Anna Hints: “aigu om” – rahune maha, ära tõmble

Kaader filmist “Savvusanna sõsarad”. Režissöör: Anna Hints; operaator: Ants Tammik; produtsent: Marianne Ostrat.

Saun on koht, kus ei pea kellelegi midagi tõestama, saab olla lihtsalt see, kes sa oled ja see on piisav. Olla seal tumedas ruumis paljalt, see on kosmos, emaüsk, ütleb saunakultuurist filmi teinud režissöör Anna Hints. Saun on eraldi sakraalne aegruum, kust lahkudes pole sa kunagi samasugune kui sisenedes. Anna Hintsiga vestles Raul Oreškin.

Anna Hintsi uue ja esimese täispika dokumentaalfilmi “Savvusanna sõsarad” keskmes on suitsusaun ja naised ning nende isiklikud pihtimused. Filmitegemise protsess on kestnud viis aastat ning järgmisel aastal peaks film kinodes linastuma. Anna ise on valmivat filmi iseloomustanud järgmiselt: “Savvusanna sõsarad” räägib sellest, kuidas naised pesevad suitsusauna sakraalses hämaruses maha oma kehadesse kuhjunud häbi. Pihtides teineteisele kõige intiimsemaid ja häbiväärsemaid lugusid, moodustub suitsusauna sõsarkond, kes üksteist toetab läbi nutu ja naeru. Juba sajandeid on suitsusaunades sünnitatud ja surnuid pestud, ravitsetud haiget keha ning hinge. Suitsusauna peetakse pühaks paigaks, kus inimese keha nagu ka hing puhastuvad. Hämar suitsune ruum toimib pihitoolina, kus jagada lugusid, mis muidu rääkimata jääksid. Kagu-Eesti maagiline ja siiani elus suitsusaunakombestik kuulub UNESCO inimkonna vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja ning on seega ka maailmas unikaalne keskkond.

Raul Oreškin

Raul Oreškin elab sügistalvisel perioodil Tartus ning kevadel ja suvel vanausuliste külas Varnjas, kus nad koos elukaaslase Kaili Kasega kalurimaja paadikuuris igal suvel Voronja galerii avavad. Viimastel aastatel on Raul tegutsenud ka kokana Karlova kodukohvikus „Lev ja Leevike“, avanud Aparaaditehases HAKI galerii ja töötanud teatrijuhina Tartu Uues Teatris. Raul on "Minu" lugude sarjas ilmunud raamatu "Minu Peipsiveer" autor ning käesoleval aastal ilmus Tartu linna tellimusel tema kolmas raamat "Tartu hääled". Raul jagab Edasi lugejatele oma tähelepanekuid eluolust Peipsiveerel ja Tartus ning laiemalt kultuuripõllul toimuvast. Loe artikleid (46)