Allan Alaküla: meediavabaduse illusioonid. “Sõnavabadus ja meedia”

Illustratsioon: Ander Avila.

Nagu viiruste ja epideemiatega, mis on tervet faunat alati saatnud, kohaneb inimkond ka infoviiruste ja nende epideemiatega. Eesti infoväljal on praegu laiemalt levinud Vene, Briti, Euroopa Liidu, Hiina ja USA (sealt kaks erinevat) mutatsioonid. Esineb ka Prantsuse, Saksa ja Põhjamaade tüvesid. Poola ja Ungari omi märksa vähem.

Nõukogude jaVoA/RFE meediaduell eelmise sajandi 70–80ndatel on tänase 50+ põlvkonna õpetanud ka praeguse kriisi ajal mitmekesist meediat tarbima. Justkui seljaajuga tuntakse ikka ära, kus eetris rääkijate liigne enesekindlus, vaikimine või keerutamine vajab kõrvutamist alternatiivsete kanalitega. Eeldus on nagu muiste, et kõik võivad valetada, keerutada, vaikida, aga harva teevad nad seda ühtmoodi. Eri pooli jälgides saab pildi kokku.

Allan Alaküla

Allan Alaküla on Tartu ülikooli ajalooharidusega ajakirjanik, kes täiendanud end poliitikateaduste alal Birminghami Ülikoolis ja meedia alal India Massikommunikatsiooni Instituudis. Töötanud Postimehes, Sõnumilehes, Kesknädalas jm. Ta on olnud ka Eesti Ajakirjanike Liidu esimees (2001-2004). Loe artikleid (2)