Juhtimispodcast. Ubuntu mõtteviis – kui on soov midagi päriselt ära teha ja saavutada

Foto: Greta Samuel, Culture Trip

Alalhoidlike inimestena me võtame üsna raskelt külge imporditud hoiakuid ja mõtteviise. Ent ühe mõtteviisi võiksime küll kõik endale külge pookida – see on ubuntu. Milline see mõtteviisi täpsemalt on, avab oma juhtimisalases podcast’is Raimo Ülavere.

Ubuntu tuleb Lõuna-Aafrikas räägitavast suulu keelest ja tõlkes tähendab see midagi sellist, et “inimene saab olla inimene ainult läbi teiste inimeste”. See on Lõuna-Aafrikast pärit filosoofia, tähistab üldist inimlikkuse kvaliteeti ja pöörab erilist tähelepanu ustavuse ja lojaalsuse mõistetele inimestevahelistes suhetes ning on seotud usuga kõigi inimeste seotusse ja ühtsusse. Seda lähenemist peetakse ka oluliseks teguriks Lõuna-Aafrika rahva ühendamise protsessis apartheidjärgselt.

Mõtteviisina on ubuntu aga laialt tõlgentatav ja kasutatav seal, kus tahetakse midagi tähenduslikku saavutada. Inimesed teevad päriselt koostööd inimestega – ja seda kinnitavad uuringud – , kes neile esmajärjekorras meeldivad, kellega neil on hea koostööd teha, keda nad saavad usaldada. Ja kes võimaldavad neil ka ise areneda ja õppida. Alles siis tuleb asjatundlikkus jmt. Ehk, ubuntu käib enne kompetentsi. Ma olen enda kõige parem versioon siis, kui ka teised saavad olla enda parem versioon. Seega tasub kraadida, kui palju on meie ümber olevas meeskonnas ubuntut ja küsida endalt, kui valmis ma ise ubuntuks olen, mitte vaid sõnades, aga päriselt. See kõik on oluline muidugi ainult siis, kui on soov midagi päriselt ära teha ja saavutada.

Ubuntu– usku on muuseas ka äsja olümpiapääsme lunastanud maastikurattur Janika Lõiv.

Raimo Ülavere

Raimo Ülavere on koolitaja ja coach, kes aitab edukatel inimestel teha oma käitumises positiivseid ja püsivaid muutusi. Loe artikleid (80)