Moe- ja disainiuudised: aprill

MM x TC realistlikud ja ergonoomilised sussid. Foto: Dmitri Gerasimov.

Ka disainerid on terve aasta suuresti kodus veetnud ning tulemus on näha – kõrgmoemajades valmivad sussid ja põlled, mida külaliste tulles ära peitma ei pea, hoogu on juurde saanud sisustusaksessuaaride loomine. Interneti vahendusel saab sisse vaadata moemajadesse ja näitusesaalidesse üle kogu maailma – viimastes on küll valmimas näitusi, mis panevad südamest lootma, et peagi me reisime taas.

Mood

Tommy Cash lõi kollektsiooni kõrgmoemajale Margiela

Muusik ja kunstnik Tommy Cash tuli märtsis välja tuntud Prantsuse moemajaga Maison Margiela loodud ühiskollektsiooniga.

Koostöö hõlmab riideid ja aksessuaare, aga ka ühist lugu, mida saadab järgnev artisti mõtteavaldus: “Enamikule meist tähendab ärkvelolek kõikvõimalike spetsiaalselt tarbimiseks loodud helidega pommitamist. Pidevalt summutatakse argimaagilised tänava-, kodu- ja loodushelid ükskõik mille poolt, mida algoritmid pakuvad. Linnulaulu asemel laseme kõrvus mängida mõnel podcast’il või kõigel muul, mis viimase 144 aasta jooksul salvestatud. Tegelikkuses ümbritseva informatsiooni asemel võtavad meie kõrvad vastu lõputu eskapistliku tulva. Või 24/7 uudistevoo, mis on meile püsivaks ärevusallikaks. Veelgi enam on see süvenenud pandeemia ajal, mil info tarbimine on järjepidevalt asendamas seda, mis on alles jäänud “tegelikust elust”. Siit tuleb ravi, koostöös Maison Margielaga.”

Kuula lugu “Mute (By Maison Margiela)” siit.

Virtuaalne külaskäik Varkki moemajja

Kui Tallinn Design Tours korraldab muidu külaskäike Eesti moemajadesse ja kohtumisi disaineritega, siis praegu on ka disainituurid kolinud virtuaalmaailma. Näiteks avab virtuaalsetele külalistele uksed Jaana Varkki, kes avab praegu eriti aktuaalse jätkusuutliku ning hooaegade-ülese moe loomise tagamaid.

Saatetekstid on inglise keeles, vestlus disaineriga aga eesti keeles ja varustatud ingliskeelsete subtiitritega.

Kaks moenäitust koti- ja kingakollektsionääridele

Pandeemia sundis kõiki moesündmusi kolima internetti ning moenädalate ja uute kollektsioonide esitluste sabas on veebi kolinud ka moenäitused. See suvi tõotab lõpuks nende uksed avada ja tõesti on, mida oodata.

Victoria ja Alberti muuseum on valmis saanud oma läbi aegade suurima käekottidele pühendatud näituse, mida saab vaadata kuni 12. septembrini. Alustades ikoonilistest Birkini kotist ja Louis Vuittoni kohvritest kuni kunstnik Tracey Emini loodud kottideni, uurib näitus käekottide stiili, disaini ning käsitööoskust, mis peitub käekottide taga. Näituse kõrghetkedeks on Stella McCartney x Parley for the Oceansi seljakott, 17. sajandist pärit konnakujuline käekott ning Kate Mossi Alexa Chungi erakogudesse kuuluvad Mulberry käekotid.

Kui olete pandeemia ajal nõutult oma kontsakingade kollektsiooni vaadanud ja mõelnud, et teil on liiga palju kingi, siis mõelge uuesti. Suurbritannias Bathis tegutsev Moemuuseum avab mais näituse nimega  “Shoephoria!”, kus on väljas 3000 paari kingi nende kollektsioonist. Näha saab Vivienne Westwoodi, Jimmy Choo ja Versace kingi, aga ka kuninganna Victoria saapaid 1850ndatest aastatest ning tänavajalanõusid brändidelt nagu näiteks Dr. Martens ja Converse.

