Ratas ja Reinsalu meedia peale pahased: “Mis te meid kotite, vaadake parem, mis USAs toimub”

Jüri Ratas ja Urmas Reinsalu.

Vahendame portaali Lugejakiri.ee kokkuvõtet Eesti Vabariigi valitsuse töödest ja tegemistest.

Ratas: kuna Helmede raadiosaade Leeduni ei levi, pole ka probleemi

Helmede järjekordse skandaali teemal on lõpuks ometi võtnud sõna ka peaminister Jüri Ratas, kes kinnitas, et kuna Tre raadio ja selle saade „Räägime asjast“ Leeduni ei levi, polevat ka mingit probleemi. Peaministri sõnul tuleb  väga selgelt vahet teha, kus midagi öeldakse ning kui kaugele antud kanal levib.

Puust ja punaseks – e-post

Palume peaministril selgitada, kuidas sõltub kanalist öeldu sisu ja see, milline on sõnade kaal.

„No võtame näiteks valitsuse pressiteated,“ kommenteeris Ratas.

„Niipalju kui mina aru saanud olen, siis need saadetakse kindlale ajakirjanike nimekirjale ja sealt nad kaugemale ei levi. Mõistate? Et välja läheb üks e-mail ja seda siis mitme ajakirjanikust saajani ja seal teekond lõpeb,“ selgitab peaminister. „Pealegi on need kirjutatud ju puhtas eesti keeles ja seega on välistatud ka see, et keegi, kes eesti keelt ei oska, neist aru saaks,“ naerab Ratas.

Sotsiaalmeedia

„Pisut keerulisem on juba näiteks sotsiaalmeediakanalite Facebooki ja Twitteriga, mis mõlemad on rahvusvahelised infokanalid.“

„Mulle on öeldud, et sinna üles pandud info, eriti kui see on inglisekeelne, võib jõuda juba oluliselt kaugemale, kui näiteks e-kirja teel saadetud info,“ selgitas Ratas. „Olen aru saanud, et ka välismaalt saavad inimesed neile kanalitele ligi ja oskavad sinna postitatud tekste ka lugeda juhul, kui need on inglise keeles.“

„Olen hakanud ise ka rohkem just sotsiaalmeediat kasutama, et näiteks reede õhtul anda rahvale teada, et millised piirangud neid ees ootavad,“ lisab ta.

Raadio

„Ja nüüd jõuamegi siis kõige lihtsama osani ehk raadioni,“ sõnab Ratas.

„Raadioga on selles mõttes kõige lihtsam – kõik sõltub sellest, kui kaugele raadio levib. Näiteks see Helmede raadiokanal Tre Leeduni ei levi ja seega pole ka seal saates öeldust mingit suuremat probleemi,“ selgitab Ratas.

„Pealegi levib raadio peamiselt õhu kaudu ehk seal ei jää alles mingit käegakatsutavat tõendit, et midagi konkreetselt millegi või kellegi kohta öeldi ja mis veel on oluline – ta ei näita ju ka pilti,“ sõnab peaminister.

„Nii et kokkuvõttes võib seal ju kestahes ja ükskõik kellena esineda ja me ei saagi sellest mitte kunagi teada, mitte kunagi ei saa teada,“ lisab ta.

Reinsalu: Helmede Leedu-skandaali summutamiseks võivad tulla uued piirangud

Välisminister Urmas Reinsalu andis täna teada, et kui tema sotsiaalmeedias tehtud noomimine ja Ratase vabandamine ei aita ning Helmede Leedu-skandaal ei vaibu, on valitsus sunnitud tähelepanu kõrvalejuhtimiseks kehtestama uued koroonapiirangud. Reinsalu sõnul saavad praegused piirangud uute kõrval olema nagu lapse lalin.

Liitlassuhted on tugevad

Välisminister Urmas Reinsalu on enda sõnul leidnud viisi, kuidas olla kindel selles, et isegi taoliste solvangute tõttu ei kannata Eesti suhted meie liitlastega.

„Ma lihtsalt lõpetasin oma mailide ja diplomaatidelt tulnud memode lugemise ära,“ selgitas Reinsalu. „Seal oli seni praktiliselt iga nädal mingi pidev hala ja negatiivsus, et meie praegune ülitugev koalitsioon rikub taas mingeid suhteid,“ sõnas ta.

„Aga kui sa neid diplomaatide memosid ja e-maile ei loe, pole ka probleemi – elu tundub lust ja siis see lillepidu ka veel,“ märkis välisminister.

Urmas Reinsalu on pahane, et meedia igat pisiasja nii palju võimendab.

Uued piirangud tulevad karmid

„Aga kahjuks on kohalik meedia endiselt pime ja ignorantne ja keskendub ikkagi kõigele negatiivsele, selle asemel, et rääkida praeguse valitsuse suurtest saavutustest, mida ma siinkohal ette lugema ei hakka,“ sõnas ta.

„Ja ma ütlen teile üht – kui minu täna sotsiaalmeedias tehtud noomimine Martin Helme suunal ja peatselt tulev peaminister Jüri Ratase vabandamine ei aita ning Helmede Leedu-skandaal ei vaibu, on valitsus sunnitud tähelepanu kõrvalejuhtimiseks kehtestama uued koroonapiirangud,“ viibutas Reinsalu näppu meedia suunal.

