Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – juuli

Von Krahli teatri uus lavastus "Täna õhtul Lorem Ipsum".

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi pakkuda.

Arhitektuur

Open House Tallinn 2021 viib juulikuus paikadesse, kuhu tavaliselt ei pääse. 10.–11. juulini toimub pealinnas kolmandat korda arhitektuurisündmus Open House Tallinn, mis annab võimaluse astuda sisse majadesse ja paikadesse, kuhu üldjuhul niisama uudistama minna ei saa. Südasuvisel nädalavahetusel viivad vabatahtlikest giidid läbi sadu tasuta ekskursioone avalikes hoonetes, muuseumites, kontorites, ehitusjärgus olevatel objektidel ja kodudes. Enamus ekskursioone mingit eelnevat registreerumist ei vaja, ilmu lihtsalt kohale! Paar – ja paraku ka just põnevamat kohta, nagu näiteks Venemaa saatkonna hoone Pikal tänaval – nõuavad eelnevat registreerimist ja need grupid täitusid muidugi sekunditega.

Tuuridel saab heita pilgu mitmete kultuurihoonete telgitagustesse, nende seas on 1930ndatel valminud Tallinna kunstihoone, Raine Karbi projekteeritud Eesti Rahvusraamatukogu, lisaks saab sisse astuda kunstniku korterisse Lasnamäel jne.

Vaata programmi siit.

Festival

  • Mägede Hääl

Eelneval neljal suvel Kohtla-Nõmme kaevandusmuuseumi tööstusmaastikul mütanud festival Mägede Hääl kolib tänavu Peipsi äärde Kauksi randa. 9. ja 10. juulil esinevad teiste seas peaesinejana mahepoppar Jaakko Eino Kalevi Soomest, Oko Ebombo Prantsusmaalt, Prins Emanuel ja Inre Kretsen Grupp Rootsist ning kodumaised artistid Holy Motors, Genka & DEW8, Saint Cheatersburg, Väike PD ja Alfa Collective. Koostöös Kino Sõprusega avatakse rändkino Družba.

Ühe korraldaja Ivar Murdi sõnul on kava vürtsikas ja pikantne nagu Peipsi sibulamoos.

Endine Helsingi trammijuht Jakko Eino Kalevi on juba maailma mastaapi mees. Pariislane Oko Ebombo toob Kauksi puhkekülla oma tantsu ja poeesia ning kultuurideülese ühtsuse sõnumi. Rootsi muusik ja DJ, “industriaalse baleaarika” meister DJ Prins Emanuel esineb festivalil lausa kaks korda: kontserdiga koos kaasmaalasest ühemehebändiga Inre Kretsen Grupp ning DJ-setiga legendaarse peosarja Mutant Disco erikavas.

Genka ja DEW8 esitavad oma selle aasta algul ilmunud sotsiaalkriitilise satiiri ja nutikate biitidega laetud ühisalbumit “Oleg”. Oma DEW8 produtseeritud ja Genka leibli Legendaarse alt välja antud esikplaadi “Matusebüroo” kraamiga kostitab festivalikülalisi noor Tartu räppar Väike PD. Tavaliselt efektiplokkidest üle ujutatud Holy Motors jätab seekord elektrikitarrid Tallinna ja annab rannaliival ainulaadse akustilise kontserdi. Pidevas muutumises ja eneseleiutamises triiviv Saint Cheatersburg esitab tänavu taasilmunud plaati “Juan Raton”, Alfa Collective pakub jazzfunki, eksperimentaalpopi ja neosouli sulamit, Meisterjaan helilisi ninanipse parmupilli ja luuperiga, Vana ehk Raul Saaremetsa ja Edith Karlsoni kooslus toob reedeõhtusele festivali avamisele teravama ääre.

Pileti saab soetada siit.

Mägede Hääl.
  • Ma ei saa aru. Saad küll!

