Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – aprill

"Wendenzeit" on spioonilugu kahe Berliini lõpuajast aastast 1989, kus Ida-Saksa spioon Saskia (mängib Petra Schmidt-Schaller) töötab USA saatkonnas ja elab Lääne-Berliinis pealtnäha idüllilist pereelu. Foto: kaader filmist.

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, ideed, tegevused, maitsed, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi ja häid emotsioone pakkuda. Soovitavad Edasi toimetajad ja kaasautorid.

Toit

  • Söö muru
Karjase pitsa.

Miski ei ole parem kevadekuulutaja kui rohke värske rohelise kattega pitsa. Vahetult enne restoranide sulgemist avatud Karjase pizza Põhjala tehases on hetkel linna kuumim pitsapleiss. Puuküttega ahi huugab samades ruumides Karjase saiaga. Pitsategu käib Kenneth Karjase taktikepi all, kes tudeeris Taanis Kopenhaagenis sealsete parimate pitsategijate käe all. Puuküttega ahi annab mõnusalt krõbeda ja hästi kerkinud äärtega põhja, millele on peale laotud hulgaliselt basiilikupestot, suhkruherneid, hernevõrseid ja spinatit. Muidugi ei puudu pitsa pealt kreemine pühvli-mozzarella, soolakas Pecorino Romano juust ja mahe külmpressitud oliiviõli. Telli pitsa ette ja pea piknik ühes arvukatest Kopli parkidest või naudi pitsat Kopli liinide renoveritud rannas. Karjase pitsa menüü muutub pidevalt, võib juhtuda, et pitsameistrite südameid vallanud kevadtunne läheb üle ja menüüsse tulevad uued maitsekombinatsioonid. Seega soovitame Karjase rohelise vegepitsa kiirelt ära proovida.

Karjase sai ja pizzeria
Põhjala tehas
Marati 5
Tel 58879777

K–P 11.30–20.00, E ja T puhatakse tainaga mässamisest ja uksed on igal juhul kinni.

Arhitektuur

Eesti Kunstiakadeemia uus hoone on saanud kõik arhitektuuripreemiad, mis Eestis on võimalik saada. “Sest see ongi nii äge,” kommenteerib rektor Mart Kalm, kes viib arhitektuurituurile majas, kus niisama uudistajad ka muul ajal ringi kolada ei saa.

Muusika

  • Floating Points, Pharoah Sanders & The London Symphony Orchestra “Promises” (Luaka Bop)

Floating Points on Manchesteri muusik Sam Shepherd, kelle näppude alt tulnud viimaste aastate põnevaima elektroonika hulka kuuluvat heli, kuula näiteks tema albumeid “Elaenia” (2015) ja “Crush” (2019). Teda on sama palju mõjutanud klassikud nagu Debussy ja Messiaen kui elektroonilised teerajajad nagu Brian Eno või Cluster, nagu ka poole sajandi taguse eksperimentaaljazzi tegijad, näiteks Miles Davis või Pharoah Sanders. Ja koos viimatimainituga, kes on nüüd 80-aastane, on Floating Points loonud tänavuse seni säravaima moodsa jazzi albumi “Promises”, abiks veel Londoni sümfoonikud. See muusika on ajatu, piiritu ja vaba, aga samas mitte ülespuhutud.

Raamat

  • Veikko Huovinen, “Lambasööjad”. Sari “Biblioteca Potatoris”. Tõlkinud Mihkel Mõisnik. Kirjastus EKSA.

“Joodiku raamatukogu” kolmas teos viib meid Põhja-Soome kaunite veekogude äärde, kus matkavad kaks keskealist meest, Sepe ja Valtteri. Neid ajas liikvele lambadefitsiit kaubandusvõrgus, järelikult tuli ise minna lambajahile, kaasas pagasnikutäis põnevaid pudeleid ja muid maitseaineid. Tagasihoidliku seikluse käigus aetakse ohtralt kelbast ja nauditakse vananaistesuve. Mõnigi lõik algab umbes nii: “Hakatuseks võtsid nad korralikud napsid.” Aga ega tegemist ole joodikutega, pigem ikka inimestega, kes oskavad elu nautida, ent oskavad ka mitte nautida.

Film

  • “Pöördeaeg” (“Wendezeit”). Režissöör Sven Bohse. Saksamaa 2019.

Spioonilugu kahe Berliini lõpuajast aastast 1989, kus Ida-Saksa spioon Saskia (mängib Petra Schmidt-Schaller) töötab USA saatkonnas ja elab Lääne-Berliinis pealtnäha idüllilist pereelu. Saksamaa on tollest murranguajast tootnud filme ämbrite kaupa, “Pöördeaeg” on neist üks paremaid, eriti, et vaatepunkt on tavalisest vastupidine, oleme harjunud ju peamiselt nägema dissidente Saksa DV poliitilises ahistuses võitlemas, nüüd töötab oma heale elule vastu inimene, kellele on lapsest peale ajupesu tehtud. Ta peab hakkama mõtlema ellujäämisele muutuvas, müürita maailmas. Meeldejääva kõrvalosa teeb Taani üks paremaid näitlejaid Ulrich Thomsen.

Film on vaadatav Jupiteris.