Millistes kodudes tähistati esimesi vabariigi aastapäevi?

Portselanserviis, dekoreeritud N. Langebrauni vabrikus 1930ndatel. Foto: Eesti Ajaloomuuseum.

Kui viimastel aastakümnetel on vabariigi sünnipäev tõstnud fookusesse kodumaise moedisaini, siis seekord on võimalus särada nendel disaineritel, kes on andnud näo meie kodudele, olgu selleks siis hea sisearhitektuur või pokaal, mida sel tähtsal päeval sünnipäevalapse auks tõstetakse. Millised nägid välja aga Eesti kodud vabariigi esimestel sünnipäevadel? Kelle disainitud laua taga söödi pidulik õhtusöök, kes kujundas taldrikud, puhus pokaalid?

Kui paljudele kerkivad umbes saja aasta tagusele Eestile mõeldes silme ette lumised talumajad, suur pere pika laua taga, savinõud ja petrooleumilamp, siis tegelikult vaatas paljudest Eesti kodudest vastu palju šikim pilt. Hulk linnakodusid oli sisustatud juba kujundusteenuseid pakkuvate ettevõtete disainerite abil, mööbel ja valgustid valminud originaalkavandite järgi kohalikes elamusisustusateljeedes, seintel rippusid hinnatud kodumaiste kunstnike maalid ning laud kaeti Langebrauni tehases kujundatud nõude ja Lorupi vabriku klaasimeistrite tehtud pokaalidega, mida poleks pidanud häbenema ka üheski Euroopa suurlinnas.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)