Moe- ja disainiuudised: mai

Karin Raski kevadsuvine kollektsioon 2021.

Sel kevadel tuleb mugavus nii garderoobis kui kodus teisel kujul kui koroonakriisi alguses. Eesti moemaailm on uue reaalsusega kohanemas ja kevadsuvised kollektsioonid kannavad kindlasti ajastu mugavuse märke. Välismaised näitused on tänu paljude sündmuste veebi kolimisele kättesaadavad ka meile. Ent õhus on ootust, et suve teine pool ja sügis tulevad moemaailmas juba sootuks teistsugused.

Mood

Karin Raski kevadsuvine kollektsioon: koduse sitsi modernne tagasitulek

Möödunud sügisel tuli moelooja ja näitleja Karin Rask esmakordselt välja omanimelise naisterõivaste brändiga, mis kasvas välja eelkäijast Kalamaja Printsess. Karin Raski nime all valminud esimene kevadsuvine kollektsioon annab uue hingamise sitsikangale.

Eeltöö esimese Karin Raski nime all valminud kevadsuvise kollektsiooniga algas eelmise aasta sügisel, samaaegselt uue brändi sünniga. Disainer tegi üleskutse inimestel temaga ühendust võtta, kui neil on koju seisma jäänud vanu kangaid, mis pärinevad näiteks emadelt või vanaemadelt aastakümnete tagusest ajast. Kuna annetatud kangaste hulgas leidus palju sitsi, siis see andis ka keskse teema kevadsuvise rõivakollektsiooni jaoks.

Samas tõstatus disaineri jaoks küsimus, kas lisaks nõukogude ajast tuttavale kitlile on sitsist võimalik luua midagi uudset ja kaasaegset.

Kollektsiooni loomise käigus katsetati mitmeid lõikeid, mille lõpptulemiks oli kolm mudelit: prantslannalik hõlmikkleit, 60ndatele vihjav rullkraega A-lõikeline siluett ja minimalistlik kimono (vöö on loodud koostöös aksessuaaridisainer Kadri Kruusiga).

Valikuga saab tutvuda Karin Raski e-poes. Eraldi kokkuleppel disaineriga on võimalik tellimusele privaatselt järele tulla stuudiosse Telliskivi Loomelinnakus.

Augusti minimalism kohtub mugavusega, Amanjeda pakub suveks šikki sportlikkust

Ajatu klassika kõrvale pakuvad moemajad järjest rohkem mugavaid vabaajarõivaid, mis leiavad praegusel ajal kodukontorites sagedamini kasutust.

Augusti kevadsuvine kollektsioon 2021.

Kodumaise moemärgi August uus kevadsuvine kollektsioon jätkab brändile omase minimalismiga, kuid seda läbi omanäolise mugavuse.

Augusti looja ja disaineri Äli Kargoja sõnul oli seekordses loomeprotsessis eesmärk rikastada kollektsiooni eelkõige omanäoliste mugavusrõivastega, ent teha seda läbi augustilikult elegantse prisma. Selles valguses lisandus tootevalikusse näiteks dresskostüüm ning täiendust sai populaarne bambustrikotaaži seeria,” selgitab disainer. Kargoja ei tee ka saladust, et on teadlikult vähendanud uue kollektsiooni suurust, ent seeläbi on ka tootmismaht väga ettevaatlikult planeeritud.

Kangastest on kollektsioonis esindatud GOTS-sertifikaadiga orgaaniline puuvill, Eestis toodetud bambuskangas ja pidulikumas seerias domineeriv Tencel-kangas – toorpuidust valminud tehiskiud, mille tootmisprotsess on keskkonnasõbralik. Lisaks on antud kangas vastupidav kortsumisele, kergesti hooldatav ning isegi biolagunev. Kõik Augusti tooted on jätkuvalt valminud väikeseeriatena Eesti vabrikutes.

Amanjeda by Katrin Kuldma.

Augusti uue kevadsuvise kollektsiooniga on võimalik tutvuda eelneval kokkuleppel brändi stuudios Põhjala Tehases (Marati 5, Tallinn) või uuenduskuuri läbinud e-poes shop.studio-august.com.

Moelooja Katrin Kuldma bränd Amanjeda pakub kevadeks klassika kõrvale sportlikku mugavust. Lisaks mugavusele on silmas peetud
keskkonnasäästlikkust ja looduslähedust ning kangad on pärit kõik kas kodumaiste või Itaalia tootjate valikust.

Sügisel üle antava Kuld- ja Hõbenõela nominendid on selgunud

Lilli Jahilo kevadsuvine kollektsioon 2021.

Sügisese Tallinn Fashion Weeki raames antakse üle tänavused Kuld- ja Hõbenõela auhinnad ning parima aksessuaaride looja auhind Kuldne Nõelakoda.

Kuldnõela galal kroonitakse Eesti moedisaini ihaldatuima auhinnaga Kuldnõel viimasel viiel aastal silma paistnud moelooja ning Hõbenõelaga avaldatakse tunnustust viimase aasta jooksul tähelennu teinud disainerile.

