Dokumentaalfilm: “Putini palee”

Hiljuti avaldas Aleksei Navalnõi YouTube’is pika ja põhjaliku dokumentaalfilmi väidetavalt Vladimir Putini ekstravagantsest paleest ning selle salaprojekti korruptiivsest rahastamisest. Navalnõi kahetunnine film lõi juba esimestel päevadel vaatajarekordeid ning kogub populaarsust aina juurde. Milles seisneb selle filmi olulisus ja väärtus? Palusime videole lühikommentaari Venemaa asjatundja Raivo Varelt.

Raivo Vare: “Navalnõi julgustükk – kus tema tiimi poolt ette valmistatud uurimismaterjal ilmutati teadlikult alles siis, kui ta ise oli Venemaale tagasi tulnud ja prognoositavalt ka pandud vangimajja, kust teda ilmselt niipea välja ei lasta, kui üldse – lõi Venemaa ja ka maailma kihama. Filmi vaadatud juba enam kui 100 miljonit korda, mis on pretsedenditu. Kuigi plahvatuslikku efekti on esmajoones tekitanud selles uurimisfilmis näidatud täiesti arutu lossi ja muu majapidamise luksuse ning sisuliselt elamiseks mitte eriti sobivaid maitsetust luksusest pungil ruume illustreerivad kaadrid, siis tegeliku väärtuse moodustab selles filmis hoopiski miski muu.

Nimelt on Navalnõi meeskond suutnud teha põhjalikku uurimistööd ja toob filmis laiemalegi maailmale mõeldes heade ingliskeelsete subtiitritega varustatult süsteemselt välja ka selle, kust see kõik tuleb, kuidas Putin selleni jõudis, kuidas on korraldatud selle röögatu projekti olemuselt ebaseaduslik salajane finantseerimine ja selle olemasolu varjamine, kuidas tegelikult rahva tagant on selleks varastatud ja kui palju see läheb edaspidigi maksma. Samuti saab filmist aru, et ega tänane Venemaa valitseja ei tahaks ja ilmselt ei saagi koos oma õukonnaga lahkuda võimult vabatahtlikult, sest seda ilmselgelt rahvast ärritavat elustiili tal enam muidu jätkata ilmselt ei õnnestu. Seega on olukorra muutmiseks vaid üks tee – survestamine. Kas see ka praktiliselt tsaariks kehastunud presidendi ja tema lähiringi jaoks piisav on, näitab aeg.”