Kas teadsid? Kogu tõde talisuplusest

Sel talvel oli sotsiaalmeedia täis pilte inimestest, kes tegelesid talisuplusega. Mis vägi ajab neid talvel külma vette? Seekordses “Kas teadsid?” osas viimegi vaataja jääauku ja uurime matkajuhi ja aktiivse talisupleja Romet Vaino käest, miks ta seda teeb ning mida algaja talisupleja võiks teada ja silmas pidada. Selgub, et talisuplus on tõhus viis maandada kogunenud ärevust, puhastada “kõvaketas” ja anda igapäevaelule uus hoog.

Muuseas, kas teadsid, et talisupluse ajal hakkab inimese keha eritama õnnehormooniks nimetatavaid endorfiine, mis on üheks põhjuseks ujumise järgselt tuntavas meeleolu tõusus.

Külma vette kastmine sunnib inimese vereringe tugevamalt tööle, mistõttu on tulemuseks ülekehaline paranenud verevarustus. Nagu saungi, aitab ka külm vesi kaasa veresoonkonna paremale talitusele. Sealhulgas paraneb inimese suurima organi – naha – verevarustus.

Regulaarne külmas vees käimine tekitab inimese kehas juurde pruuni rasva, mis aitab parandada ainevahetust, põletades efektiivsemalt (valget) rasvkudet. Kõige rohkem on meil pruuni rasva imikueas, hiljem hakkab see meie kehast kaduma. Pruun rasv tõstab keha võimekust toota külmades tingimustes sooja ja põletada selle saamiseks efektiivselt kaloreid. Erinevad katsed hiirte ja rottidega on näidanud, et pruuni rasva olemasolul ja pikaealisusel on tugev seos.

Episoodi valmimisele aitasid kaasa Metaloodus ja KIA Auto.

“Kas teadsid?” on Edasi videosaade, mille iga osa tutvustab ühte valdkonda või põnevat ettevõtmist. Püüame avada ja selgitada taustu, visualiseerida andmeid ning muuta seeläbi keeruline lihtsaks. Või siis lihtne ja igapäevane põnevaks. Eesmärk on innustada ja hoida üleval uudishimulikku meelt, pakkudes vaatajatele meelelahutuslikus võtmes läbimõeldud ja harivat sisu. 

Saatesarja “Kas teadsid?” valmimist toetab KIA, vaata lähemalt kia.ee