Podcast “Juhtimiskvaliteet on konkurentsieelis”Elmar Vaher: iga päev loome maailma parimat politseid

Psühholoogi ja koolitaja Veiko Valkiaineni juhtimisteemalise podcast’i seekordseks vestluskaaslaseks on Politsei- ja Piirivalveameti juht Elmar Vaher, kes on politseisüsteemi erinevaid ametiredeleid pidi liikudes läbi teinud karjääri politseiinspektorist kuni 2013. aastal peadirektoriks nimetamiseni. Ta on oma olemuse ja käitumisega positiivselt intrigeeriv. Ühelt poolt on tegemist mehega, kelles on tohutult teravust ja jõudu asjade ärategemisel ning konkreetsust ja selgusesoovi reaalsuse tajumisel; teisalt aga on temas meeletu hulk avatust, inimlikkust ja hoolivust. Kes on see mees, kes meie kõigi turvalisuse eest koos oma mitmetuhandelise meeskonnaga igapäevaselt hea seisab? Käesolev vestlus püüab seda loori natuke kergitada.

Mõtteid vestlusest:

  • Meie kümne aasta tulevikuvisioon on saada maailma parimaks politseiks. Kuskil aasta-poolteist tagasi, kui arutasime meeskonnaga, et kes me siis tegelikult olla tahame, jõudsime selleni, et tahame olla maailma parim politsei. See on visioon, mis kõnetab ühtaegu nii kõiki meie töötajaid kui ka iga Eesti inimest.
  • See ei tähenda, et me hakkame ennast võrdlema Soome, USA või Lõuna-Korea politseidega, ei-ei. Selle visiooni alusfilosoofia lähtub küsimusest – kes mina olen? Veelgi täpsemalt, see visioon sai aluse lastest ja lapsevanemaks olemisest.
  • Maailma parimat mõtestame oma visioonis samamoodi kui lapsevanema soovi olla oma lastele maailma parim ema või isa. Mõte sellest tulevikunägemusest sündis küsides endalt: “Kes mina, Elmar Vaher, tahan olla lapsevanemana oma pojale, Martin Vaherile?” Maailma parim isa.
  • Ja kui see nüüd üle kanda oma töörolli ja turvalisuse loomisse, siis ma tahan samuti olla oma politseijuhi töös maailma parim, aitamaks iga päev kaasa sellele, et Eesti inimesel oleks turvaline olla. See ei ole võistlus teistega, vaid mõtteviis – lubadus olla parim versioon iseendast.
  • Maailma parima politsei puhul ei mõtle me niivõrd võrdlusele teiste riikidega, vaid vastupidi, just Eesti inimestele, keda teenime. See on meie lubadus olla nende heaolu nimel iga päev parimad.

Veiko Valkiainen

Juhtimisblogi ja podcasti “Juhtimiskvaliteet on konkurentsieelis” eestvedaja Veiko Valkiainen on psühholoogia ja psühhoteraapia alase hariduse ning üle 15-aastase juhtimise arendamise alase töökogemusega professionaal, kes keskendub oma töös meeskondade tulemuslikkuse kasvatamisele läbi juhi ja tema tiimiliikmete mõtte- ja käitumismustrite muutmise. Loe artikleid (81)