Annika Laats: kuidas lohutada inimest?

Kuulata on võrratult raskem kui rääkida ja nõu anda. Aga just seda vajab hädas olev inimene enim. Kuulata nõnda, et teine tunneb, et ta on päriselt kuulatud. Foto: Shutterstock.com

Kuidas lohutada inimest? Kes siis veel kui hingehoidja peaks seda hästi teadma. See on ju tema töö. Nii arvatakse. Ja ometi ma ei tea. Mida kauem ma seda tööd teen, seda vähem saan ma aru, mida lohutamise all mõistetakse ja mida sellega saavutada.

Kui laps on päev otsa lumememme ehitanud ja järgmiseks hommikuks on see ära lõhutud, siis võib suur vend teda lohutada: pole viga, teeme koos uue! Kui laps nutab, sest tema jäätis kukub asfaldile, ütleme rahustavalt: “Pole hullu, ostame uue!” “Teeme uue” või “ostame uue” on vist need kõige lihtsamad ja käepärasemad lahendused, mida kaotusvalust üle saamiseks välja pakume. Jalast ilma jäänud kaisukaru või lemmiknuku kohta me ehk nõnda ei ütle. Siis saab heal juhul öelda “parandame ära”. Ehk jagub meil ka lemmiklooma surma puhul tarkust mitte tormata kohe uut ostma, et vanast kergemini üle saada. Kui laps kukub, siis öeldakse tögavalt: “Pole viga, pulmadeks paraneb ära!” Suured inimesed julgustavad üksteist, üteldes: “Mis ei tapa, teeb tugevamaks.”

Annika Laats

Annika Laats on kirikuõpetaja ja Tallinna lastehaigla hingehoidja. Kord kuus ilmuvate "pühabajutluste" vahendusel saab Edasi lugeja osa Risti kiriku võlvide all kõlavast humaansest sõnumist. Annika usub, et kui kasvõi osagi neis jutlustes öeldust on tõde, siis on see kõige tähtsam, mida inimesel elus üldse teada tasub. Loe artikleid (70)