Hille Hanso: Süüria sõda – rahvusvahelise süsteemi läbikukkumine

Meie eluajal Süüria püsti ei tõuse. Põgenike tagasitulek vähegi olulisel hulgal on täna utoopiline, sest rahvuslikku lepitust ei terenda. Foto: Shutterstock.

Süüria sõda tähistab 15. märtsil kümnendat sünnipäeva. Kui üldiselt on kellegi kümnes sünnipäev rõõmupäev, siis Süüria sõda on võrreldav kroonilise haiguse käes vireleva inimese juba kümnendat aastat kestvate kannatustega. Kohutavate piinade ajend oli see, et kümme aastat tagasi ühel ilusal kevadpäeval kirjutasid teiste araabia maade ülestõusudest innustust saanud, aga võib-olla lihtsalt igavlevad koolipoisid Dara’a linnas seinale “On sinu kord, doktor!”, viidates Bashar al-Assadi meditsiiniharidusele.

Süüria võimud reageerisid harjunud moel: poisid võeti kinni, neid piinati. Ebaharilik oli aga, kuidas seekord vallandas muidu Süürias tavapärane ebaõiglus ulatusliku väljaastumiste laine: protestimarssidel üle Süüria nõudsid meeleavaldajad al-Assadi režiimi lahkumist. Demonstrandid tulid demokraatiat nõutama isegi pealinna Damaskuse all-linnades. Ammu reforme lubanud režiim vastas dialoogi asemel vägivallaga, võttes appi terve jõuaparaadi – politsei, sõjaväe ja paramilitaarsed rühmitused. President Assadi sõnul polnud riigi elanikkond veel demokraatiaks valmis.

Hille Hanso

Hille Hanso on Türgi ja Lähis-Ida välis- ja kaitsepoliitika kommentaator ja analüütik, vabakutseline teleprodutsent, ajakirjanik ja inimõiguslane. Muuhulgas uurib ja kajastab ta aktivismi ja inimõiguste olukorda üle ilma. Hansol on magistrikraad Lähis-Ida uuringutest Istanbulis, kus ta ka suurema osa ajast elab. Loe artikleid (15)