Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – jaanuar

Foto: Shutterstock.

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi pakkuda.

Välinäitus

  • “Ööpildid” Exploreri maja seinal

Tallinnas Linnahalli lähistel asuva Exploreri maja seinal (Kai 1) avatakse 6. jaanuaril esimene Kaasaegse Kunsti Eesti Keskuse korraldatud linnaruumi kunstinäitus sarjast “Ööpildid”. Kolm kunstnikku loovad kolmel järjestikusel kuul Exploreri seinale uue kunstiteose, mida on võimalik näha alates päikeseloojangust kuni kella 22-ni hilisõhtul. Esimeseks eksponeeritavaks tööks on Kristi Kongi “Roosa pilv”, mis on nähtav jaanuari lõpuni, Flo Kasearu teost näeb veebruaris ja Norman Orro etteaste on märtsis.

Exploreri ärihoone on Tallinnas Mere puiestee ääres asetsev maja, mille fassaadil on kasutatud Eestis ainulaadset lahendust: kõiki seinu katavad LED-paneelid, mis võimaldavad kuvada 360 kraadi ulatuses nii staatilist kui ka liikuvat pilti. Sisuliselt on kogu hoone fassaadi võimalik kasutada suure ekraanina.

Näituse pealkiri “Ööpildid” on viide Doris Kareva samanimelisele 1980. aasta luulekogule. Teoseid saab vaadelda kaugelt, seetõttu palutakse publikul tulla kohale hajutatult üle Mere puiestee äärse ala.

Brit Pavelsoni ja Sissela Jenseni “Pehme grotesk” Exploreri seinal 2019. aastal. Foto: Paul Kuimet / KKEK.
  • Fotonäitus “Emotsioon” galeriis Positiiv

Galerii Positiiv akendel Pelgulinnas Roo tänaval on 17. jaanuarini avatud elav fotonäitus “Emotsioon”, mis uueneb igal esmaspäeval ning seejärel kolib Loovgraafi virtuaalgaleriisse.

Loovgraafi keskkonna toimetaja Piret Tüür näitusest: “Fotonäituse eesmärk on kokku koguda praeguse aja emotsioone ja tekitada rohkem ühistunnet. Jõulukuu on heade soovide ja postkaartide kuu. Postkaardiformaadis fotod galerii Positiiv akendel annavad aimu, kuidas me praegust aega näeme või soovime näha. Ühtlasi on võimalik emotsioonid endast “välja pildistada”.”

Galerii Positiiv.
  • Koomiksinäitus “Kiirmenetlus” EKA Väligaleriis

EKA graafika osakonna koomiksinäitust “Kiirmenetlus” näeb EKA Väligaleriis, mis asub EKA hoone välisseinal Kotzebue tänaval.

Näitusel olevad koomiksid on kokku pandud töödest, mis valmisid kõrgtrükitud koomiksi (õppejõud Mark Antonius Puhkan) ja visuaalse narratiivi (õppejõud Ann Pajuväli) kursuste raames. Omanäolised linoollõikes lood ja piltjutustused, mille algpunktiks on olnud tudengi enda poolt valitud film, jäävad möödakäijatele vaatamiseks 31. jaanuarini.

Kunstnikud: Nora Pelšs, Katariina Kivi, Erik Vorna, Reigo Nahksepp, Ariel Genrihov, Inga Salurand, Pavel Dodatko, Merilyn Lempu, Ella-Mai Matsina, Iti Lona Oja, Sven-Aleksander Mantsik, Caroline Pajusaar, Eleri Porroson, Riina Reiners ja Elis Raud.

Elamus

Foto: Tarmo Haud/Tartu Raekoja platsi uisuväljak

Sel aastal saab Tartu Raekoja platsil poole veebruarikuuni uisutada. Alates esimesest advendipühapäevast on Suudlevate Tudengite purskkaevu ümber avatud ligi 1000 ruutmeetri suurune uisuväljak ja maailma ühte kõige romantilisemat ja lõbusamat meelelahutust – uisutamist – saab Tartus harrastada valguskettidest tähistaeva all otse linna kõige tähtsamal väljakul.

Kino

Jah, sõna “kino” võib tunduda mõnes linnas õrritamisena, aga enamuses Eestis on inimestel võimalus ka avaramat ekraani näha ning loodetavasti see taastub ka Tallinnas ja Ida-Virumaal.

Vahetult enne kinode sulgumist Tallinnas esilinastus järjekordne Pixari pärl: “Soul” (“Hing”). Lavastajad Pete Docter ja Kemp Powers on seekord loonud midagi enamat kui lihtsalt ägeda animamaailma. Lisaks maailmale on pildis ka mitmed muud dimensioonid, kuhu satuvad need, kes ei tea, mida elult tahta, või uitavad sundmõtteisse kinni jäänud. Ei midagi kohutavat siiski, küll aga mõtteid, naeru, pisaraid ja hullult seikluslikku sündmustikku, ning lahe muusika.

Muusika

Kes on jälginud aastalõpu edetabeleid, mida muusika- ja muud tähtsamad väljaanded üle maailma koostavad, on ehk märganud ka Actressi albumi “Karma & Desire” olulisi positsioone neist mitmeis. See on kahtlemata üks neid albumeid, mida ilusat võtta kaasa sellest koledast lõppenud aastast.

Briti elektroonik Darren J. Cunningham, kes on muusikat teinud juba nullindate algusest peale, on aga seekord oma ajutantsudele lisanud uusi mõõtmeid: vokalistid tegutsevad ambiendi, tulevikusouli ja hõrkude biitide sees. Kes ostab veel füüsilisi plaate, siis see on ehteks nii suuremates (vinüül) kui väiksemates (CD) riiulites.

Raamat

Charles Bukowski “Vana peeru veerud”.

Charles Bukowski “Vana peeru veerud”. Pealkiri pole kõige ilusam, jajah. Ega raamat ise ka ei ole, kuigi välimuselt on. Tegelikult on ikka sisult ka. Kirjanduse ilu on mõtetes, mitte ilulemises. Bukowski (1920–1994) kirjutas rajult ja ehedalt, aga see ei tähenda, et filtriteta. Filtrite taha jääb tal igasugune klants, võlts ja tühjakeerutamine.

Ameerika suurimaid kirjanikke Bukowski oli joodik ja luuser, tal puudusid n-ö korraliku inimese ambitsioonid, mis ju sageli tähendavadki väliste väärtuste tagaajamist. Väheste sõnadega oskas ta aga sellist essentsi edasi anda, mis tänini tundub julge, värske ja kordumatu. Peeter Sauteri tõlkes ei lähe midagi kaduma.