Millennialitest, youtuberitest, ajakirjandusest & Eesti Sotsiaalmeedia Auhindadest

Videoturundus.ee statistika paneb jahmuma. Tuleb välja, et eestlastest YouTube’i sisuloojate vaatajanumbrid on jõudsalt lähenemas ja tõenäoliselt varsti ületamas TOP10 enimvaadatud saadete näitajaid. Asi kogub hoogu meeletul kiirusel ja kui veel eelmine aasta ei olnud Eesti Sotsiaalmeedia auhinnad erilist tähelepanu saav üritus, siis sellel aastal on pardale hüpanud juba ka Swedbank, Sportland ja Apollo kino. Võimas!

Mul on aga väike mure

Veetsin eile äärmiselt hariva, inspireeriva ja muret tekitava tunni Edasi üritustesarja “Edasi koos” üritusel, külaliseks Barbi Pilvre. Kes on Barbi Pilvre, eks?

Arutelu teema oli aktuaalne – “Kas ajakirjandus kaob ära?”

Muret tekitas esiteks see, et taolisel põneval seminaril ei näinud ma ühtegi noort. Noort, as in kuni 25, just neid, kellele homsel (4.03) sotsiaalmeedia auhinnagalal “oscareid” jagatakse. Ma ei näinud endasuguseid.

Kutsusin sõpru – ei pakkunud huvi.

Usun, et käed-jalad on tööd täis ja sama lugu ju endalgi, ent ometi võtsin…mitte ei leidnud…vaid võtsin selle aja, et minna kohale ja salvestada üles ka podcast, mida jagada hiljem laiema publikuga. Võtsin selle aja isikliku sisu loomise arvelt, brändide turundustegevuse arendamise arvelt, sõprade ja pere ja meelelahutuse arvelt. Kusjuures, üritus toimus Hiltonis – pole paha koht, kus hommikul kohvi juua ja croissanti süüa.

Tegin seda, et taltsutada enda “ma tean kõike” suhtumist ja kuulata, mis targemad räägivad.

Miks? Sest vaja on teha koostööd ja ainuüksi internetiharidusest ei piisa. Peaksime suutma Facebooki sirvimata töötada järjestikku rohkem kui kuus minutit.

Kirjutan seda kõike, olles samuti sõltlane…paadunud meediamaniakk. Tuleb tegutseda eneseteadlikult ja mitte ära eksida – kutsuda end korrale. Mu tähelepanu ei püsi üle seitsme sekundi ja clickbait probleemiga ei tegele.

Ära saa valesti aru.

Midagi ei ole katki…midagi ei ole halvasti. Vastupidi, tegelikult on kõik täitsa okei. Ütleks, et isegi hästi, kui seda solvanguna ei võetaks, heh.

Tuleb välja, et ajakirjanduse ja sotsiaalmeedia tuntava võimuvõitluse kõrval tegutseb tegelikult ka palju kommunikatsioonispetsialiste, kes otsivad erinevate osapoolte vahelist koostööd. Koostööd meiesugustega. Nii meediapioneerid Delfist, televisioonist, kui C-generatsiooni tegijaid brändidega ühendavad agentuurid nagu Creat.ly.

Meelelahutusliku sisu loomine on küll fun, ent tasakaalu säilimiseks tuleb kaalukausse täita võrdselt ja oma ala parimad, mõjukaimad eeskujud välismaalt on tõestanud, et läbi meelelahutustunneli on võimalik kaasa visata ka harivat ja edasiviivat sisu. Släng on okei, kuni ei vähenda keeleoskust, mäng on lahe, kuni ei sea ohtu elu. Asjad saavad aetud, kuni telefonikõnedele vastatakse ja näost-näkku julgetakse suhelda. Olen üks meist, olen üks teist.

Eesti Sotsiaalmeedia Auhinnad PLAYNUPP

Viimane aasta on olnud sotsiaalmeedia sisuloome poolest äärmiselt tihe ja mitmekülgne. Youtube, Snapchati, Instagrami jälgimine, erinevate podcastide kuulamine ning blogide lugemine on meie jaoks igapäevane, peaaegu, et “kohustuslik” tegevus ning võtab palju aega.

Kogu see fun ei jõua aga meieni iseenesest. Noored meediaässad veedavad sageli unetuid öid selleks, et viia jälgijateni kvaliteetseim, harivaim või humoorikaim sisu. Kätte on jõudnud aeg autasustada säravamaid.

Eesti youtuberid

Esimest korda Eestis jaotatakse noortele sisuloojatele auhindu üritusel Eesti Sotsiaalmeedia Auhinnad PLAYNUPP, mis toimub 4.märtsil Apollo Kinos Solarise keskuses. Auhinnagala eesmärk ongi tunnustada aktiivseid sotsiaalmeedia platvormidel kvaliteetset sisu tootvaid inimesi. Hindamisel kaasatakse oma ala sõltumatuid spetsialiste nii fotograafia, videograafia, kirjanduse kui ka brändingu ning sotsiaalmeedia valdkonnast.

Mallukas, Liisa Leetmaa, HDTanel, Nele Kirsipuu ja Victoria Villig on vaid üksikud tuntud nimed nomineeritute hulgas, kusjuures nii mõnigi avalikkusele tundmatu nimi omab sotsiaalmeedias kümneid tuhandeid fänne ja jälgijaid erinevatest maailma otstest.

Iga valdkonna tippudel on mitte ainult võimalus, aga ka kohustus ümbritsevat keskkonda paremaks muuta. Jõudu meile!

Vaata lisaks: Eesti youtuberite edetabel

Elvis Liivamägi

Elvis Liivamägi

Elvis Liivamägi on IT-spetsialist ja meediamaniakk, kes loob foto- ja videosisu siin ja sealpool maailma. Tegeleb hobina erinevate meelelahutusürituste korraldamisega, haldab brändide sotsiaalmeediat ja miksib aktiivset linnaelu enam, kui mõne reisiga aastas. Elvis hoolitseb EDASI “Noorte elu” sisuloome eest. Kui sul on põnevaid ideid või midagi lahedat näidata, siis hõika julgelt e.liivamagi@hotmail.com

Elvis Liivamägi

Elvis Brauer on IT-spetsialist ja meediamaniakk, kes loob foto- ja videosisu siin- ja sealpool maailma. Tegeleb hobina erinevate meelelahutusürituste korraldamisega, haldab brändide sotsiaalmeediat ja miksib aktiivset linnaelu enam kui mõne reisiga aastas. Loe artikleid (69)