Peep Aaviksoo: kui alandlik võib juht olla, ilma et ta kaotaks liidrina autoriteedi?

Juhid, keda saab usaldada, kujundavad organisatsioone, keda saab usaldada, ja see hakkab mõjutama ühiskonda tervikuna. Foto: Shutterstock.

Erinevad ajad eeldavad erinevaid kombeid. 33. Ameerika president Harry S. Truman on öelnud: “Sa võid elus kõike saavutada, kui ei tee numbrit sellest, keda saavutatu eest tunnustatakse.” Äsja võimust ilma jäänud USA president esindas väga erinevat juhtimisstiili. Täna räägitakse alandlikust juhtimisest (humble leadership), mis eesti keeles kõlab natuke õõnsalt ja ei ärata erilist usaldust või respekti juhi suhtes. Vaatame koos sõnade ja tegude taha, ehk millest siis räägitakse.

Veel eelmise sajandi lõpus ja enne viimast finantskriisi oli ärimaailm hästi juhikeskne, tuntud ja tunnustatud olid karismaatilised juhid – kõige tuntumad vast Lee Iacocca (Chrysler) ja Jack Welsh (General Electric) USA-s, Percy Barnevik (ABB) Euroopas, kes omasid ja kasutasid võimu ning autoriteeti, et suurendada aktsionäride kasumeid ja oma boonuseid. Nendest räägiti ja nemad rääkisid – samal ajal otsisid headhunter’id nende sarnaseid inimesi, sest nad olid kujundanud superjuhi kuju ja nende töö tulemus tõi omanikele raha sisse. Paljudele meenuvad kindlasti ka Eesti ettevõtete karismaatilised juhid.

Peep Aaviksoo

Peep Aaviksoo 30-aastase kogemusega tippjuht, millest viimased 9 aastat on ta olnud tegev EBS Executive Educationi juhina. Oma kutsumuse on ta leidnud coachingus, olles rahvusvaheliselt akrediteeritud Professional Certified Coach (PCC) ning aidates tänastel juhtidel ja juhiks pürgijatel sihte seada. Oma kolumnides jagab Peep juhtimismõtteid ja tähelepanekuid sellest, kuidas muuta oma tööelu rahuldustpakkuvamaks endale ja inimestele meie ümber. Loe artikleid (6)