Moe- ja disainiuudised: jaanuar

Rahvusvaheliselt hinnatud disainer ja kunstnik Marit Ilison esitles uut Black Hearti kollektsiooni, mis on järg viis aastat tagasi ilmavalgust näinud minimalistlikele musta südamega särkidele. Foto: Caroline Sada.

Ajal, kui kõik veedavad suure osa päevast kodus, pööravad ka disainerid pilgu kodude poole. Olgu selleks siis Marit Ilisoni uus pusa, Reet Ausi pajalapid või Miurio uus vaip – kõik disainerid tegutsevad selle nimel, et kodus veedetud aeg oleks parim aeg.

Mood

Marit Ilisoni uue Black Heart loungewear’i kollektsiooni sametised pusad ja dressipüksid tuletavad kandjale meelde väikeste hetkede nautimist, hoolimist ja enda hoidmist. Säravates värvides tooted on valmistatud Eestis ja sobiva suuruse leiab igale pereliikmele.

“Minu jaoks on kõige olulisem tunne – kuidas me ennast siin maailmas igal  hetkel tunneme. Ja kuidas luua argiellu väikseid hetki, mis teevad hea tunde või toovad naeratuse näole,” räägib moelooja Marit Ilison. “Samet on selles plaanis minu jaoks ideaalne materjal. Seda on väga mõnus katsuda ning kangast puudutades vabaneb meie kehas oksütotsiin, mida kutsutakse õnne ja armastuse hormooniks, sest see tekitab hea tunde ning leevendab pingeid.”

Detsembri keskel müügile jõudnud kollektsioon on järg Black Hearti esimesele kollektsioonile, mida Marit Ilison Creative Atelier 2015. aastal esitles. Südame kui kujutise idee on Marit Ilisoni saatnud juba alates 1994. aastast, mil ta hakkas Soome kirjasõbra eeskujul enda kirju, algul paberkandjal, hiljem elektrooniliselt südamemärgiga signeerima. Sedasi jõudiski ühel hetkel must süda särkidele.

Black Hearti kollektsiooni saab soetada leheküljel maritilison.com.

Black Hearti südamesaadikuteks, nagu Ilison neid nimetab, on taipoksija ja treener Astrid Johanna Grents, kirjanik Eia Uus, restoranipidaja Kristjan Peäske, luuletaja ja dramaturg Paavo Piik, ettevõtja Peeter Ilison ning podcaster ja sportlik suunamudija Sandra Raju.

Uue Eesti jalatsibrändi KIRA saapad valmivad jäätmetest

KIRA saapad.

Noor Tartus loodud kodumaine KIRA jalatsibränd toodab taaskasutatud materjalidest valmistatud baleriinasid ja saapaid. Brändi loojad Sirli Ratasepp ja Liis Hainla hakkasid jalanõusid tootma, kuna ei leidnud endale päris perfektseid jalatseid – lihtsaid ja funktsionaalseid -, mis oleks ühtlasi aidanud leevendada ka keskkonnaprobleeme.

Kingade disainiks said nad inspiratsiooni moeikooni Audrey Hepburni ajatust stiilist.

Sel kevadel palju looduses viibides tekkis brändi asutajatel saabaste idee, mis tänaseks tootevalikusse on lisandunud. Talverehvidest valmistatud saapatalla materjal tuleb Hispaaniast, sealne tootja on sellega aastaid tegelenud. Rehvist on eemaldatud traadid, materjal on puhastatud, nii et see ei lõhna ega määri. Kannaklapp ja varvaste kaitse on valmistatud ookeanist korjatud plastist. Saapapealne on ühe Norra suusasaapatootja jääk.

Disainituurid Kirill Safonovi ja teiste Eesti disainerite juurde

Eesti ettevõte Designtours Piret Potisepa juhtimisel viib privaatsetele tuuridele Eesti moe- ja disainistuudiotesse. Algselt ennekõike välismaalastele mõeldud tuurid on populaarseks saanud ka kohalike hulgas, sest mõne tunniga on võimalik kohtuda mitme põneva disaineriga ning külastada stuudioid, mis muidu avatud vaid kokkuleppel. Esimene lühike tuur on valminud ka video kujul ning see viib moelooja Kirill Safonovi ateljeesse Kadriorus.

