Moe- ja disainiuudised: juuni

Tanel Veenre suvine kollektsioon.

Vaatamata sellele, et Eestis suuri moeetendusi sel aastal veel toimunud ei ole, jõuavad moekollektsioonid siinse moepubliku ette nii virtuaalselt kui väikestel intiimsetel salongiõhtutel. Suvi toob julged ja optimistlikud värvid ning vabaduse hinguse – kuid ka järjest läbimõelduma lähenemise ülimale mugavusele, mis ennustab inimeste soovi panna end valmis veel üheks võimalikuks kodukontori-perioodiks.

Mood

Tanel Veenre jätkab kindla käega moemaailmas

Ehtekunstnikuna tuntud Tanel Veenre on tulnud välja järgmise kollektsiooniga: pastelsed VENUS-seeria kaftan-kleidid, lühikesed kleidid ja topid ning suurima uudisena Tanel Veenre siidist pidžaamad, mis sobivad kandmiseks nii magamistoas kui ka tänaval. “Siidist pidžaamasid luues oli mul kujutluses mõni superluks vanaaegne rong, umbes selline nagu raamatus “Mõrv Idaekspressis”,” räägib Tanel ise kollektsiooni sündimisloost. “Mõnus aristokraatlik jõude-elu, umbes nagu parimas kodukontoris.”

Kangad voogavad taaskord unikaalsete mustritega, olles prinditud Suurbritannias ning raisku pole läinud ruutsentimeetritki kangast – kõik trükitud detailid on täpselt tootmisprotsessi alguses välja arvestatud. Uut siidkollektsiooni on kaunistamas muinasjutuline 12 mudelist koosnev “Venus Bela” ehteseeria, kus hõbedast teokarbile annavad hinge merekarbikujulised ehtekivid.

Marimo lubab ülimat mugavust elegantsi ohverdamata 

Pandeemia alguses hooajaliste kollektsioonide tegemisest loobunud ning kapselkollektsioonide pakkumisele keskendunud Marimo tuli välja oma esimese loungewear’i kollektsiooniga, mis mõeldud neile, kes otsivad tasakaalu mugavuse ning elegantsete rõivaste vahel, ning ka naistele, kes esimeste soojade päevadega tööd kõrvale heita ei saa ning kelle rahvusvahelised kohtumised toimuvad ikka veel veebis.

Loungewear’i kollektsiooni loomise idee tuli pärast seda, kui olime ühe pikaajalise kliendiga lennutanud mõtteid ideaalsest hommikumantlist, mida saaks ka kleidina kanda,” räägib Marimo asutaja ja loovjuht Mariliis Pikkar. “Eesmärgiks sai sealhulgas luua ka pükstest ja pluusist koosnev komplekt, mis ei mõjuks kui järjekordne pidžaama, vaid oleks glamuurne, elegante ja šikk – puhtalt seepärast, et kuulsin väga palju, kuidas hommikul ärgatakse ning pidžaamas arvuti taha istutakse. Mina isiklikult väärtustan seda, et peame end igapäevaselt hästi tundma ning

usun, et rõivastel on meie emotsioonidega otsene seos –

väljaveninud pidžaamas arvuti taha istumine ei anna kindlasti sama tunnet, mida tekitab kvaliteetse siidi pehme puudutus nahal.”

Tiina Talumees pakkus värvika virtuaalse moeetenduse

Tiina Talumees läheb uuele hooajale vastu värvidest pakatava 70ndate rõõmsa meelelaadi ja muretu, hetkes elamise meeleoluga. Kirjude kihtide lõbus mänglevus ja vallatute lokkide lendlemine loovad maailma, kus imed on võimalikud ja unistused täituvad. Väikese salongiesitluse asemel tutvustab tema suvist kollekstiooni maailmale koostöös Anne Rinne ja Production Parallaxiga loodud virtuaalne moeetendus. Ehkki tiinatelumehelikud kleidid pole kuhugi kadunud, kannab ka see kollektsioon ajastu märki – sellest ei puudu isegi dressid.

Anu Samarüütel õpetab moehuvilistele suvises töötoas enda loodud autoritehnikat

Moekunstnik Anu Samarüütel õpetab enda loodud tehnikas T-särkidele trükkima.

Moekunstnik Anu Samarüütel kasutab oma T-särke trükkides autoritehnikat spontaprint, mille tegemiseks kodus pole vaja siiditrükile muidu vajalikku raami – on vaja vaid tunda šabloonitehnikat ja erinevaid tööriistu, mida leidub tavaliselt kodus või saab siis igast ehituspoest.  YouTube’is on üleval tema veebitöötuba, mis õpetab samas stiilis printe tegema kõigele, millele parasjagu vaja, olgu selleks siis uus suvine T-särk või rannakott!

Kes elab Tallinnas ja tahab natuke põhjalikumalt moekunstniku nippe õppida, saab seda teha 10. juunil toimuvas töötoas.

Disain ja arhitektuur

Kuidas lõhnab Eesti loodus? Aga inimene?

Ruumiparfüümide tootmisest alustanud kodumaine bränd Hurm on jõudnud inimeste lõhnastamiseni ning valmis on saanud kargelt eestimaise nimega parfüümi Uduviir. Tegemist on parfüümiga, kus kohtuvad kerged ja tummised noodid, see on valmistatud käsitsi Eestis.
Hurm on loodud inspireerituna loodusest ja selle aroomidest ning selle järgi on tulnud ka nimetused. Loodus inspireeris looma parfüüme, mis oleksid puhtad, kvaliteetsed ja unikaalsed. Lõhn on iga inimese naha peal ainulaadne tulenevalt asjaolust, et lõhnataju on kõigil individuaalne ning looduslikud lõhnad reageerivad kandja nahal erinevalt.

Juuni keskel selgub aasta noor arhitekt

15. juunil selgub Kumus noore arhitekti preemia laureaat, kandidaate on tänavu kuus. Noore arhitekti preemiale kandideerivad sel aastal neli üksikkandidaati ja kaks kollektiivi. Üksiknominendid on Kadri Kerge, Elo Kiivet, Mihkel Koppel ja Johan Tali. Lisaks pürgivad noore arhitekti tiitlile arhitektid Eve Komp ja Liina-Liis Pihu MTÜ-st Ruumiringlus ning büroo b210 kogu arhitektide tiim: Mari Hunt, Aet Ader, Kadri Klementi, Karin Tõugu, Nele Šverns, Mari Möldre, Arvi Anderson, Kristian Taaksalu, Helmi-Marie Langsepp. EAL valib noore arhitekti preemia võitja välja kuni 40-aastaste arhitektide liidu või selle noortesektsiooni kuuluvate arhitektide või kollektiivide seast, kes on silmapaistvalt tegutsenud arhitektuurivaldkonnas, olnud innovaatilised või kelle looming on kaasa aidanud Eesti või meie arhitektuuri tutvustamisele maailmas. Viimastel aastatel on preemia pälvinud KOKO arhitektid (2015), Sille Pihlak ja Siim Tuksam (2017), Laura Linsi ja Roland Reemaa (2019).

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)