Moe- ja disainiuudised: märts

Moelooja Lilli Jahilo kevasuvi kollektsiooni kaks komplekti modelli seljas. Lilli Jahilo kevadsuvine kollektsioon "Modern Ikebana". Foto: Riina Varol, stilistika autor on Liis Plato; jumestus ja soeng Mammu; loovjuht Helen Sirp; modell Birgit (Icon Modeling Agency).

Õhus on kevadet ja unistusi. Ees ootavaid koduseid nädalaid aitavad täita seriaalid ja raamatud ning suveks uusi sihte seada Bold Tuesday visioonitahvel. Esimesed Eesti moemajad on välja tulnud kevadsuviste kollektsioonidega, mis unistustele suuremast vabadusest ja suvest ainult hoogu juurde annavad.

Mood

Lilli Jahilo uus kollektsioon “Modern Ikebana” vaatab optimistlikult tulevikku

Äsja presidendilt panuse eest Eesti moedisaini arengusse Valgetähe V klassi teenetemärgi teeninud moedisainer Lilli Jahilo tuli märtsi alguses välja kevadsuvise kollektsiooniga “Modern Ikebana”, mida iseloomustavad lisaks optimismile ka tasakaal ja rahu.

“Minu jaoks on see kollektsioon kindlasti märgiline kombineeritavate esemete rohkuse poolest. Põhjamaised suved on heitlikud ja nii kujutasin ette, kuidas võiks olla mugav pluuse-seelikuid-jakke lihtsalt stiliseerida vastavalt vajadusele ja ilmale,” ütleb Jahilo. “Minu jaoks oli väga inspireeriv osalemine möödunud suvel TAKKK keskkonnakunsti sümpoosionil, kus uurisin nõukaaja tööriiete olemust, ja nii jõudsidki retro vaimust kantud jakid-pluusid ka sellesse kollektsiooni. Nende esemete näol on tegu unisex-toodetega, mis väljendub nii siluetis kui ka näiteks esikinnises ja taskute rohkuses.”

Hooajale kohaselt on kollektsioonis esindatud palju naturaalseid kangaid – innovaatilisest kortsutatud Itaalia luksuspuuvillast pluusid kombineerituna toorsiidi- ja puuvillakiust kostüümiga. Jaapani imekerge puuvillane siirsakar-kangas, mis on ka eelnevatel suvedel sooja vastuvõtu osaliseks saanud, on sel hooajal vormitud ruudulise trükiga kleidimudeliteks, mis sobivad ideaalselt nii randa kui koduaeda. Kollektsioonis on olulisel kohal tekstuursed kangad, mille võlu tuleb eriliselt esile lähemal vaatlusel ning seda puudutades ja kandes.

Ivo Nikkolo teel nooruslikkuse, mugavuse ning modernses võtmes naiselikkuse poole

Pika ajalooga Eesti moefirma Baltika andis juba sügisel teada, et keskendub edaspidi ühele rõivabrändile, milleks on naisteriiete mark Ivo Nikkolo. 2017. aastal Ivo Nikkolo tiimiga liitunud,  nüüd peadisainerina tegutsev Margot Vaaderpass tutvustab kevadsuvist kollektsiooni, mis on ülemineku kollektsioon Baltika varasematelt brändidelt uue käekirja suunas.

Vaaderpass ütleb, et Ivo Nikkolo käekiri liigub nooruslikkuse, mugavuse ning modernses vôtmes naiselikkuse suunas. Tähtsal kohal saab olema jätkusuutlikkus, ennekõike materjalivaliku osas, kuid olulisele kohale jääb ka kvaliteet. “Tahame pakkuda ajas kestvat rõivast nii stiili kui vastupidavuse osas ja seda mõistliku hinna eest. Me ei hakka pakkuma kiirelt mööduvaid trende, kuid stiil saab olema kaasaegsem, pakkudes rõivaid, mis inspireerivad ning mida on lihtne kombineerida,” räägib peadisainer.

“Seda hooaega iseloomustab kõige paremini mitmekülgsus. Ühelt poolt on pakkumises riietumisvõimalusi eriilmelisteks hetkedeks ja olukordadeks,” tutvustab Vaaderapss. “Teisalt leiab kevadsuvisel hooajal meie kauplustest ja e-poest oma nii senine Ivo Nikkolo jälgija, kuid juba praegu anname kollektsiooniga vihjeid oma uuele suunale ning loodame kõnetada ka uut sihtgruppi. Väikeses mahus leiab klient veel valiku Montoni brändi alt. Täies ulatuses uuenenud käekirjaga Ivo Nikkolo kollektsioon saab olema poodides alates 2021 sügistalvisest kollektsioonist. Esimene osa sellest jõuab uudistajateni juba augustis.”

Kollektsiooniga saab tutvuda siin. 

Disain ja arhitektuur

Maailma põhjapoolseim disaininädal tuleb koju kätte

Arctic Design Week, mis igal aastal märtsis Rovaniemis toimub, on seekord täismahus veebi kolinud. 22. märtsil algav disaininädala programm on jagatud neljaks osaks.