Tänavu on Kuldnõela nominendid Triinu Pungits, Tallinn Dolls ja Lilli Jahilo. Hõbenõela nominendid on Annika Kiidron, Karl Joonas Alamaa ja Crystal Rabbit. Kuldnõela žürii annab teist korda välja ka parima aksessuaaride looja auhinna Kuldne Nõelakoda, mille nominendid on Mari Masso, SOMA ja Anu Tera. Lisaks suurejoonelisele auhinnagalale astub publiku ette veel paljude armastatud kodumaiste disainerite värske moelooming.

Tokyo 2020 erikollektsioon on inspireeritud metsast

14. aprillil ehk täpselt 100 päeva enne Tokyo suveolümpiamängude algust esitles Monton Eesti Olümpiakomiteega koostöös sündinud kollektsiooni, mis jõuab ka kõigi Eesti olümpialaste selga.

Eesti sportlaste olümpiarõivad on sel korral inspireeritud metsamotiivist, mis on eestlastele teadagi südamelähedane. Kollektsiooni esemetel on kujutatud Eesti loodusfotograafi Sven Začeki rabafotot, mis on stiilselt pandud sobituma Eesti rahvusvärvidega. Tänu sellele sobib kollektsioon kandmiseks nii olümpiakülas kui soojematel kodumaa suvepäevadel.

“Nii Eestis kui Jaapanis oli sajandeid iseloomulik usk elavasse loodusesse. Sealt ka oluline seos tänavuste olümpiamängudega. Ühtlasi tahame kollektsiooniga anda toetava tõuke meie parimatele sportlastele ja väljendada meie uhkust nende üle,” kommenteerib tänavust kollektsiooni disainer Triin Kaiv.

Disain

Red Dot kolmele Eesti disainitootele

Eesti disainkeriste tootja HUUM OÜ osales mainekal rahvusvahelisel disainikonkursil Red Dot Award ning pälvis kahele tootele tootedisaini auhinna. Auhinna pälvisid elektrikeris CLIFF ning sauna juhtpult UKU.

Tootevaliku kõige uuem elektrikeris CLIFF on kompaktne ja erakordselt väikeste ohutuskaugustega, mistõttu on see ideaalne lahendus väiksemate saunade jaoks. Väikesed ohutuskaugused on saavutatud hoolikalt läbi mõeldud ülesehituse ja sisemise õhutunneli paigutusega. Esmakordselt on võitis eestlaste loodud toode ka Red Doti auhinna meditsiinivahendite kategoorias, selle sai Mihkel Masso ja lahingumeditsiini instruktori Rait Arro poolt välja töötatud modulaarne lahas Sheetsplint. See on universaalne lahas, mis aitab meedikutel fikseerida traumakannatanu jäsemevigastused haigla-eelses etapis. Kerge ja kompaktne toode koosneb identsetest lahasemoodulitest, mille abil on võimalik kombineerida lahaseid ühele kuni mitmele kannatanule, sõltuvalt nende vigastuste iseloomust.

Huumi keris Cliff.

Näitus

Esimene suur ülevaatenäitus maskikultuurist

11. mail 2021 avatakse suur veebinäitus “Undercover”, milles uuritakse, kuidas maskid on arenenud funktsionaalsest isikukaitsevahendist igapäevaseks moeobjektiks, mida kannavad miljonid. Lihtsast riidest näokattest, mis näib olevat tagasihoidlik ja isikupäratu ese, on kiiresti saanud sümbol ja teravaid diskussioone tekitav asi.

Näitusel esitletakse kronoloogilises järjestuses 52 unikaalset näokatet. Uuritakse, kui kiiresti moetööstus kohandas tootmist ja veebiturundust, et vastata muutuvatele tarbijate nõudmistele.

Näitusel on väljas näomaskid sellistelt brändidelt nagu näiteks Adidas, Balenciaga, Burberry, C.P. Company, Fakescum, Ahluwalia, Liam Hodges, Mulberry, Raeburn, Christopher Kane, Huntsman, JW Anderson, Levi’s, Liberty, Louis Vuitton, Manchester City FC, Off-White, Paul & Shark, Paul Smith, Sunspel, Vivienne Westwood.

Telliskivi väligaleriis näeb kodumaise disaini ikoonilisemaid esemeid

Telliskivi Loomelinnaku väligalerii Tallinnas pakub võimalust heita fotode vahendusel kiirpilk kodumaise disaini kihtidele läbi 20 näite, mis kuni Eesti taasiseseisvumiseni on siinset disainipilti kujundanud ja igapäevaelu väga erineval skaalal puudutanud. Valikus on nii näiteid, mille eesti inimene kohe ära tunneb, kui ka sellist materjali, mis loodetavasti üllatab ja teadmist siinsest disainist avardab. Ajaline ulatus on päris pikk, nii mahub siia 20. sajandi alguse aktiivsete noorte naiste algatusest sündinud mööblikavand, kõigile tuttav Tarbeklaas kui ka viide eksperimentaalsusele 1969. aastal alguse saanud näituse “Ruum ja Vorm” kaudu.

Väligalerii näitust näeb ööpäevaringselt juuni lõpuni.

Telliskivi Loomelinnaku väligalerii.

“Moe- ja disainiuudised” on rubriik moest ja disainist huvitatud lugejale. Nopime infovoost välja silmapaistvad Eesti moe- ja disainivaldkonda puudutavad sündmused ning soovitame põnevaid ja harivaid moeteemalisi näitusi, filme ja podcast’e.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)