Oliver Laas: kuidas tulla toime jama & tõelaadsusega

Foto: Gisela Giardino https://flic.kr/p/NNUB4

Kuidas toime tulla jama ja tõelaadsusega? Vaadakem esmalt 3 väidet, mis neid eristab?

  • Sigarettide suitsetamine ei ole rohkem „sõltuvusttekitav“ kui kohv, tee või Twinkied. – James W. Johnson, RJR Nabisco tegevjuht, 14. aprill, 1994.
  • Globaalse soojenemise mõiste loodi hiinlaste poolt ja nende jaoks, et muuta A.Ü. tööstus konkurentsivõimetuks. – Donald J. Trump, 6. november, 2012.
  • Keskmine ameeriklane, ma vean sinuga selle peale sel hommikul kihla, ei arva, et kuritegevus on kahanenud, ei arva, et neil on turvalisem. … Praegune vaade on, et liberaalidel on hulk statistikat, mis võib teoreetiliselt õige olla, aga see ei ole see, kus inimesed on. … Inimesed tunnevad end ohustatumana. … Poliitilise kandidaadina järgin ma seda, kuidas inimesed end tunnevad ja lasen sinul teoreetikuid järgida. – Newt Gingrich.

Mis eristab neid kolme väidet? Esimene on vale, teine on jama ja kolmas on tõelaadne.[2] Esmalt vaatame, kuidas need kolm nähtust teineteises erinevad ning seejärel miks selliseid strateegilisi manöövreid kasutatakse.

Oliver Laas

Oliver Laas on Tallinna Ülikooli, Humanitaarteaduste instituudi filosoofia külalislektor. Eesti Kunstiakadeemia, Vabade kunstide teaduskonna, graafika õppetooli dotsent ja nooremteadur. Estonian Business Schooli, turunduse ja kommunikatsiooni õppetooli filosoofia külalislektor. Loe artikleid (8)