim Aimla Funk Band & Sofia Rubina, Marianne Leibur, JT Conception, Tiit Kalluste kvartett ning Jarek Kasar.

JT Conception. Foto: Siiri Padari

TAFF:fest

16.–17. juulini ootab põhjamaade Veneetsiaks kutsutav Haapsalu teise TAFF:festile. Eelmisel aastal end inimeste südamesse istutanud TAFF:festi kahepäevane programm pakub tõelist palsamit hingele. Avapäeval astub üles Eesti Muusikaauhinnad 2021 aasta naisartisti auhinna pälvinud Anett, Petteri Hasa & Sõbrad, Kalle Pilli Quintet ning Groove’n’Jazzi kontserdi toovad publikuni Kaire Vilgats & Dagmar Oja. Festivali teisel päeval täidavad lava Ivo Linna & Politsei- ja Piirivalveorkestri Big Band, Joel Remmel Trio Liisi Koiksoni ning Aleksander Paaliga, Susanna Aleksandra, Kadri Voorand in Duo with Mihkel Mälgand ja Nils Landgren & Raivo Tafenau ansambel. Kes pole ammu Haapsalusse sattunud, siis nüüd on küll suurepärane põhjus minemiseks olemas!

Kui vahepeal saab oma meelt lahutada festivalidel nagu Viljandi Folk, Võnge, Intsikurmu, Pärnu Muusikafestival jpt, siis suve lõpp tuleb sel aastal eriti jazzine!

Jazzkaar

Mingo Rajandi. Foto: Virge Viertek.

Esmakordselt toimub Jazzkaar augustikuus ning kalendritesse tasub märkida kuupäevad 23.–29. august. Festival tuleb mõnusalt suvine ning kuuleb rohkesti uut muusikat! Festivali avab saksofonist Raivo Tafenau, esitledes oma ansambli ja Tallinna Kammerorkestriga Rasmus Puuri juhatusel albumit “The Same Differences”. Legendpianist ja helilooja Tõnu Naissoo tähistab Electric Groupi ja uue muusikaga oma 70. juubelit. Lisaks esitlevad oma uusimat heliloomingut kodumaised artistid nagu nt Argo Vals Band, deLULU, Janno Trump Clarity Ensemble, Joel Remmel Trio, Mingo Rajandi Quintet, New Wind Jazz Orchestra & Kristjan Randalu, ELLIP ja Susanna Aleksandra jmt. Lisaks toovad rahvusvahelised koostööprojektid meieni London-Tallinn Cosmic Bridge ja Mart Soo & Florian Walter. Hoolimata segastest aegadest jõuavad festivalile ka välisartistid. Lauljatarid Lucy Woodward USA-st ja Torun Eriksen Norrast. Prantsuse multiinstrumentalist Mino Cinélu koos Norra trompetist Nils Petter Molværiga, Šveitsi pianist-minimalist Nik Bärtsch, Soome urban- ja indie-skeene kuum nimi Jesse Markin jt. Peaesineja on Grammy auhinnaga pärjatud legendaarne Ameerika jazzidiiva Dee Dee Bridgewater, kes esineb koos Estonian Dream Big Bandiga Siim Aimla juhatusel 13. novembril Alexela Kontserdimajas

Sellega aga ei ole jazzisuvi veel kaugeltki lõppenud, sest seekord saadame suve ära ning võtame sügise vastu jazzmuusikute suvepäevadeks kutsutaval Sõru Jazzil.

Sõru Jazz

Ka nende jaoks on toimumisaeg uus, sest sel korral rõõmustatakse publikut säriseval jazzipeol Hiiumaal 3.5. septembrini. Festivali programm on tihe ja põnev. Avapäeval astuvad üles GuitArte, Agan-Soo-Jürjendal-Sooäär-Maaker, Mari Jürjens, Sooäär-Yaralyan-Ounaskari kavaga “Goodbye July”, kevadel inimeste südamesse end funkinud JT Conception x New Wind Jazz Orchestra ning Marten Kuningas ja Robert Linna kavaga All You Need Is The Beatles!”, mis toob publikuni legendaarse The Beatlesi muusika. Teiste seas kuuleb veel galakontserti Uno Loobi auks, Aleksander Paal Bebop Quarteti kava “Kummardus Charlie Parkerile”, esinevad Mingo Rajandi Quintet, Tobias Tammearu Trio, Ewert and The Two Dragons jpt. Tuleb vägev pidu!

Juunis sai veel korra hinge tõmmata ning juba tulebki sukelduda pea ees sellesse ägedasse kultuuriprogrammi. Soovin, et saaksite oma hinge täidetud ilusate emotsioonide ning soojade suveilmadega, mida sügistalvel on pärast tagantjärele kena meenutada! Kuulake jazzi!

Artikli autor Maret Mikk on muusikavaldkonna edasiarendaja ja festival Jazzkaare produtsent.

Rubriik “Jazzkaare fookuses” on ajakirja Edasi ja Jazzkaare koostööprojekt, kus tutvustame ja arutleme maailma ja Eesti jazzmuusika trendide üle ning võtame luubi alla põnevad valdkonda puudutavad jazziteemad ja esinejad.