Paul Varul: mis on JOKK ja mida sellega peale hakata?

Tüüpiliseks näiteks JOKK skeemi kohta on SMS kiirlaen, kus intress on liiga kõrge, nii et laenuandja tegevust saaks pidada liigkasuvõtmiseks.Foto: Shutterstock.

Mõned väljendid on nii tabavad ja meeldejäävalt kõlavad, et nad on kinnistunud rahva mällu ning neil on oma üldteada tähendus. Tavaliselt on sellised väljendid pärit kas populaarsetest filmidest või siis tuntud poliitikute kõnepruugist. Olgu siis “Eesti Nokia” või “tädi Maali” vms. Juura valdkonnas on üheks selliseks JOKK, mis on lühendiks väljendile “juriidiliselt on kõik korrektne”. Väidetavalt oli JOKK-i kasutusele võtjaks tollane justiitsminister Rein Lang.

Mida JOKK tegelikult tähendab?

Grammatiliselt tõlgendades peaks JOKK ju olema positiivse sisuga – kui mingi küsimus on juriidiliselt korrektselt lahendatud, on kõik korras, juriidiline korrektsus on õiguskorra eesmärk, juriidiliselt korrektne peab olema kohtuotsus, tehing, läbiviidav uurimistoiming jms. Ometi on vastupidi – JOKK-il on tegeliku sisu mõttes hoopis negatiivne tähendus. JOKK-iga on tegemist siis, kui vaatamata sellele, et on üldiselt arusaadav ja taunitav, et kellegi käitumine või tekkinud olukord on puudutatud isikute jaoks ebaõiglane ja ülekohtune või ebaaus, ei ole õiguslikult aga millestki kinni hakata, kuna õiguslikult on kõik korrektne (JOKK). Nii tähendab JOKK, et kuigi juriidiliselt on kõik korras, siis tegelikult ei ole kõik korras.

Paul Varul

Paul Varul on juhtivalt osalenud enamuse Eesti eraõiguse uute seaduste väljatöötamisel, ta on olnud pikemat aega TÜ tsiviilõiguse korraline professor, 1995 – 1999 oli Eesti Vabariigi justiitsminister. Praegu TÜ emeriitprofessor ja Advokaadibüroo TGS Baltic vandeadvokaat ja vanempartner. Kord kuus kirjutab ta Edasi lugejatele õiguse teemalise kolumni, milles lahatakse erinevaid õigust puudutavaid küsimusi, kolumnides selgitatakse uue õigussüsteemi kujunemise põhimõtteid ja kommenteeritakse aktuaalseid juriidilisi probleeme. Loe artikleid (18)