Raamatuesitlus. Ilmar Raag. “Kuidas hullud said prohvetiteks”

Ajakirja Edasi raamatusarja “Iga tekst on lugemist väärt” neljanda raamatuna on äsja ilmunud Ilmar Raagi esseekogumik, mis koondab valikut tema parimatest varem Edasis avaldatud artiklitest. Ilmar Raagi artikleid iselomustab põhjalik läbikirjutatus. 12. mail 2021 toimunud raamatu “Kuidas hullud said prohvetiteks” esitlusel Rahva Raamatu Viru keskuse kaupluses vestles Ilmar Raagiga lavastaja Jaanus Rohumaa. Muu hulgas saab vastuse küsimus, kumba väejuhti hindab Ilmar Raag kõrgemalt – kas Aleksander Suurt või Hannibali? Kas Tšingis-khaani või Bismarcki?

Pakumegi siinkohal lugejaile vaatamiseks esitluse täispikka videosalvestist. Head kuulamist, lugemist ja kaasamõtlemist!

Mõtteid vestlusest:

  • Ma möönan, et see, mida me praegu näeme, on demokraatliku riigi stratkomi kriis. Ja selle vastu ei saa nii, et sa sõnumeid väga kavalalt spinnid. Lühiajaliselt võib saavutada efekti, aga pikaajaliselt see ei kesta.
  • Faktikontrollist ei piisa. Miks? Sest kui inimesed suhestuvad kellegi teise tekstiga, siis neid ei huvita, mida selles tekstis öeldakse, vaid huvitab see, milline on mu suhe rääkija kogukonda, milline on mu suhe võimuhierarhiasse, mida ma arvan endal selle rääkijaga olevat, ja ma langetan oma otsuse veel enne, kui hakkan kuulama ja analüüsima, mida ta tegelikult ütles. Ja siit tuleb välja see, mida lihtsamal kujul on välja öelnud Raul Rebane: müüti ei saa tappa, sa saad ainult selle kõrvale ehitada uue müüdi.
  • Kui keegi ütleb midagi ja selles ei ole paradoksi, siis see ilmselt ei ole tõde. Minu jaoks tõde sisaldab alati üksteisele vasturääkivaid osi.
  • Kus on praegu või lähiajal maakera kultuuriline epitsenter? Üks võimalus sellele vastata on mõelda, kus on hetkel kõige dünaamilisem kultuurielu. Ja ma üldse ei üllatuks, kui me mingi aja möödudes näeme mitmel pool Aafrikas seda teemat arenemas, sest seal on tohutult palju konflikte ja samas on mingid keskused, mis tõmbavad üle maailma inimesi, kes näevad, et kui kusagil on kasv majanduslikus mõttes, siis see hakkab olema seal. Ja samamoodi tulevad sinna inimesed, kes tahavad paljal alasti kujul kirge ja draamat leida, mida Euroopas enam ei leia, sest siin on poodides kõik samad asjad.

Nii Ilmar Raagi esseekogumik kui ka sarjas varem ilmunud Kristjan Porti, Romet Vaino ja Annika Laatsi raamatud on saadaval raamatupoodides. Vaata ka varasemaid raamatuesitlusi: Kristjan Posti vestlus Jan Kausiga,  Romet Vaino vestlus Kristo Eliasega ja Annika Laatsi vestlus Peter Pedakuga.