Juhtimispodcast. Valdur Laid: juhi roll on luua selgust

Raimo Ülavere (vasakul) ja Valdur Laid.

Milline on juhtimine 21. sajandil? Sellest räägib Raimo Ülavere podcast’is Eesti üks mitmekesisema juhtimiskogemusega tippjuhte Valdur Laid, kes on juhtinud Elioni ja Telia Soome haru osa, olnud ka üle kolme aasta maksuameti juht ning töötab praegu investeerimisfirmas UG Investments.

Mõtteid vestlusest:

  • Juhtimise juures on alati tähtsad kaks komponenti: mida tehakse ja kuidas tehakse. Ja mulle tundub, et selle “kuidas” tegemise tähtsus on praegusel ajal palju olulisem. Selles osas, millised on väärtused, kuidas juhitakse, milliste hoiakute ja käitumisega. Varasemal ajal ehk oodati juhilt seda “mida”, seda tulemust. Nüüd on oluline ka see “kuidas” pool. Ja “kuidas” mitte ainult oma tiimis, organisatsioonis, vaid ka kuidas see avalikkusele, mingitele huvirühmadele välja paistab.
  • Kui varem mõeldi palju tööprotsesside ja kvaliteedi juhtimisele (kvaliteedi juhtimine on jätkuvalt oluline), olid kindlad töökirjeldused, manuaalid, siis nüüd üks digitaliseerimise peamine mõte peaks olema see, et see kaotab ära rumala töö. Rumalad asjad, mis tuli protseduuri manuaalist pähe õppida, kaovad nüüd ära. Juhtimine on märkimisväärselt rohkem suunatud lisaväärtusele.
  • Kui vanasti oli töö midagi, millel oli kindel aeg, kindel koht ja kindel kooslus, siis üha enam kipub kõik see nüüd põimuma. Mõnes mõttes on see väga okei. Töö on lihtsalt üks osa terviklikust elust – seda ei ole võimalik kuskile parkida.
  • Selguse loomine on minu meelest üks juhi peamine ülesanne. Kogu aeg on meie ümber udu, kõik muutub, kõik on keeruline. Juht ongi see, kes peab andma inimestele selles ebamäärasuses mingisugused majakad, suunaviidad, päiksed või tähed, mille poole liikuda. Et inimesed saaksid tunda, et nad teevad asju õigesti. Juhi ülesanne on tuua selgust, miks me mingi üksuse, organisatsioonina olemas oleme, kuidas me väärtust loome, mis on meie peamised sihid ja ambitsioonid ning mis on konkreetselt praegu oluline, mis on kõige olulisemad eesmärgid kindlas ajahorisondis.
  • Kolm asja, mis inimese õnne- ja innustumistunnet mõjutavad: 1) oluline on, et inimene tunneb, et ta areneb midagi tehes milleski, mis talle on oluline; 2) kui see, mida tehakse, on selge, saab inimene ise vabalt otsustada, kuidas seda teha, ja kanda vastutust; 3) inimene saab aru, et sellel, mida ta teeb, on suurem, laiem, kandvam tähendus, mõtesatus.
  • Juht on organisatsiooni teenistuses. Juht on edukas siis, kui organisatsiooni vajadused on rahuldatud, organisatsiooni eesmärgid täidetud ning inimesed – sealhulgas ka juht ise – on terved ja õnnelikud.

Raimo Ülavere

Raimo Ülavere on koolitaja ja coach, kes aitab edukatel inimestel teha oma käitumises positiivseid ja püsivaid muutusi. Loe artikleid (80)