Disain

Käsitsi kootud dhurrie-stiilis villavaibad Miurio stuudiolt

Miurio uute, India traditsioonilise käsitsi kootud vaiba dhurrie eeskujul tehtud vaipade kaasaegsed geomeetrilised mustrid ja julged värvikombinatsioonid on loodud elavdama kaasaegset interjööri.

Miurio lamedaid vaipu valmistatakse käsitsi spetsiaalses kudumiskeskuses Bhadohis Indias. Arvatakse, et selle vaiba kudumisstiil pärineb umbes neljandast või viiendast sajandist ja kudujad on sajandeid kasutanud sama iidset tehnikat.

Miurio uusi vaipu kootakse horisontaalsel kangasteljel, kasutades Uus-Meremaa kõrgeima klassi villa. Kuna vaibamuster on mõlemalt poolt vaadates identne, on need vaibad vastupidavad ja kahepoolselt kasutatavad. Oma koostise poolest on villavaibad mürasummutavad ja ruumi õhuniiskuse taset tasakaalustavad ning sobivad kasutamiseks ka rõdul ja terrassil.

Reet Ausi uusimad tooted viivad hea disaini kõige tagasihoidlikumatesse kodudesse

Euroopa Komisjoni Eesti esindus ja Keskkonnaministeerium ühendasid jõud, et edendada tekstiilimaterjalide ringlussevõttu ning julgustada inimesi tekstiile taaskasutama. Väärtustavat taaskasutust ja ringdisaini ideed viljelev moedisainer Reet Aus mõtles välja kuus erinevat toodet, mille valmistamiseks kasutati Uuskasutuskeskusesse annetatud vanu teksapükse ja kodutekstiile.

Vanadest uusi tooteid õmmeldi selle projekti raames üle Eesti: Eesti vanglateenistus tootis lapitekke, sihtasutus Hea Hoog põllesid, pajakindaid, tekstiilist kotte, dekoratiivpatju ning väikeseid vaipu töökeskustes Tallinnas, Rakveres, Raplas, Uuemõisas, Võisikul ja Türil. Uued valmistooted antakse 2020. aastal avatud uute AS Hoolekandeteenuste kodude sisustamiseks.

Projekt on üks osa Euroopa rohelise kokkuleppe raames Euroopa Komisjoni Eesti esinduse läbiviidavatest tegevustest 2020. aastal. Projekti koostööpartnerid on Euroopa Komisjoni Eesti esindus, Keskkonnaministeerium, disainer Reet Aus (Aus Design OÜ), Uuskasutuskeskus, Hoolekandeteenused AS (sh Sihtasutus Hea Hoog) ja Eesti Vanglateenistus.

Raamat

Ees on veel mitu kodust nädalat ning kui pealinnas on muuseumid ja galeriid kinni, ei tähenda see veel, et ehedaid disainielamusi üldse kogeda ei saaks. On parim aeg, et tutvuda Eesti disainiklassikaga oma kodus. Võib-olla peate selle retke jaoks ette võtma külaskäigu vanemate juurde, aga kaugemale tõesti pole vaja minna – sest peaaegu igas Eesti kodus on midagi Tarbeklaasi kunstnikelt, enamus inimesi lihtsalt ei tea, et nad on ka killukese Eesti disainiklassika omanikud. Avastusretkele oma nõudekappi võtke kaasa raamat “Kohalik ilu. Tarbeklaas”, mille uus trükk jõudis äsja müügile Rahva Raamatu ja Apollo kauplustesse.

Raamat “Kohalik ilu. Tarbeklaas”.

***

“Moe- ja disainiuudised” on rubriik moest ja disainist huvitatud lugejale.  Nopime infovoost välja silmapaistvad Eesti moe- ja disainivaldkonda puudutavad sündmused ning soovitame põnevaid ja harivaid moeteemalisi näitusi, filme ja podcast’e.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)