VIVITA Vista: start-up saatesari lastele ja noortele. Ideest teostuseni

Karolin, Marta ja Morten on ettevõtlikud lapsed, kel on oma äriidee, aga neil ei ole oskusi ega teadmisi, kuidas oma ideega edasi liikuda. Selleks, et teada saada, kuidas oma ideest miljon dollarit väärt start-up ehitada, lähevad nad Eesti parimate ja edukaimate iduettevõtjate juurde tarkusi ammutama. Ela kaasa Morteni moosimasina leiutamisele, Karolini teaduskomplektide loomisele ja Marta veebipoe arengule läbi 10-osalise saatesarja.

VIVITA Vista on 10-osaline saatesari 9–14-aastaste laste ja noorte ettevõtlikkuse, digipädevuse ja MATIK-oskuste (matemaatika, tehnika, teadus, inseneeria ja kunst) arendamiseks. Videosarjas astuvad üles kolm koolilast, kellest igaüks õpib mentorite valvsa pilgu all, mida tähendab iduettevõtjana toote arendamine ideest teostuseni. Sarja valmimisele on kaasa aidanud Eesti tippettevõtjad Sten Tamkivi, Taavet Hinrikus (Wise), Kaarel Kotkas (Veriff), Kristel Kruustük (Testlio), Kaidi Ruusalepp (Funderbeam), vennad Villigud (Bolt) ja paljud teised.

Videote sisu on hariv ja suurendab laste üldist teadlikkust, julgustades ja innustades neid ette võtma. Saatesari sobib kasutamiseks õppematerjalina ettevõtlusõppe raames, aga ka lihtsalt uudishimulikule noorele, kellel on äge idee, mida päris tooteks või teenuseks pöörata.

VIVITA projektijuhi Mari-Liis Peetsi sõnul on tegemist Eesti mõistes vahvalt hullumeelse ettevõtmisega. “Eesti vlogimaastikul on varemgi nähtud saateid, mis toetavad noorte ettevõtlust ja finantstarkust. Palju harvem näeb loomingut, kus kogunevad kokku Eesti uue majanduse helgeimad ajud – ainult selleks, et toetada tegusaid noori oma idee arendamisel,” ütles Peets. “Noortesse investeeritud aeg toob hiljem kümnetes kordades väärtust Eestile tagasi. Tulevased ükssarvikud panustavad hiljem ühiskonna arengusse, luues ettevõtteid ja fonde, mis toetavad haridust.”

Investori ja ettevõtja Sten Tamkivi sõnul õpetavad sellised projektid noortele varakult, et ettevõtlusega alustamine on piisavalt lihtne isegi lapse jaoks. “Ilmselt ei ole palju valdkondi, kus sa lapsena saad mängida täiskasvanuks olemist. Kui teismelised hakkavad ehitama mingisugust toodet, siis selle juures ongi kõige ägedam see väga hägune piir, et kus see on nagu mäng ja kus see on päris asi. Keegi ei tea, kes nendest lastest lõpuks saavad, ja see ei olegi oluline, sest ka esimese toote arendamise protsessi käigus õpitakse palju. Aga alati võib mõni neist lastest komistada ka mingisuguse toote otsa, mida paljud teised inimesed tahavadki osta, ja kogemata tulebki edukas firma välja.”

Testlio asutaja Kristel Kruustük leiab, et ettevõtlus annab maast madalast võimaluse oma elu kujundada nii, nagu igaüks seda ise soovib. “Keegi aga ei sünni ettevõtjaks, isegi kui ühiskonnas võib sedasorti arvamus levida.” Startup Estonias töötav Liisi Org lisas, et Vista videosari loob eeskujusid ka laste seas, nii nagu täiskasvanuid inspireerivad tänased noored iduettevõtjad.

Videosari on vaadatav ja projekti kohta saab rohkem uurida siit: vista.vivita.ee