Tarvo Vaarmets: ükskord tuleb pensioniiga niikuinii – on sinu otsus, kui rikkana sa ta vastu võtad

Foto: Shutterstock.

Meie, eestlased, oleme siin, et jääda. Jääda tahame aga nõnda, et nii sündinutel kui ka sündivatel oleks kogu elu jooksul mõnus. Seega peab mõnus olema ka pensioniaeg – peab saama teha valikuid, kuidas oma aega veeta.

Suurem sissetulek pensionieas pakubki rohkem valikuid – kas osta paat ja hakata purjetama, avastada uusi maid ja kultuure, käia kontsertidel, restoranides või omandada hoopis mõni uus oskus? Targad otsused enne pensioni aitavad vanemas eas oma väärtuslikku aega ka kvaliteetsemalt veeta. Kui elada hetkes, justkui tulevikuta, on pensionieas siiski samuti erinevaid valikuid – näiteks kas vaadata “Õnne 13” viis või lausa kümme osa järjest.

Tarvo Vaarmets

Tarvo Vaarmets omab doktorikraadi rahandusalal, tema investorite käitumist uurivaid teadustöid on avaldatud maailma tippteadusajakirjades ja oma teadustööst on teda kutsutud rääkima ka erinevatesse riikidesse ja maailmajagudesse. Investorina alustas Tarvo aga 2002. aastal täiesti nullist, isegi miinusest, kasutades selleks tudengina saadud sotsiaaltoetuste ja õppelaenu vahendeid. Nii praktilised kogemused kui pühendunud investorite uurimine, aga ka teiste autorite teadustööde tulemustega arvestamine, ehk praktika ja teooria kombineerimine, on tema investeerimisportfelli tänaseks kasvatanud juba piisavalt mahukaks, et oma tegevusi saab ta nüüd meeldivuse alusel valida. Tarvo on Eesti esimese eraisiku rahanduse õpiku "Rahaedu põhimõtted" üks autoritest ja Edasi kolumnist, tema artiklite fookus on rahatarkuse kasvatamisel. Loe artikleid (13)