Fotolugu: Tallinn eile ja täna

Foto: Dan Mikkin.

Tosin ehk mulje Tallinnast maikuus 1998 ning maikuus 2010.

Fotolugu on esmalt ilmunud Edasi paberajakirja kevadnumbris, mis on saadaval suuremates lehekioskites. Kõiki seniseid pabernumbreid saab osta ka digiajakirjana.

1998. aasta mais käis mööda Tallinna metoodiliselt ringi üks disainer, nimetu kompaktkaamera käes, ja jäädvustas kodulinna. Dan Mikkinil oli plaan – saab mis saab, tosina aasta pärast käib ta kõik need kohad uuesti läbi ja võtab uuesti üles. Nii saigi – 2010. aasta kevadel ristles ta kuu aja jooksul vana fotoalbumi seltsis, seekord relvastatud korraliku statiivi ning vananemismärke ilmutava digipeegliga Nikon D70. Eesmärk oli talletada linna muutumist üsna lühikese aja, tosina aasta jooksul, ning kohati tegi Tallinn uskumatuid metamorfoose. Mõnel pool ootasid augud aga alles täitmist. Tänaseks on 11 aasta tagused pildid omakorda muutunud ajalooks. Linn on kõvasti muutunud, nii mõnigi auk on täis ehitatud. Kas Tallinn sellest võidab või kaotab, on vaataja otsustada – järgmisel aastal täitub järgmine tosin ja kes teab, ehk saab galerii täiendust.

Rotermanni kvartal. Vaade Narva maantee poolt

"Rotermanni
Foto: Dan Mikkin.

1998. Stalkeri kodukant on veel varjusurmas, paremal pool ehitatakse Hobujaama tänava esimest uut büroohoonet.

2010. Rotermanni kvartali on linnast eraldanud Coca-Cola Plaza kinokompleks (arh Andri Kirsima), selle varju jäävad rekonstrueeritud vana jahuladu ja märkimisväärselt efektse arhitektuuriga uus jahuladu (arh Hanno Grossschmidt).

Lasnamäe. Laagna tee Pallasti sild

Lasnamäe. Laagna tee Pallasti sild   1998 - trepp on kiirtrammi tulekuks valmis.   2010 - trepile on ülal toru ette keevitatud, et rahvas ilmaasjata trammi ei ootaks.
Foto: Dan Mikkin.

1998. Trepp on kiirtrammi tulekuks valmis.

2010. Trepile on ülal toru ette keevitatud, et rahvas ilmaasjata trammi ei ootaks.

Kadriorg. Faehlmanni, Wiedemanni ja Vesivärava tänava ristmik

Kadriorg. Faehlmanni, Wiedemanni ja Vesivärava tn ristmik.   1998 - üks suhteliselt ilmetu lagunevate Kadrioru puumajadega tänavanurk   2010 - Tosina Muutuja auhinna omanik – eimidagiütlevast nurgamajast on tehtud efektne torniga elamu. Mis siis, et torn on verivärske, see aimab suurepäraselt järgi sarnaseid hooneid ümbruskonnas, nagu oleks kogu aeg nii olnudki. Tulemuseks maja, kus on šikk elada (vähemalt välise vaatluse põhjal).

Foto: Dan Mikkin.

1998. Üks suhteliselt ilmetu lagunevate Kadrioru puumajadega tänavanurk.

2010. Tosina Muutuja auhinna omanik – eimidagiütlevast nurgamajast on tehtud efektne torniga elamu. Mis siis, et torn on verivärske, see aimab suurepäraselt järgi sarnaseid hooneid ümbruskonnas, nagu oleks kogu aeg nii olnudki. Tulemuseks maja, kus on šikk elada (vähemalt välise vaatluse põhjal).

Juhkentali. Tselluloositehas Tartu maanteel

Juhkentali. Tselluloositehas Tartu maanteel   1998 - Stiilne tsaariaegne tööstushoone on üsna õnnetus seisus, õnneks müürid veel peavad. Ühes tiivas on ulualuse leidnud Sossi klubi.   2010 - Tehas on Fahle majana saanud uue elu (KoKo arhitektid), katlad on välja lõhutud ning asemele tehtud šikk eluhoone, lisatud klaasosa pakub hunnituid vaateid vanalinnale ühelt ja Ülemiste järvele teiselt poolt. Sossi klubi on saanud kaaslaseks Fahle restorani, Rock café, bowlingu ja palju muud. Katlahoone taga olnud elevaator on aga lammutatud.
Foto: Dan Mikkin.

1998. Stiilne tsaariaegne tööstushoone on üsna õnnetus seisus, õnneks müürid veel peavad. Ühes tiivas on ulualuse leidnud Sossi klubi.

2010. Tehas on Fahle majana saanud uue elu (KoKo arhitektid), katlad on välja lõhutud ning asemele tehtud šikk eluhoone, lisatud klaasosa pakub hunnituid vaateid vanalinnale ühelt ja Ülemiste järvele teiselt poolt. Sossi klubi on saanud kaaslaseks Fahle restorani, Rock Café, bowling’u ja palju muud. Katlahoone taga olnud elevaator on aga lammutatud.

***

Dan Mikkin on 1993. aastast tegutsev disainer, üks teenusedisaini büroo Brand Manual asutajatest. Fotoaparaadiga käib ta ringi tööst vabal ajal, enamasti jäävad objektiivi ette sildid, majad ja pisiasjad. Eraldi nõrkus on tal autode vastu – sel talvel nägi galeriis Positiiv tema näitust “#carspotting”.