Mart Kase: kevad ja 12 kitsetalle

Kevad! Foto: Teele Kase

Kalendris on kirjas, et täna algab kevad. Eks see umbes nii ka on looduses. Ööd on veel mõneti külmad, aga lumi on sulanud ning savine maapind hakkab ära kuivama. Eile lendasid meie talust üle suured rändlindude parved. Saabuvad lõunast ja tegid kõvasti häält nooleotsa kujuga parvedes.

Sel aastal on rändlindude saabumine Eestis paras segane aeg, sest kardetakse, et Euroopast võib linnugripp nii Eestisse kanduda. See võib juhtuda, aga võib ka mitte juhtuda nagu ei juhtunud kümme aastat tagasi. Muidugi kümme aastat tagasi ei teadnud meie pere veel midagi kanade pidamisest, nüüd tahame oma kanakestele ja kukekesele pakkuda parimat.

Otse öeldes, rändlinnud, palun ärge meie kohal õhus pasandage, see on selline väike kevadesoov.

Lauda juures ei ole peategelased praegu kanad, vaid 12 kitsetalle, kellele lähipäevil lisandub veel mõni. Kitsetalled on meeletu elujõuga tegelased, nad sünnivad ja hakkavad mängima. Viskavad hüpates jalgu, otsivad lähedust ning on meeletu uudishimuga.

Teist kevadet poegivad meil laudas kitsed ning lisaks nunnudusele jälgime neid sel aastal rohkem ka pilguga, kes kuidas kasvab ning mis hetkel täpselt mida ära õpib.

Kitsetalled on väga tugevalt isasse ja emasse. See on uskumatu, kui puhtalt oma vanemate koopiad loomadel sünnivad. Asi pole ainult välimuses, vaid eelkõige iseloomus.

Aga ükspäev õppis 7-kuune tütar ära mandariinijalka. Anna ei oska veel seista, aga kui teda toetada ja ta on laua peal püsti, siis hakkavad kiiresti jalad käima edasi-tagasi ja päris hästi oskab ta mandariini edasi lükata jalgadega. Samuti tahab taldadega tõmmata mandariini enda selja taha.

Väga loodan, et Anna ei hakka nagu isa, jalgpalli mängimist liiga palju armastama. See ei ole hea, kui armastad mingit tegevust peaaegu nagu silmaklappidega. Aga esialgu on selline pehme väike mandariinijalka õhtul tuju tõstvad kümme minutit.

Ilmajaam lubab suhteliselt kõvasti sooja Lõuna-Eestisse. Algaval nädalal veel mõõdukalt, aga siis tundub, et läheb käest ära ning kõik tärkab pauguga. Ma loodan, et see peab paika. Mulle meeldib, kui talv läheb täiskevadeks hooga. Kaks aastat tagasi oli nii, et kaks kuud märtsi algusest mai alguseni oli enam-vähem ühesugune sombune ilm. Sel aastal on lootust, et läheb teisiti.

Nautige kevadet ja tegelasi enda ümber. Kevad lööb hinged käima.

Mart Kase

Mart Kase elab Valgamaal Karula vallas Kaagjärve külas ning kasvatab oma talus kitsi. Mart on eelnevalt pealinnas töötanud nii teatris kui reklaamiagentuuris, nüüd lihtsalt vajas elu uut väljakutset. Mart kirjutab Edasile, kuidas paistab Eesti elu väljaspool Tallinnat. Mardi taluelust räägib blogi www.metsikelu.ee/blogi. Loe artikleid (150)