Disain

Maria Rästa lauakell JC ning Madli Väli ja Krista Lehari kaelaehe Brave Rabbit.

Kodumaised disainerid lähenevad pühadele humoorikalt

Jänesed ja lihavõttepühad on lahutamatult seotud. Miks? Päris täpselt ei oska ajaloo uurijad ega folkloristid seda öelda, aga arvatakse, et esimesena asusid jänest lihavõtetega seostama Saksa protestandid, kes lõid müüdi jänesest kui õiglasest hindajast, kes headele lastele munadepüha ajal värvitud mune kingiks viib.

Disainisõprade rõõmuks leiab ka Eesti tegijate valikust stiilseid jäneseid, mida pärast pühi kapisügavustesse ära peitma ei pea. Ehtekunstnike Madli Väli ja Krista Lehari loodud humoorikas kaelaehe Brave Rabbit sobib kandmiseks nii pühade ajal mune värvides kui igal muul päeval, Maria Rästa pleksiklaasist lauakell JC annab teada, millal on õige aeg mune koksima hakata.

Eili Soon jätkab Eesti klaasipuhumise kuulsat traditsiooni

Eestit tabanud Tarbeklaasi toodangu vaimustuse varju on jäänud see, et klaasist tarbeesemete loomine pole kuhugi kadunud – klaasikunstnik Eili Soone stuudios valmivad nii vaasid, valgustite kuplid, koogialused kui ka väga praktilised ja samas šikid kärbsepüüdjad.

Tema tööd valmivad Olustvere mõisa klaasi- ja keraamikakojas, mida Soon juba kümme aastat on juhtinud ning mille külastajatel on võimalik vaatemängulist klaasipuhumist oma silmaga näha.

“Esmapilgul võib jääda mulje, et kõik toimub väga kiiresti, juba ongi ese valmis – aga oskuste omandamiseks läheb kunstnikul tavaliselt aastaid, alles siis suudab kunstnik vormistada oma idee täpselt nii nagu alguses mõttes oli,” ütleb Soon. “Mina olen klaasipuhumisega aktiivselt ja igapäevaselt tegelenud juba üle kümne aasta ning see kogemus materjali tunnetada annab mulle hea võimaluse – ja võib öelda, et hetkel Eestis ka konkurentsieelise – luua puhutud tehnikas disainitud kaasaegseid klaasesemeid.”

Eestis on väga moodi läinud vanade klaasivabrikute Lorupi, Meleski ja Tarbeklaasi toodangu kollektsioneerimine. Huvi klaasesemete vastu tundub jätkuvat.Usun, et inimestel on vana väärtustamise kõrval tekkimas juba ka soov uue klaasidisaini järele, millega oma kodu sisustada,” märgib Soon.

Lilli Jahilo tegi kõrvalepõike kööki

Lilli Jahilo limiteeritud koguses põll.

Koduseinte vahele on kolinud lisaks kontorile ja koolile ka kõik (väikesed) pidulikud õhtusöögid, mis on ilmselt ohtu seadnud nii mõnegi kleidi või ülikonna, kui kokk-kelneri rolli sattunud võõrustaja söögilaua ja köögi vahet tormab.

Kui meeste šiki õhtu päästis Andres Labi loodud lipspõll, siis disainerkleidiga sobiva põlle loomine on väljakutse, mida vähesed moeloojad on valmis vastu võtma. Lilli Jahilo moemajas nägi ilmavalgust põll, mis valmistatud eelmise kollektsiooni tegemisest üle jäänud väikese defektiga kangast, millel on Adamson-Ericu maalist inspireeritud muster. Tootmisjääkidest valmis keskkonnale nullkuludega kakskümmend taskutega põlle, mis on masinpestavad ning sobivad igas suuruses hobikokkadele.

“Moe- ja disainiuudised” on rubriik moest ja disainist huvitatud lugejale. Nopime infovoost välja silmapaistvad Eesti moe- ja disainivaldkonda puudutavad sündmused ning soovitame põnevaid ja harivaid moeteemalisi näitusi, filme ja podcast’e.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)