Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – mai

Tartu räppar Väike PD on koostöös plaadifirmaga Legendaarne valmis saanud esikalbumi “Matusebüroo”.

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, ideed, tegevused, maitsed, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi ja häid emotsioone pakkuda. Soovitavad Edasi toimetajad ja kaasautorid.

Vestlus

Ülo Emmuse
Vabariiklik tarbekunstinäituse plakat, 1985. Allikas: Eesti Kunstimuuseum.

Kumu kunstimuuseumi uue näituse “Kunst on disain on kunst” avaüritusena toimub sel neljapäeval (7.05) veebivestlusring, mille raames mõtestavad disainer Maria Muuk ja arhitekt Katrin Koov oma eriala ennetavat ja reageerivat rolli ühiskondlike muutuste kontekstis. Nad lubavad näidete toel rääkida, millega nad disaineri ja arhitektina silmitsi seisavad. Ka saab vastuse küsimus, kuidas luua praktiliste raamistuste kiuste disaini ja arhitektuuri, mis oleks kaasav ja arvestav ning pakuks innustavat ja mõtlemapanevat kogemust. Üritust modereerivad kuraatorid Karin Vicente ja Eda Tuulberg ning üritus toimub veebi vahendusel.

Selle nädala lõpus avatav näitus “Kunst on disain on kunst” vaatleb kunsti ja disaini kokkupuutepunkte hilisnõukogude Eestis: kuidas disainerlik mõtteviis ja loomemeetod väljendus kontseptuaalsetes teostes ning kuidas kunsti abil tõstatati disainiprobleeme ja otsiti neile lahendusi. Näitus jääb avatuks 3. oktoobrini. Rohkem infot siit.

Näitus

Juhtus nii, nagu meie uues, loodetavasti ajutises pärsitud reaalsuses ikka juhtub: inimene teeb plaane, aga viirus naerab. Sümpaatne on see, et inimene teeb ikkagi plaane. Nii avati Kadrioru Kunstimuuseumis näitus “Memlingist Rubensini. Flandria kuldne ajastu” 23. aprillil tühjadele saalidele. Nüüd saab näitusele ka minna. Väljas on lopsakas valik töid erakapitalil põhineva The Phoebus Foundationi 15.–17. sajandi flaami kunsti kollektsioonist, näeme nii religioosseid maale kui satiiri ja poliitilisi kommentaare, portreesid ja maastikke. Kunstiajaloo märgilisi teoseid pakutakse laias valikus, autoriteks Hans Memling, Catharina van Hemessen, Frans Floris, Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck.

“15.–17. sajand oli Flandria – praegune Belgia põhjapoolne osa – ajaloos majandusliku ja kultuurilise õitsengu periood, mille üheks ilmekamaks tõenduseks on säilinud kunstipärand,” ütleb muuseumi koduleht ja selliste näituste kogemine annab inimelule pikema perspektiivi, mis viib korraks välja päevauudiste ja koroonanumbrite kitsast reaalsusest. Minge muudele näitustele ka, kuni kõik lahti on. Madalmaade-näitus on lahti oktoobri lõpuni, kui kõik hästi läheb.

Raamat

Eesti keeles ilmus inglise ulmekirjaniku Neil Gaimani kogumik “Suits ja peeglid”, mis originaalis ilmus 1998. aastal. Kõikvõimalikud valdkondlikud preemiad (tähtsamatest Hugo, Nebula, World Fantasy Award) võitnud Gaimani kõik muud tähtsamad teosed, romaanid ja jutukogud, on eesti keeles juba ilmunud. Värske eestinduse tegid Sash Uusjärv, Tatjana Peetersoo, Triin Loide ja Eva Luts.

