Viljar Arakas: kinnisvaraturu kasv – kuidas seletada seletamatut?

Uute korterite osakaal tehingute kogu statistikas jätkab kasvamist – täna ostab pigem kõrgema sissetulekuga ostja, enda maitse-eelistusele vastavat kaupa. Foto: Shutterstock.

Kuidas seletada möödunud aastal kogu majanduse seisanud tervisekriisi taustal toimunud kinnivaraturu kasvu?

Kinnisvaraturg ei jäta külmaks vist ühtegi eestlast. See nähtus vajaks Tallinna Ülikooli antropoloogide poolt suisa teaduslikku uurimist. Endale olen seda selgitanud hüpoteesiga, et 700 aastat orjaööd ning hiljutised 50 aastat “viljastavates kommunismi tingimustes” on jätnud meie alateadvusesse sügava jälje: eraomand on eestlase identiteedi püha ja puutumatu osa, kuna sajandite vältel on meid eraomandist eemale hoitud. Omaaegne edukas erastamisväärtpaberite süsteem tegi üheksakümnendatel suure osa Eesti elanikest üleöö (kinnis)varaomanikeks, kes hakkasid oma amortiseeruvasse varasse suhtuma hoopis teise tundega – omanikutundega. Seega julgen väita, et Eesti tähtsaim religioon on varausk, mille suurim konfessioon on omakorda kinnisvara.

Viljar Arakas

Viljar Arakas on ettevõtja, Balti riikide suurima ärikinnisvarale keskendunud fondivalitseja EfTEN Capital tegevjuht. Loe artikleid (17)