10.-11. juulil Telliskivi Loomelinnakus esmakordselt toimuva kunstifestivali “Ma ei saa aru” alusidee on kord aastas tuua kaheks päevaks fookusesse üks kunsti valdkond ning tutvustada selle vaatamist ja mõistmist. Festival on suunatud nii aktiivsetele kunstihuvilistele kui ka neile, kes vajavad huvi kasvamiseks väikest sõbralikku tõuget. Tänavuse festivali peateema on tänavakunst. Festivali ajal luuakse Loomelinnaku alale üle 30 uue kunstiteose. Toimuvad neli vestlusringi kunsti mõistmise, tänavakunsti ja linnaruumi teemadel. Sõna saavad ka noored tulevased tänavakunstnikud. Toimuvad mitmed erilised tänavakunsti tuurid ja jalutuskäigud tuntud kultuuritegelastega. Nii suurtele kui väikestele mõeldud töötubades saab tuunida vana autot, teha toidu tääge, meisterdada kleepse ning minna kiirkohtingule kunstiga. Aset leiab kunstiturg ja suur tänavatantsu battle. Festivali raames avati pea 300 fotost koosnev näitus “Tallinna vanakooli grafiti”.

Vaata programmi: www.maeisaaaru.ee

Festival “Ma ei saa aru”.

Kunst üle linna

17.–25. juulini vallutab suvepealinna Pärnu Kunstinädal ja tänavad ning rand täituvad kireva kunstikavaga. Kohalikku kunstiskeenet tutvustava nädala avab Mare Tralla näitusega “Enne ja pärast”. Esitletakse Sven Grünbergi taasilmuvat kultusalbumit “Hingus”, nii kohalikke kui külalissuvitajaid kutsutakse galeriituuridele, töötubadesse ja kunstiturule. Ägedamatest sündmustest võiks märkida veel Jaan Malini performance’id ja Suure kunstipäeva. Liiv, leitsak ja meri on kunsti kõrval väiksed asjad.

Teater

Foto: Von Krahli Teater.

Von Krahli teatri uus lavastus “Täna õhtul Lorem Ipsum” räägib asendamisest. Katusekivide asemel eterniit, kino asemel Netflix, sõnade asemel tühi mula, ja muud meie aja haiguse sümptomid. Või kas see on üldse haige? Võib-olla see on asjade loomulik käik?

Keegi näitlejaist (nähtud etenduses Jörgen Liik) alustab pöördumisega publiku poole, milles tõdeb, et tema jutt on tegelikult lihtsalt etenduse alguse asemel. Järgneb asendustegevuste, detailide ja lugude semiootiline kaskaad, mille jooksul tajub vaataja nii nostalgiat kui uueiha, nii abstraktset ängi kui rõõmu argitegevuste absurdsuse tabamisest, ja hakkab võib-olla ka mõtlema, kuidas elu on toonud teda täpselt sel hetkel sinna punkti ja mis saab edasi.

Lavastaja Mart Kangro, laval Marika Vaarik, Mari Abel, Katariina Tamm, Rasmus Kaljujärv, Jörgen Liik, Markus Truup, Ingmar Jõela, Ursel Tilk. Õigemini, millised neli neist, selgub kohapeal.

Helikujundus Artjom Astrovilt, valgus Mihhail Makošinilt ja Kalle Tikaselt, kostüümikunstnik Marit Ilison, tekste aitas trupil ja lavastajal luua Eero Epner.

Film

Tänavustel Oscaritel parima originaalstsenaariumi mehikese võitnud ja mitmeid nominatsioone pälvinud “Paljutõotav noor naine” (“Promising Young Woman”) on riuklik draama, mille käigus läheb vahepeal päris põnevaks, aga mitte see pole asja mõte. Parim moraalifilm on selline, mis ei loe moraali, vaid kujutab olukordi nii, et vaataja saab ise oma järeldused teha. Emerald Fennelli autorifilm on nii jõuline, et ei jäta samas kahtepidist võimalust mõelda: macho-sead on värdjad, seda võib tänapäeval, kui mõni üksik inimene räägib ikka veel Isside ajastust, ju üle rõhutada. Film on särav, üllatav, ohtrate pööretega ja ikkagi neetult nukker. Kas me selleks siis tulime koopast välja, leiutasime tule ja ratta. Hiilgav peaosa Carey Mulliganilt, ägedalt toetavad Bo Burnham, Alison Brie jt.

