Podcast “Armastusest”Mihkel Raud: täna sõpra vajan ma

Armastus – sõna, mis ühest küljest on ülekasutatud klišee, teisalt aga tunne, mida liiga vähe väljendatakse. Jutusaade “Armastusest” puudutab pigem seda teist poolt. Saatejuhid Elina Naan ja Veiko Tubin vestlevad koos külalistega armastuse erinevatest vormidest ja sellest, mida see sõna kellegi jaoks tähendab.

Seekord on intervjueeritava toolil koha sisse võtnud Mihkel Raud, kes avaldas mõni aeg tagasi raamatu “Võtku homme mind või saatan”. Armastuslaulust tuntuks saanud repliik huulil, vesteldigi Mihkliga armastusest, hirmudest, üksindusest ja seksuaalsusest.

Mõtteid vestlusest:

  • Ma väga tahan olla armastatud, aga minu mure või sisemine konflikt on see, et kas ma ikkagi olen piisavalt armastusväärne, kas inimesed peaksid mind armastama. Sellele küsimusele ma ilmselt otsin vastust – või õieti kinnitust, et jah, ma olen küll. See on ilmselt see, mis mind käima paneb ja sunnib tegema asju, mis ma teen.
  • Ma kadestan inimesi, kes loovad sellepärast, et neil kohe on mingisugune vajadus seda teha – nad loovadki sellepärast, et nad muud moodi ei saa. Mina suudaksin küllap ka muud moodi hakkama saada. Minu looming või loomine on alati esiteks väga käsitööline. Ma kulutan, õigemini pühendan väga palju aega sellele. Kui ma raamatut kirjutan, siis ma ikka väga vaevlen, töötan sellega, mismoodi tekst lõpuks välja hakkab nägema. Muusika puhul täpselt samuti. Ma mõtlen üsna ratsionaalselt sellele, mida ma teen. Aga põhjus, miks ma seda teen, on hirm, et äkki ma ei ole armastusväärne, huvitav, põnev, atraktiivne.
  • Kui su süda on väga murdunud, kui su maailm on kokku varisenud, siis tegelikult see ohvri tunne on ühest küljest kõige valusam, aga teisest küljest ka kohutavalt magus – issand kui õnnetu ma olen, issand kui ebaõiglaselt on maailm ja mu kallimad minuga käitunud.
  • Naiste ja meeste emotsionaalne ja ka intellektuaalne arengutempo on kohutavalt erinev. Ma arvan, et 30-aastane naine ja 50-aastane mees on intellektuaalselt ja emotsionaalselt umbes samas kohas. See on ka üks põhjuseid, miks me meestena naisi nii väga kardame ja oma kontrollile allutada tahame.
  • Eesti mees on suhteliselt tuntud kui ebaatraktiivne – isegi eesti naiste jaoks, kes otsivad partnerit tihtipeale Eestist väljastpoolt. Selles võib-olla ongi häda, et seal, kus rootsi või itaalia mees räägib näiteks Byroni luulest, tahame meie naise kohe esimesel õhtul paksuks panna ja räägime külmkapist, mille hind on Euronicsis 20% all. Me oleme kuidagi maru praktilised.

Vestlussaade “Armastusest” uurib, kuidas armastus meid puudutab ja mõjutab ning millised tunded sellest rääkides meid valdavad. Saadet juhivad joogaõpetaja, brändi Kuu Ruum looja ja luulekogu autor Elina Naan ning näitleja ja luuletaja Veiko Tubin.