Fotolugu: julge suusahundi vunts on härmas

Tartu Maraton 1983. Foto: Gunnar Vaidla/ Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum.

Sel pühapäeval toimub taas sportlik vaatemäng, mille algus pakatab vägevast sõidutahtest, toitlustuspunktis näeb juba kerget väsimust ja härmas vuntse ning lõpp laseb aimata väsimuse tagant peegelduvat rõõmu. Selles mõttes pole Tartu suusamaratonil vaatamata kummalisele ajale asjad sugugi muutunud võrreldes näiteks 1983. aastaga, mil legendaarne spordifotograaf Gunnar Vaidla jäädvustas selle foto.

Muuseas, suur osa võistlejaid oli toona küll puusuuskadel, ent samal ajal tähistas aasta 1983. ikkagi juba uue ajastu algust spordis – see oli aasta, kui algas arvutitega ajavõtt Tartu Maratonil.

Gunnar Vaidla (1919–2007) oli eesti teatri- ja spordifotograaf, keda vanema põlvkonna fotograafid peavad Eesti fotograafia vanaisaks. Aastatel 1949–1990 oli Vaidla ajakirja Kehakultuur fotograaf ja periooditi ka tehniline toimetaja ning kuni viimaste eluaastateni tegi kaastööd Spordilehele. Aastetel 1961–76 said tema pildid rahvusvahelistelt fotovõistlustelt korduvalt auhindu, 1989. aastal omistati talle ENSV teenelise kultuuritegelase aunimetus.