Janek Murd: musta ja valge vahele mahub terve vikerkaar

Janek Murd. Foto: Annie Rist.

Janek Murd on teinud muusikat ja visuaalkunsti kümnetele Eesti filmidele, ta on loonud helisid nii üksi kui kohaliku indimuusika tähtsates üksustes (Borax, 3Pead, Rubik 3001). Kunstiharidusega helilooja täidab erinevaid tellimusi ja punub uut sooloplaati. Janek näeb muusikat visuaalselt ja oma väikses vanalinnastuudios aitab tasapisi meie ümbritsevat ruumi paremini kõlama panna. Vestles Valner Valme.

Veebruari lõpp 2021. Olen nii agar, et jõuan varem kohale ja ootan Janekit vanalinnas. On kurikuulus musta jää päev, olen kuidagi püsti jäänud. Üle tee seisab naine, kes lihtsalt naerab. Kui ta astuks sammu edasi, käiks ta ilmselt käntsa. “Võimatu,” ütleb ta mulle, võõrale inimesele. “Äkki autoteelt saab paremini, need sillutisekivid on ikka veits krobelisemad,” vastan. “Ei, mul on kaks kilomeetrit minna, ma pean vist lihtsalt tagasi minema.” – “No võtke Bolt, te ei saa ju tagasi ka.” – “Oeh.” Ma loodan, et ta jõudis kuhugi täitsa tervena. 

Valner Valme

Valner Valme on kultuurikriitik. Edasi kultuuritoimetaja, elektroonilise muusika saate "Lift" (IDA Raadio) juht. Loe artikleid (246)