„Kas seda tahategi või? No ma ei usu, et tahate. Seega võiks nüüd minna taas üheskoos ja senisest veelgi tugevamana edasi ning teha nii nagu mina teen taolistel puhkudel – pigistan silmad hästi kõvasti kinni ja probleem kaob iseenesest,“ lisas välisminister Urmas Reinsalu.

FOTO! Kommivabrik Kalev andis välja Lõvišokolaadi

Tundub, et poliitika on jõudnud ka magusatööstusesse: kommivabrik Kalev andis välja tuliuue Lõvišokolaadi, millel poseerib uhke lakaga ei keegi muu kui peaminister Jüri Ratas ise! Kalevi kommivabriku sõnul tähistatakse uue tootega uue aasta tulekut, aga sama jama jätkumist.

Sisaldab päris lõvi karvu

„Inspiratsiooni saime me loomulikult päris elust,“ märkis Kalevi kommivabriku esindaja Kalmer Kasepuu.

„Olime juba tükk aega ratsutanud oma Tiina kommide ja Mesikäppade peal ja ühtegi uut head toodet polnud me tükk aega enam välja andnud,“ selgitas Kasepuu.

„Ja siis tuli elu ise appi – peaminister soovitas oma koalitsioonipartneritel mitte enam süüa lõvišokolaadi ja me ju kõik teame, et kui sul keelatakse midagi magusat süüa, siis sa tahad seda veel rohkem,“ selgitas Kalevi kommivabriku esindaja Lõvišokolaadi sündi.

„Toode ise ei sisalda loomulikult transrasvu aga me võime avaldada ühe salakoostisosa, mida ta sisaldab – igas tahvlis on pisut päris lõvi karvu, mida me saime Tallinna loomaaiast,“ lisas kommivabriku esindaja Kasepuu.

Kalevi kommivabriku sõnul jõuavad Lõvišokolaadid lettidele juba järgmisel nädalal ning neid saab osta kõigist hästivarustatud kaubanduskettidest ning loomulikult Kalevi enda kommipoodidest.

Ratas saadab Trumpile tänutäheks tordi, et viimane summutas Helmede skandaali

Peaminister Jüri Ratas teatas täna, et veel täna öösel saadab ta Donald Trumpile tordi ning tahvli lõvisokolaadi tänutäheks selle eest, et viimane viis lõpuks ometi tähelepanu eemale järjekordsest Helmede skandaalist. Peaministri sõnul proovis ta teha kõik selleks, et ise päris probleemidel tähelepanu kõrvale juhtida, kuid see ei õnnestunud.

Suur aitäh liitlasele!

„Uskumatu vedamine,“ kommenteeris Jüri Ratas täna oma sotsiaalmeediakontol.

„Kas keegi üldse märkas, mismoodi ma eile pingutasin, et Helmede järjekordselt skandaalilt tähelepanu kõrvale juhtida? Ei märganud jah? Seda ma kartsingi,“ ütles Ratas.

„Eile ütlesin ma, et uus president peaks olema sildade ehitaja. Kedagi ei huvitanud, et just mina seda ütlesin, kuigi see oleks pidanud olema superimelik, et just mina seda ütlen.“

„Siis ma ütlesin, et uus president võiks olla Mailis Reps, teate ju küll korruptant presidendiks, aga ikka ei midagi,“ kurtis Ratas.

„Siis ütlesin ma, et Helmede raadiosaadet tuleks võtta huumoriga ja fakt, et seal esineb de facto peaminister Martin Helme ja iga tema sõna esindab ka praeguse valitsuse seisukohti, ei peaks pidama mitte millekski ehk see ei ole valitsuse seisukoht aga teate mis, jälle kedagi ei huvitanud,“ kommenteeris Ratas.

Ainult üks tort seekord

„Siis jooksis mul juhe kokku – enda arvates olin ma teinud kõik, et tähelepanu kõrvale juhtida ja ikka ei midagi.“

„Aga täna, AGA TÄNA, tuli mulle appi minu sõber Ameerikast ja tema idiootidest järgijad, kes hakkasid ründama sealset Kapitooliumi – ja mida teeb meedia – loomulikult hakkab seda kajastama,“ selgitas Ratas meedia tööpõhimõtteid.

„Nüüd ma siis olengi tänulik Donald Trumpile, et ta viis lõpuks ometi kogu tähelepanu eemale järjekordsest Helmede skandaalist ja sellest, et mina seda riiki enam ammu ei juhi,“ sõnas Ratas.

„Ja ma ei pidanud seekord Helmedele isegi torti saatma, ainult Trumpile,“ kelkis peaminister Ratas.

„Kokkuhoid on ostujõud!“ lisas peaminister võidukalt.

Küsimusele, et kas peaministrile ei tee rohkem muret liitlase USA juures toimuv, vastas Ratas: “Kui seal oleks mingeidki probleeme, siis küllap minu välisminister Urmas Reinsalu, kes on kõigega kursis, oleks mulle sellest juba teada andnud,” ütles Jüri Ratas.