Podcast “Juhtimiskvaliteet on konkurentsieelis”Grete Arro: võistlemine tapab õppimise

Psühholoogi ja koolitaja Veiko Valkiaineni juhtimisblogi ja podcast’i seekordseks vestluskaaslaseks on hariduspsühholoog Grete Arro. Grete toimetab igapäevaselt Tallinna Ülikooli Haridusteaduste instituudi teadurina ning tema uurimishuvid koonduvad kognitiivse, arengu- ja neuropsühholoogia ristumiskohtades. Gretega vesteldakse õppimisest, arengust ja kasvust teaduslikust perspektiivist ning kuidas see kõik tuua organisatsiooni ja juhtimise konteksti. Temaga vestlus on elav, laetud, kirev ja pungil vastuolulisustest tavaarusaamadega. Tal on ülihea väljendusoskus, õhin oma valdkonna suhtes ja valmidus vaadata õppimisprotsessi nii, nagu me tavapäraselt ehk ei oskaks isegi mõelda.

Mõtteid vestlusest:

  • Selleks, et me julgeksime vigu teha ja meie õppimiskõver oleks maksimaalne, peab meid ümbritsema motivatsioonilises mõttes tervislik keskkond. Selles osas oleme me ikkagi ka veel täna väga halvas kohas.
  • Kui tuua välja tingimused, mis mõjuvad õppimisele halvasti, siis näiteks võistluslikkus, konkurents, võrdlemine pärsib tugevalt õppimisprotsessi. Igasugune võistlemine tapab õppimise. Siia alla käib ka avalik võrdlemine – no näiteks siiamaani tavapärane praktika, kus jagatakse kuu töötaja tiitleid ja ulatatakse neile kinkekotikesi.
  • Tunnustamine on viis võtta inimesed psühholoogilise kontrolli alla. Kui inimene saab tunnustatud, siis kas see annab edasise mandaadi eksida, kukkuda ninali, katsetada ja proovida? Ei. Enamasti muututakse pärast tunnustuse saamist palju arglikumaks, kui oldi enne. Osad inimesed seetõttu väldivad ja põlgavadki tunnustust, kuna see muudab nad sülekoerteks. Inimesed tunnevad, et nüüd nad ei saa enam rebel’id olla, nad ei saa enam samamoodi kritiseerida, kuna nad on tunnustamise kaudu seotud emotsionaalse kontrolli alla.
  • Kui me tahame, et keegi midagi õpiks, ning soovime, et inimesed teeksid hästi ja motiveeritult tööd, siis peame elimineerima võistlemise ja konkurentsi. Organisatsioonid muutuksid niivõrd palju paremateks, kui nad koristaksid oma praktikast ära võistluslikkuse ning selle asemel pakuksid hoopis rohkem töö tähendusrikkust ja mõtestatust.

Veiko Valkiainen

Juhtimisblogi ja podcasti “Juhtimiskvaliteet on konkurentsieelis” eestvedaja Veiko Valkiainen on psühholoogia ja psühhoteraapia alase hariduse ning üle 15-aastase juhtimise arendamise alase töökogemusega professionaal, kes keskendub oma töös meeskondade tulemuslikkuse kasvatamisele läbi juhi ja tema tiimiliikmete mõtte- ja käitumismustrite muutmise. Loe artikleid (81)