Parem linnaruum. Mitte-tallinna konto looja: tegemist ei ole raketiteadusega, vaid meie enda elukeskkonnaga, lahendused on lihtsamad, kui arvame

Gonsiori ja Raua tänava nurk. Tegelik olukord ja võimalik linnaruum. Allikas: https://www.instagram.com/mitte_tallinn/

Milline võiks olla Tallinna linn, kui see oleks kujundatud ja lahendatud jalakäijaid, rattureid, keskkonda ja inimsõbralikku ruumi arvestades? Facebooki ja Instagrami kontol mitte_tallinn on juba pikalt osundatud linnaruumifopaadele ja absurdselt tagurlikele lahendustele, pakkudes kõrvale lihtsalt teostatavaid alternatiive. Viimastel kuudel on konto jälgijaskond hüppeliselt kasvanud ning kergliikluse ja avaliku ruumi arengu teemad jõuavad üha enam ka tavameediasse. Anonüümseks jääda sooviva linnaruumiaktivistiga vestles linnaruumi planeerimisest, autostumisest ja inimsõbraliku ruumi olemusest Edasi kaasautor Iiris Viirpalu.

Oled juba mõnda aega tegutsenud sotsiaalmeedias nime all mitte_tallinn ning loonud visuaalseid mudeleid sellest, milline võiks Tallinna linnaruum välja näha, kui prioriteediks oleks parem avalik ruum, kergliiklejad, jalakäijad ja inimsõbralik linn. Kuidas tekkis sinus huvi linnaruumi ja urbanismi vastu ning miks lõid sellised lehed (Facebookis ja Instagramis), kus tood välja probleeme ning pakud lahendusi, meelitades ka kaaslinlasi kaasa mõtlema ja rääkima?

Iiris Viirpalu

Iiris Viirpalu on lõpetanud semiootika ja kultuuriteooria magistri ning tegutsenud aastaid nii kultuurikorraldaja kui ka vabakutselise kriitikuna. Ta on kirjutanud arvustusi, arvamusartikleid ja teinud intervjuusid kultuuriväljaannetele. Iiris on Edasi kultuurirubriigi kaasautor. Loe artikleid (51)