Arctic Passion City Festival kutsub nii kohalikke kui ka veebirändureid nautima linnakultuuri. ÄÄRI Arctic Design Expo toob messile kokku disaini austajad. Arktika AHA! foorumid pakuvad koos ekspertidega platvormi muutuva maailma üle arutlemiseks. KÖÖKKI – maitsefestival esitleb koos Rovaniemis asuvate restoranidega ainulaadseid arktilisi roogi, mida saavad maitsta kõik kohalikud ja teised saavad toite nautida visuaalselt.

Bold Tuesday visioonitahvel aitab unistustel fookust hoida

Visioonitahvli komplekt.

Visioonitahvel on visualiseerimise tööriist – kollaaž piltidest, sõnadest, tekstidest ja kõigest muust, mis sümboliseerib su unistusi ja eesmärke.

Maailma ajaloos pole juba ammu olnud nii suurt vajadust uue visiooni järele ja ilmselt tunneb seda igaüks ka oma isikliku maailma tasandil, mistõttu on Bold Tuesday loodud visualiseerimise tööriist Vision Board Reimagined valminud väga õigel ajal. See aitab inimestel hoida fookust oma unistustel ning nende suunas töötada.

Visioonitahvli kasutamiseks pole vaja ainsatki tööriista – ei kääre, liimi, printerit ega ka ajakirju. Komplekt sisaldab kõike, mida sujuvaks ja meeldivaks visualiseerimise protsessiks vaja läheb. Selle loomiseks ei pea olema ka andekas kunstnik – tootel on läbimõeldud disain ning lõpptulemus näeb alati hea välja. Tänu sellele on suurem tõenäosus hoida enda tahvlit nähtavas kohas, mis omakorda innustab unistustega igapäevaselt töötama ning enda eesmärke saavutama.

Seitse Eesti arhitektuuriobjekti on nomineeritud Miesi auhinnale

Euroopa kaasaegse arhitektuuri auhind EU Mies Award avalikustas tänavused nominendid, kelle hulka on pääsenud seitse arhitektuuriteost Eestist. Kokku kandideerib auhinnale 449 tööd 41 riigist.

Võru keskväljak. | Foto: Silvia Pärmann.

20. sajandi moodsa arhitektuuri suurkuju Ludwig Mies van der Rohe järgi nime saanud Euroopa Liidu Miesi auhinda EU Mies Award annab Miesi fond Barcelonas välja iga kahe aasta tagant parimale Euroopa arhitektuuriteosele.

Eestist on auhinnale esitatud sel aastal seitse objekti: galerii Fotografiska (Salto arhitektid), Haapsalu linnus (KAOS arhitektid), Suure-Jaani tervisekoda (Arhitekt Must ja Kuup Disain), Maidla loodusvilla (b210 arhitektuuribüroo), Võru keskväljak (Stuudio Tallinn), kõrgepingeliini disainmast Soorebane (Arhitektuuripraksis PART) ja Sisekaitseakadeemia Narva õppekeskuse ja Tartu Ülikooli Narva kolledži ühine õppe- ja majutushoone (3+1 arhitektid).

Näitus

Alvar Aalto disainitud vaas on üks ikoonilisemaid Iittala valikust, mis on tootmises püsinud aastakümneid.

Kui Soome valitsus suudab vastu panna kiusatusele sulgeda kõige muu hulgas ka muuseumid, siis avaneb Helsingi Disainimuuseumis märtsi lõpus arhitekt Florencia Colombo ja tööstusdisainer Ville Kokkoneni kureeritud näitus Iittala 140 aasta pikkusest ajaloost ja toodetest.

Disainimuuseumi kogusse kuulub üle 10 000 Iittalas valmistatud objekti ning lisaks veel hulk arhiividokumente ja fotosid ning peamiselt nendel näitus tuginebki.

Näitus jääb avatuks septembri keskpaigani.

Seriaal

Netflixi reality show “Blown Away” toob ekraanile omavahel võistlema tipp-klaasikunstnikud. Ehkki klaasimaailma kuumimatest nimedest juba piisaks, keerab kuumust ja põnevust juurde see, et võisteldakse klaasipuhumises – leegid, põletusahjud ja kuumad kaotuspisarad on ka igas episoodis olulisteks tegelasteks.

Nagu vaatajad kiiresti õpivad, võib äsja leekidest võetud meistriteos liiga kiiresti jahtuda ja sellesse võib tekkida mõra, mis rikub kõik. Kui klaasipuhuja reageerib kiiresti, saab selle teose päästa. Venitage liiga kaua ja klaasikunst on vaid üks hunnik klaasi põrandal. See võimalus hõljub ähvardavalt kogu aeg loojate peade kohal. Ülekuumenemine võib samuti auhinnatud kunstniku loomingu prügimäele viia.

Ühest küljest on see kõik väga traagiline. Teisalt aga põnevam kui ükskõik milline sport ja naelutab klaasikunsti huvilised ekraanide ette ilmselt veel mitmel hooajal.

Igal hooajal on võistlustules 10 meistrit, igas episoodis langeb välja üks, ning võitjat ootab 60 000 dollarit auhinnaraha.

“Moe- ja disainiuudised” on rubriik moest ja disainist huvitatud lugejale. Nopime infovoost välja silmapaistvad Eesti moe- ja disainivaldkonda puudutavad sündmused ning soovitame põnevaid ja harivaid moeteemalisi näitusi, filme ja podcast’e.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)