Maidla Mõisa ja Maidla Nature Resorti suvesari

Jette Loona Hermanise ja Johhan Rosenbergi “Eden Detail” uurib keele ja identiteedi olemust, mis on aluseks ümbruse loomise protsessis.

Sel suvel kohtub Raplamaal Maidlas loodus kultuuri, ajaloo ja söögiga. Moodsa lahendusega Maidla Nature Resorti mikrohotell sai hiljuti Mies van de Rohe nimelise Euroopa arhitektuuripreemia. Maidlaga on ingelinvestorist omanikul suured plaanid. Esmakordselt starditakse suure pauguga suveürituste sarjaga.

27. juulil leiab Kanuti Gildiga koostöös aset performance-etendus “Eden Detail”. Noorte Amsterdamis õppinud etenduskuntnike Jette Loona Hermanise ja Johhan Rosenbergi debüüdis avaneb vaatajatele nende enda loodud maailm, mis vaatab eestlust uue kammitsatest vaba pilgu läbi. Etendus on segu laetud kujunditest, alateadvuse mängudest, moodsast rahva- ja klubitantsust, tõeline tunnete virvarr.

29. juulil paneb Maidlas puusa nõksuma Lexsoul Dancemachine’i live-kontsert. Tegemist on kuueliikmelise energilise helikeelega funk-bändiga, kes ammutab inspiratsiooni nii soulist kui funk’ist.

Enne kontserti ja etendust on võimalus sisse kiigata mõisa peahoonesse, kus avaneb pilt 1930ndate iseseisva Eesti ajaloole. Süüa pakuvad mõisahoovis erinevad toidukärud ja joogi eest vastutab Hulkur baar. Augustisumeduses on mõisas plaanis korraldada mitu toidukultuuri ajaloole pühendatud õhtusööki, näiteks Dmitri Demjanovi ja Tõnis Saarega.

FB: Maidla Nature Resort
Tel 5648 8132

Piletid siit.

Jaanihanso siidrivabriku muusikanädal ja suveteater

Jaanihanso siidrivabrik.

Jaanihanso siidrid on end maailmas juba tõestanud, sel suvel kinnistatakse Jaanihanso mällu kultuurielamuste pakkujana. Pisikesel vabaõhulaval astuvad juuli alguses toimuval muusikanädalal üles oma žanri tipud. Esinejateks on Mari Kalkun koos Valdur Mikitaga, Rita Ray, Puuluup, Curly Strings ja Anna Kaneelina. Enne õhtusööki pakutakse võimalust külastada Jaanihanso tootmist ja proovimiseks nööbitakse uhkusega lahti siidririda. Ka kõhutäite eest on läbimõeldult hoolitsetud. Paaripäevase ettetellimisega saab valida kas taimse või loomse piknikupaki vahel. Kohapeal on avatud ka kohvik.

Sisesaalis, mis muidu mõeldud ürituste korraldamiseks, mängitakse päris mitmes õhtul intiimses õhkkonnas Ingmar Bergmani “Stseene ühest abielust”. Teema peaks puudutama kõiki abielupaare, sest vaatajate ees rullub lahti abielu argipäev oma rutiini ja probleemidega, küsimus on selles, kuidas säilitada värskus, kirg ja omavaheline klapp. Hittetenduse kahurvägi koosneb Evelin Võigemastist, Märt Avandist ja Kersti Heinloost. Tuntud klassika lavaletoojaks on dramaturg Mehis Pihla Eesti Draamateatrist ja kunstnik Kristjan Suits. Mõned üksikud piletid peaks veel lisaetendustele saada olema.

FB: Jaanihanso
Tel 512 0874

Piletid muusikanädalale ja etendusele Piletimaailmast või kodulehelt.
Piletid ekskursioonile ja degustatsioonile, piknikupakkide ettetellimine: ciderhouse.ee