Reigo Ahven: tsirkust või leiba? Muutused kultuuritarbimises jazzmuusika näitel

Maailm pole kunagi varem pidanud nii järsku muutust läbi tegema kui viimase pooleteise aasta jooksul. Tõsi, pihta ei ole saanud kõik riigid samal ajal ning samas magnituudis, kuid üks tahk ühendab kõiki riike ja rahvaid – COVID-19 pandeemiaga silmitsi olles lõppesid kõikjal meelelahutus- ja kultuurisündmused ning hetkega jäid tööta kõik selle valdkonnaga seotud inimesed ja ettevõtted.

Vaatame kultuuritarbimist veidi kõrgema künka otsast. “Tsirkust ja leiba” on Octavianus Augustuse ajast peetud kaheks konstandiks, mis lisaks maksudele ja surmale on viimased, millest inimestel pääsu on või loobuda tuleb. Kuid “tsirkus” oli tehtud materjalist, mis enneolematule globaalsele (mis sest, et tihti psühhosomaatilisele) tervisekriisile alla pidi vanduma. Ilma saab küll ja see oli isegi ainumõeldav lahendus.

Reigo Ahven

Reigo Ahven on eesti trummar. “Ahvena seiklusjutte Ameerikast” on kolumn, mis edastab tundeid, avastusi, tõdemusi, õnnestumisi ja tõkestumisi seoses Ameerikasse kolimisega, et luua pop-up Philly Joe’s jazziklubi ja Eesti kultuuriesindus New York Citysse. Loe artikleid (6)