Lugejakiri.ee: olulised sündmused Eestis

Vahendame portaali Lugejakiri.ee aktuaalseid uudiseid elust Eesti Vabariigis.

Valitsus: kõik jääb avatuks, aga kuskil viibida ei tohi

Vabariigi Valitsus andis teada, et kõik jääb küll avatuks, kuid kuna koroonakolded on nüüd juba igal pool, siis inimestel ei soovitata kuskil viibida. Samuti tõi valitsus välja, et koroona leviku peatamisele aitaks kaasa inimeste sisse- ja väljahingamise ajutine peatamine. Teatavaks tehtud meetmed ja piirangud on muidugi rangelt soovituslikud.

Koroonakolded igal pool

„Viiruse leviku peatamiseks oleks kõige efektiivsem see, kui kõik inimesed püsivad kodus,“ märkis peaminister Kaja Kallas.

„Aga kuna kodud on ühed suuremad koroonakolded, siis me seal siiski viibida ei soovita,“ lisas ta.

„Eesti riigi majandusele oleks parim see, kui hoiaksime töökohad lahti ja inimesed saaksid tööl käia.“

„Aga kuna töökohad on ühed suuremad koroonakolded, siis me seal siiski viibida ei soovita,“ lisas ta.

„Meie meelelahutus ja toitlustusasutustele oleks parim see, kui inimesed endiselt seal käiksid ning sellega kohalikke ettevõtteid üleval hoiaks,“ selgitas peaminister.

„Aga kuna meelelahutus ja toitlustusasutused on ühed suuremad koroonakolded, siis me seal siiski viibida ei soovita,“ lisas Kallas.

Tanel Kiik ja Kaja Kallas.

Tanel Kiik nõustub peaministriga

Peaminister Kaja Kallase soovitustega ühineb ka terviseminister Tanel Kiik, kelle sõnul oleks parim see, kui inimesi üldse korraks riigis poleks.

„Viiruse leviku Eestis peataks koheselt see, kui riigis poleks paariks nädalaks ühtegi inimest. Näiteks võiksid nad minna reisile mõneks ajaks,“ sõnas Kiik.

„Kuid kuna reisimine välisriikides on üks suuremaid koroonaleviku ohte, siis me seal siiski viibida ei soovita,“ märkis Kiik.

“Hea lahendus viiruseleviku peatamiseks oleks ka palju värskes õhus viibimist ja seal sportimist,” kommenteeris Kiik.

„Aga kuna värskes õhus viibimine ja spordivõistlused on ühed suuremad koroonakolded, siis me seal siiski viibida ei soovita,“ lisas kiik.

Tanel Kiige sõnul andis Teadusnõukogu veel ühe soovituse, mida nüüd, kui koroonanäitajad on lakke hüpanud, tõsiselt ka kaalutakse.

„Teadusnõukogu sõnul on koroonaviiruse üheks peamiseks levikuallikaks see, et inimesed hingavad sisse ja välja. Kui saaks selle tegevuse näiteks ajutiselt paariks nädalaks peatada, saaksime viirusest kiiremini lahti,“ selgitas Kiik.

„Eesti inimestel on nüüd, mille peale mõelda – valitsus otsustas nii, et kôik jääb avatuks, aga inimestel tuleks nüüd täita oma roll ja kuskil viibida ei tohiks,“ lisas minister Kiik.

Helir-Valdor Seeder: kui Joala kuju eemaldatakse, olen valmis seal ise aastaringselt seisma

Peale seda, kui Jaak Joala pärijaid esindav Triniti advokaadibüroo andis teada, et pärijad katkestavad laulja monumendi üle toimunud läbirääkimised mittetulundusühinguga Meie Viljandi ja seda esindava Harri Juhani Aaltoneni ning kuju tellinud Helir-Valdor Seederiga, kinnitas Isamaa juht, et on valmis ise kuju asemel aastaringselt seal seisma ja möödakäijatele Joala laule ümisema.

„Mul on ju tegelikult olemas kõik eeldused, et seal ise kuju asemel seista,“ märkis Seeder täna. „Valitsuses ma enam pole, kuigi ka seal ei olenenud minust midagi. Riigikogus olen ma lihtsalt teine asendaja ehk minust ei olene absoluutselt midagi. Isamaas olen ma paberil küll juht aga ka seal ei olene minust mitte kui midagi,“ selgitas Seeder.

„Lisaks olen ma aastaringselt halli kivinäoga, peaaegu isegi betoonivärvi. Seega, kuna mul on palju vaba aega ning kujule omased välised tunnused – miks mitte võtta siis koht sisse Joala kuju asemel kui seal peakski eemaldamiseks minema,“ leiab Seeder.

Seederi sõnul õpib ta juba praegu Jaak Joala repertuaari pähe, et vajadusel möödujatele Joala kuulsamaid lugusid ümiseda. „Ainukeseks probleemiks on kohalikud koerad, kes võivad kippuda minu peale jalga tõstma hakata – eks siis peab valima vastava riietuse,“ hindas Seeder entusiastlikult. “Või siis teeb Mati Karmin mulle korralikud betoonist saapad, need võivad ka aidata,” lisas ta.

Kohus vabastas Kersti Krachti vahi alt

Tallinna ringkonnakohus vabastas täna korruptsioonikuritegudes kahtlustatava rahandusministri eksnõuniku Kersti Krachti vahi alt. Ühe Tallinna Vangla ametniku sõnul hingas terve vangla pärast Krachti vabastamist kergendatult, justkui oleks needus neilt maha võetud.

„Vangla oli väga huvitav kogemus –  ma sain seal palju targemaks,“ kommenteeris vanglaväravas Kracht ise. „Näiteks andsid kongikaaslased mulle mitu näpunäidet, kuidas edaspidi taoliste asjadega tegeleda ja mis peamine – sealjuures mitte vahele jääda.“

„Aga rohkem ma hetkel midagi kommenteerida ei soovi,“ lisas värskeltvabanenud Kersti Kracht, ja lendas pärast vabastamist teadmata suunas minema.

Fotomontaaž: Lugejakiri

Keskealine mees karjus maja peale

12.02 pärastlõunal kella 13 paiku leidis Tallinnas aset vahejuhtum, kus keskealine kiilas mees karjus tund aega järjest pimendatud akendega hoone peale. Pärast karjumist lahkus mees karjuma teise lähedal asuva maja peale. Pimendatud akendega maja peale karjunud mehe tegevust jälgis ka politsei, kuid kuna keskealine kiilas mees midagi ebaseaduslikku ei teinud, siis nad ka mehe tegevusse ei sekkunud. Pärast erinevate hoonete peale karjumist lahkus mees teadmata suunas.

Fotomontaaž: Lugejakiri

Lugejakiri.ee

Lugejakiri on Eesti kõige usaldusväärsem ja tõsiseltvõetavam uudisteallikas. Loe artikleid (20)