Peeter Koppel: üks hiiglaslik majanduseksperiment võtab ilmet

Muutused Washingtonis. Illustratsioon: Ander Avila

Euroopa olevat tsivilisatsiooni ja intelligentsi keskpunkt. Umbes sedasi väljendas end mõni aeg tagasi keegi, kelle kohta arvamusliider öelda pole sugugi liiast. Mina aga läksin temaga sama meelt olnud sõpradega sõbralikult vaidlema. Nimelt küsisin ma neilt, kust pärit popkultuuri nad peamiselt tarbivad. Kustkohast pärit ettevõtetele üha enam (regulaarselt) maksma kipuvad. Kuskohas kipuvad tekkima need astronoomiliste väärtusteni jõudvad ettevõtted?

Veelgi enam – kus asuvad maailma tipp-ülikoolid? Kus on maailma olulisimad finantsturud? Millise riigi valuutaga tehakse ca 40% kõigist tehingutest maailmas (sh enamus kõigist toormetehingutest)? Kus asub maailma innovatsiooni keskpunkt? Millisest riigist võetakse šnitti monetaarpoliitikas, kui on vaja tekitada enamusele majandusagentidele tunne, et ebaloomulikuna näiv keskkond on ajutine? Vaidlus lõppes sellega, et sõbrad jäid oma seisukohtade juurde ning minul diagnoositi ravimatu USA-fänni sündroom. Enda meelest juhtisin ma nende asjaoludega lihtsalt tähelepanu sellele, et tsivilisatsiooni keskpunkt asub kuskil mujal ning ühtlasi on tegu ka ajaloo parima rikkuse loomise masinaga.

Peeter Koppel

Peeter Koppel on on varahaldur, kes kommenteerib sageli Eesti meedias majandusteemasid, eriti finantsturgude käitumist ja seda mõjutavaid tegureid. Peeter on Redgate Wealth’i investeeringute valdkonna juht. Loe artikleid (79)