Tarvo Vaarmets: miks sa raha pangakontol kinni hoiad? Miks sa paremini elada ei taha?

Foto: Shutterstock.com

Meil, eestlastel, jääb seljataha juba 30 aastat kapitalismiõpet. Selle ajaga oleme küll rahatargemaks saanud, ent ikkagi hoiame selgelt liiga palju raha kiivalt pangakontol kinni. Kas ka sinu raha kaotab pangakontol väärtust? Mida saaksid teha, et olukorda muuta ja mõnusamalt elada?

Majandusprotsessid on pikad, kestavad aastaid ja jõukuse kasvatamine võtabki aega. Me ei ole Rootsile veel järele jõudnud, ent liigume sinnapoole. Üheks võimalikuks ja eeldatavalt ka mõjusaks lahenduseks, kuidas me igaüks ja koos riigina jõukamaks saaksime, on meie rahatarkuse taseme teadlik tõstmine. Selleks peame aga tegelema iga inimesega, sealhulgas viima rahatarkuse tunnid ka kooliprogrammi, alustama tasapisi juba lasteaiast. Nii teadlikult tegutsedes saame igaüks eraldi ja ka koos riigina rahaliselt parema elu. Nii teadlikult tegutsedes hakkame muuhulgas ka paremini aru saama, et vaba raha pangakontol hoidmine ei ole just kõige edumeelsem lähenemine.

Tarvo Vaarmets

Tarvo Vaarmets omab doktorikraadi rahandusalal, tema investorite käitumist uurivaid teadustöid on avaldatud maailma tippteadusajakirjades ja oma teadustööst on teda kutsutud rääkima ka erinevatesse riikidesse ja maailmajagudesse. Investorina alustas Tarvo aga 2002. aastal täiesti nullist, isegi miinusest, kasutades selleks tudengina saadud sotsiaaltoetuste ja õppelaenu vahendeid. Nii praktilised kogemused kui pühendunud investorite uurimine, aga ka teiste autorite teadustööde tulemustega arvestamine, ehk praktika ja teooria kombineerimine, on tema investeerimisportfelli tänaseks kasvatanud juba piisavalt mahukaks, et oma tegevusi saab ta nüüd meeldivuse alusel valida. Tarvo on Eesti esimese eraisiku rahanduse õpiku "Rahaedu põhimõtted" üks autoritest ja Edasi kolumnist, tema artiklite fookus on rahatarkuse kasvatamisel. Loe artikleid (13)