Katrin Veiksaar: Sanremo rokib

Rokkgrupp Måneskini võit tuli üllatusena. Foto: eurovision.com

Viiel õhtul tõi Itaalia televisioon RAI iga-aastase Sanremo laulufestivali kodudesse üle Itaalia. Võidukarikaks tagajalgadel lõvi, sünniaastaks 1951 ja toimumiskohaks teater Ariston, toimub see lauluvõistlus Vahemere-äärses väikelinnas Sanremo, mõnikümmend kilomeetrit Itaalia-Prantsusmaa läänepiirist. Festivali formaat on läbi aegade olnud heatujuline ja rahvalik, mugav oma lihtsuses, helde saatejuhtide ja peakülaliste honorarides. Festivali 71. hooaeg toimus tühjale saalile ja Stargate’i stiilis kosmoselaeva kujutavas lavakujunduses. Üllatusvõitjaks neljaliikmeline rokigrupp Måneskin.

Sanremo 2021 saatejuhtidena astusid üles festivali kunstiline juht Amedeo Sebastiani ja koomik Rosario Fiorello, duo, kes juhib Sanremot juba teist aastat järjest. Festivalil oli rütmi ja irooniat, suurepärane festivaliorkester, huvi või poleemikat tekitanud monolooge ning intervjuusid, mõneti liiga pingutatud nalja ning õhtuid, mis lõppesid kaugelt peale südaööd.  

Kui rääkida Sanremo rollist itaalia kergemuusikas, on tegemist suurima kodumaise lavaga, kuhu enamus artiste jõuda tahab. Kahtlemata peegeldab Aristoni lava muusikamaitse – Itaalias nimetatud ka sanremese’ks – sealseid hästi välja kujunenud kaanoneid: lihtne teema, lihtsakoelised või ülespuhutud tekstid ja meeldejääv muusika. Oma lihtsuses erineb see kardinaalselt itaalia kergemuusikatraditsiooni üheks sambaks olevast laulukirjutajate omaloomingust, canzone d’autore, mille puhul pearolli mängib mitmekihiline tekst ja oskuslik sõnastus. (Mis muidugi ei tähenda, et cantautore’d Aristoni lavale ei jõuaks, vastupidi). 

Sanremot kas armastatakse või ei sallita. Ka sel aastal jagunes publik kaheks: ühelt poolt kuni 11 miljonit televaatajat päevas ja teisalt need, kes kutsusid festivali boikoteerima. Viimastele andis hoogu teadmine, et teatri- ja muusikasaalid on Itaalias suletud juba terve aasta. Milleks taoline silmakirjalikkus, küsiti.

Nagu tavaliselt, toimus võistlus kahes kategoorias: i giovani, kaheksa alla 33-aastast lauljat; ja i campioni, 26 suurt artisti.

Kui noorte laulud olid kõlanud ka festivalile eelnenud telesaates “AmaSanremo”, siis suurte artistide lood tulid esmaesitusele. Nii toodi kahel esimesel festivalipäeval üksteise järel lavale kõik võistlusel osalevad kolmkümmend neli pala. Festivali pärliks oli kolmas õhtu – mida traditsiooniliselt peetakse kõige meeleolukamaks –, kus võistlejad laulsid itaalia muusika kavereid üksi või duetis lavale kutsutud külalisega. Eelviimase õhtu lõpus toimus noorte premeerimine ja laupäeval lõppfinaal. 

Rokkgrupp Måneskini võit tuli üllatusena, või nagu ütles välja grupi frontman Damiano David: “Aristoni jaoks sedavõrd vale lugu, et see muutus “õigeks!”. Lugu “Zitti e buoni” (“Vait ja kuulekad”) nimetab  Måneskin selle põlvkonna manifestiks, kel on raske läbi trügida neist eespool olevate täiskasvanute maailmast ja pühendab “sellele meie õpetajale”, kes manitses vait ja kuulekas olema. 2016. aastal moodustunud rühmituse pagasis on saate “X-Factor” 2017. hooaja teine koht ja turnee Euroopas.

Festivali teine koht läks duetile Francesca Michielin ja Fedez. Fedezit, kes on juba aastakümneid olnud Milano muusikalavade aktiivsemaid räppareid, ja Michielini, kes esindas Itaaliat Eurovisioonil juba 2016. aastal, ühendavad aastatetagused singlid “Magnifico” ja “Cigno Nero”. Aristonis laulsid nad armastusloo “Chiamami per nome” (“Kutsu mind nimega”), mille muusikavideo oli filmitud Milano erinevates, juba aasta tühjalt seisvates teatrites.

Sanremo 2021 kolmandaks jäi Albaania päritolu Ermal Meta. Pikalt festivali favoriidiks peetud Meta tekstile kirjutatud armastuslugu “Un milione di cose da dirti” (“Miljon asja sulle öelda”) oli laulja neljas esitus Sanremo võistlusel. Kolm aastat tagasi tuli Ermal Meta esimeseks ja sai sama aasta Eurovisioonil viienda koha. 

Noortest üllatasid Sanremot Luca Gaudiano ja Davide Shorty. Gaudiano tuli esimeseks isa kaotusele pühendatud omaloomingulise lauluga “Polvere da sparo” (“Püssirohi”) ning räppar Davide Shorty korjas souli, funk’i ja R’n’B stiilis armastuslauluga “Regina” (“Kuninganna”) neli preemiat kuuest.

Katrin Veiksaar

Katrin Veiksaar on filoloog, eest keele lektor, blogija ja kultuurivahendaja. Ta on elanud imelises Bolognas üle kahekümne aasta. Katrin on Edasi kirjasaatja Itaalias. Loe artikleid (12)