Gaimani eripäraks on reaalsuse ja fantaasia põimimine omal, ühtaegu humoorikal ja kõhedal moel ning žanrite nagu ulme, fantaasiakirjandus ning õudusjutud segamine nii, et kirjeldatav on samas värske ja moodne kui ka ajatu ja iidne. Gaiman segab motiive kirjandusklassikast (Oscar Wilde, H. P. Lovecraft jt) kaasajaga ning rahvajutuainest kaasaja ilmingutega. Peaasi, kirjutab haaravalt ja ta vestleks lugejaga justkui vahetult. “Suits ja peeglid on maagiliste illusioonide klassikaline loomisvõte, mis tekitab mulje, et mingi ese hõljub tühjas ruumis,” seisab teose tutvustuses, ning tõepoolest: Gaiman valdab aega ja ruumi.

Muusika

Kontserdid veel ei toimu, aga mis toimub tavaliselt enne kontserti, laval ja pärast bäkkaris, sellest annab kena pildi ette juba 16-aastaselt Eesti üheks kurikuulsaimaks räppariks sirgunud Väike PD debüütalbum “Matusebüroo”, kus biidid ja plõnksud teinud praegune kõlavaim nimi kohalike produtsentide sektsioonist, DEW8.

Nagu uues räpis tavaks, ei koonda kellegi debüütalbum seniseid (SoundCloudi) hitte, vaid avab uue raja. “Maja (Mitte L6ks)”, nimipala, “B2kkar 2”, “Hassel” jt on lood, kus vilgaste rütmide ja väänutatud sämplite-sündikäikude peal ratsutavad pisut sõgedad, aga äärmiselt enesekindlad sõnad, mida praegustel noortel, kel ju erilist võimalust koguneda ja pidutseda ja nautida pole, on väga vaja, ja mis noored, kõik me oleme noored siin. Kes ei ole noor, matusebüroosse marss!

Film

Mai lõpus – juuni alguses ehk kohe kinode avanedes jõuab ekraanidele “Keha võitlus” (Eesti/Suurbritannia 2020). Marian Võsumetsa film on intrigeeriv sissevaade iluideaalide ja toitumishäirete põhjustesse kultuurilises ja poliitilises kontekstis.

Toitumishäired ja ületreening põimivad viie inimese lood üllatavalt sarnaseks liiniks – neid ühendab oskamatus oma kehaga suhestuda. Dieedikultus on 21. sajandi trendihaigus – olla saledam, atraktiivsem ja edukam, seda kõike oma tervise hinnaga.

Film toob vaatajani Londoni kaasaegse dieedikultuse vastase liikumise, mis kogub hoogu nii avalikult kui põranda all. Kehakuvandi uurijad ja toitumisteadlased avavad söömishäirete psühholoogilist tausta ja Suurbritannia kontekstis ka sotsiaalsest ebavõrdsusest tulenevat võimetust oma tervise eest hoolt kanda.

Loe ka filmist inspireeritud ja kehakuvandile pühendatud artiklit.

Toit

Mere äärde Võsule – vastavatud Mere 38 resto & apartments

Mere 38 Võsul.

Noast oma teed otsima läinud Marko Zukker on avanud perega uue koha otse Võsu aleviku keskel. Sellega tõusevad Võsu majutusvõimalused ja toiduvalik täiesti uuele tasemele. Hubastes korterites sai koroonapiirangute tõttu nautida peakokk Joonas Koppeli kolmekäigulist menüüd otse köögilaua taga. Mais lubatakse istuda terrassidel, Mere 38 hoovi mahub kuni 70 külalist. Saab nii süüa kui ka suviseid kokteile nautida. Taldrikul on maailma maitsed. Menüüd plaanitakse muuta vastavalt ilmale ja koka tujule. Joonast seob Markoga koostöö OKO Kaberneeme päevilt. Suvi Võsul tõotab tulla rahvarohke. Kortereid on ainult kolm, seega jagub vaid kiirematele.

Mere 38 resto & apartments
Võsu alevik
Tel +372 5787 7009
Mere 36 majakeses avatakse suvine take-away