Tarvo Vaarmets: riskipimedus levib, hoidugem nakatumast!

Illustratsioon: Ander Avila.

Väga mõnus on oma investeeringute seisu värskendada: raha aina kuhjub. Justkui värskendamisega raha teenikski. Börsiindeksid muudkui tõusevad, kinnisvara kallineb, ent kõige moodsam rakett on ikkagi krüpto! Tasub aga siiski meeles pidada, et sähvivad turud ja kõrged tootlusnumbrid võivad tekitada riskipimeduse. Viimane on rahapaigutajate seas paraku üsna levinud investeerimishaigus.

Riskipimeduse viimase aja tuntuim ohver on Urmas Paet – intelligentne, kõrgelt haritud poliitik, kes nimetatud investeerimishaiguse tõttu on tänase päeva seisuga kaotanud 100 000 eurot (küll teatud lootusega mingi osa rahast tagasi saada). Urmast pimestas 12%-line pakutav tootlus. Urmas vist unustas ära, et hoiu-laenuühistutesse paigutatud raha ei ole Tagatisfondiga kaitstud ehk sellistel nn hoiustel puudub riiklik garantii (seadusetegijatele mõtlemiseks: terminiga “hoius” seostuvad madalad riskid, mistõttu sama mõiste kasutamine hoiu-laenuühistute puhul on eksitav). Urmas vist unustas ära, et 12%-line tootlus viitab juba iseenesest väga kõrgele riskile. Ta ilmselt ei kontrollinud ka, kellele ja mis otstarbel ta oma raha kasutada annab. Oleks ta seda teinud, oleks ta ilmselt targa mehena riskipimedust suutnud vältida. Nüüd aga tuleb tal toime tulla aktiviseerunud aplate rahasööjabakteritega.

Tarvo Vaarmets

Tarvo Vaarmets omab doktorikraadi rahandusalal, tema investorite käitumist uurivaid teadustöid on avaldatud maailma tippteadusajakirjades ja oma teadustööst on teda kutsutud rääkima ka erinevatesse riikidesse ja maailmajagudesse. Investorina alustas Tarvo aga 2002. aastal täiesti nullist, isegi miinusest, kasutades selleks tudengina saadud sotsiaaltoetuste ja õppelaenu vahendeid. Nii praktilised kogemused kui pühendunud investorite uurimine, aga ka teiste autorite teadustööde tulemustega arvestamine, ehk praktika ja teooria kombineerimine, on tema investeerimisportfelli tänaseks kasvatanud juba piisavalt mahukaks, et oma tegevusi saab ta nüüd meeldivuse alusel valida. Tarvo on Eesti esimese eraisiku rahanduse õpiku "Rahaedu põhimõtted" üks autoritest ja Edasi kolumnist, tema artiklite fookus on rahatarkuse kasvatamisel. Loe artikleid (13)