Podcast “Edu Valem”Urmas Sõõrumaa: alusta tähtsate asjade nimekirja tegemist tagantpoolt ettepoole

Urmas Sõõrumaa. Foto: Postimees Grupp/Scanpix Baltics.

Podcast “Edu Valem” püüab toimekate inimestega vesteldes leida edukuse retsepti. Seekordse saatekülalisena käis oma karjäärist ja põhimõtetest rääkimas suurettevõtja ja praegune Eesti Olümpiakomitee president Urmas Sõõrumaa.

Mõtteid vestlusest:

  • Karjääri algus. Keerulistel üleminekuaegadel olin Jaan Tootsi ja Kalle Klandorfi alluvuses üks töötajatest, kes vastutas hoonete valve ja hiljem ka tollaegse Ülemnõukogu esimehe Arnold Rüütli isikliku turvalisuse eest. Esimesed väliskülalised, kes läänemaailmast Eestimaale tulid, nende esimene elamiskoht oli just äsja valminud Palace’i hotellis. Kõigepealt nad hakkasid seal elama ja otsima endale täiendavaid elamiskohti, residentse, ametiruume, kus tööd teha jne. Ja mina vastutasin siis Palace’i hotelli turvalisuse eest. Need inimesed tulid minult nõu küsima oma järgmiste elamispaikade turvalisuse tagamise kohta. Ja enne kui oli mingi juriidiline keha, ma juba töötasin sel alal.
  • Raske on öelda, kas kõigil inimestel olid taasiseseisvumise ajal võrdsed võimalused või miks üks inimene satub just Palace’i hotelli ja teine Viru hotelli ette teksasid ostma-müüma. Nägin ka, kuidas inimene vaatab kilekotti miljoni rublaga ja ütleb, et tema elu unistus on täitunud – ta on miljonär. Mõnel võib selline unistus olla. Ta sattus sinna ja saigi miljonäriks tollel ajal – aga see kestis võib-olla mõne päeva, siis läks raha oluliselt odavamaks.
  • Ma olen sattunud magusate, mõnusate kohtade peale selles mõttes, et on olnud huvitav ja on õnnestunud ennast ka ära toita sellega.
  • Kuulsin hiljuti üht väga head ütlemist selle kohta, kuidas oma elu eesmärki vaadata. Nimelt – tuleb alustada tagant otsast! Ehk kui sa peaksid pärast siit maailmast lahkumist kirstust püsti tõusma, siis loe, mis sa sooviks, et oleks su hauakivile kirjutatud. Võta see esimeseks ja hakka siis tagantpoolt tulema, tähtsuse järjekorras. Siis muutuvad tänased to-do list’i kirja pandud asjad täiesti mõttetuks. Kogu nimekirja sa nagunii ei jõua ära teha, aga proovi hoida suuremat fookust. See on mu viimane õppetund, aga selleks on läinud pea 60 aastat aega.
  • Spordipisik on mul olnud kogu aeg. Ma olen sporti teinud hästi palju. Päris väikesest peale, nii palju kui ma ennast tean, olen kogu aeg ringi jooksnud, suusatanud, sõitnud jalgrattaga – teadlikult, et saada n-ö kõvemaks meheks füüsilises mõttes. Mingitel hetkedel olin isegi Eesti juunioride koondises karates. Olen jooksnud päris hästi keskmaid, tennist mänginud, igasuguseid mitmevõistlusi, autode mitmevõistlust teinud, võistlustantsu jne. Kogu aeg olen ma midagi teinud. Vaikselt poksi isegi. Aga õnneks mitte väga tipptasemel, arvestades minu pühendumist ühele asjale, kui ma midagi päriselt ette võtan. Tõenäoliselt oleksingi võinud olla hea poksija, suusataja või jooksja, aga minu elu on olnud väga mitmekesine. Olen teinud seda ja olen teinud teist. Hiljem ka juhtinud spordiorganisatsioone.
  • Kui ma 90ndate alguses alustasin, siis ma tegin lihtsalt sellise pühendumisega, et õiged asjad satuvadki kokku. Aga õiged asjad, mis kokku satuvad, pead sa suutma ka ära juhtida. Näiteks mu tolleaegne kaubamärk ESS – ma suutsin selle ära juhtida. ESS Security – kolm S-i, kolm tulemärki. Hitler ei suutnud kahte S-i ka taltsutada, läks lappama.

Saade oli esimest korda eetris 9. 12. 2020.

Saade “Edu Valem” püüab leida vastust küsimusele, kuidas olla oma valdkonnas edukas. Toimekate inimestega vestlevad saatejuhid Maxim Tuul ja Siim Semiskar.